Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Nurmes-talon kesäaikaa

Nurmes-talon kesäaikaa

Kulttuurinnälkäisten kannattaa suunnata askeleet osoitteeseen Kötsintie 2.

Kirjastossa palvellaan 1.6.–31.8.2018 ma–pe klo 10–19, la ja su suljettu.
Kesän kirjailijavierailu:
28.6 klo 17.30 tietokirjailija Unto Kiiskinen, Kesän 1918 muistot -kirjan kirjoittaja.

Kirjastossa on myytävänä poistettua aineistoa koko kesän ajan.
Tervetuloa!

Ota yhteyttä:
lainojen uusinta p. 050 460 7350
tietopalvelu, neuvonta p. 04010 45108
kirjastotoimenjohtaja p. 04010 45109
sähköpostiosoite: kirjasto@nurmes.fi


Pienoismallien lumoissa
Kötsin museon kesänäyttely
Pienoismalleja 31.8.2018 asti ma–pe klo 10–16. Vapaa pääsy

Pienoismallit ovat olleet rakentajilleen aina tärkeitä. Niiden rakentaminen vaatii tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä, ja niistä henkii tekemisen aitous ja ajankuva. Kötsin museon näyttelyssä esillä olevat pienoismallit ovat hieno todiste sekä tekijöidensä että käyttötapojensa moninaisuudesta. Näyttelyssä on pienoismalleja hartaudella tehdystä Nooan arkista aina 3d-tulostettuihin figuureihin, suuremmasta pieneen mittakaavaan.

Varhaisimpia pienoismalleja käytettiin uhrilahjoina jumalille sekä apuna kansanparannuksessa.   Keskiajalta lähtien pienoismalleja on käytetty rakennussuunnittelussa.  Laivojen pienoismalleja käytettiin lisäksi merisotataktiikan opetukseen ja laivojen myyntiesittelyssä. Pienoismalli oli kätevä esine tuotteen markkinoinnissa aikana, jolloin kolmiulotteisista havainnekuvista ei osattu edes uneksia. Teollistumisen myötä harrastus levisi laajemman yleisön piiriin tinasotilaiden ja myöhemmin rautatiekalustopienoismallien yleistyessä.

Oman lukunsa muodostavat alusta lähtien harrastusmielessä itserakennetut pienoismallit. Suosittuja materiaaleja ovat puu, metalli ja paperi. Näyttely on koottu näistä jokamiehen pienoismalleista ja siinä pääsevät esille sekä itse pienoismallit että pienoismalliharrastus. Esillä on rakennusten, laivojen ja rautatiekalustopienoismallien lisäksi myös pienoismallien rakentamisessa käytettäviä työvälineitä ja tarvikkeita omassa pienoismallirakentajan nurkkauksessaan.Seraph Brass Hannikaisen salissa sunnuntaina 22. heinäkuuta.

Hannikaisen salissa soi kesälläkin

Nurmeksen kesäakatemia ja kesäkonsertit soivat Hannikaisen salissa 30.6.–8.7. Katso huikea konserttiohjelma osoitteesta www.nurmesmusicacademy.fi

Amerikkalainen vaskiyhtye Seraph Brass äänitti viime kesänä levynsä Hannikaisen salissa. Nyt yhtye palaa rikospaikalle sunnuntaina 22. heinäkuuta klo 15 levynjulkaisukonsertillaan, joka on samalla Lieksan Vaskiviikon jo perinteeksi muodostunut vierailukonsertti Nurmeksessa.  

Karelian Skies kuuluu myös kesän vakio-ohjelmaan. Kansainvälinen elektroakustinen orkesteri esittää uutta musiikkia maan ja taivaan väliltä sekä niiden ulkopuolelta lauantaina 28. heinäkuuta klo 17.

Kino Hannikaisen kesäohjelmisto löytyy osoitteesta www.kinohannikainen.net eikä sovi unohtaa Nurmes-talon kahvio Marjatassin herkullisia kotileivonnaisia, jotka kruunaavat kesäpäivän.Tuuli Meriläinen: Metsänhenki. Akryyli, 2018.

Galleria Tykossa Kiehisen maalarit ja Tuuli Meriläinen
Nurmes-talon galleria Tykossa nähdään kesäkuussa Kiehisen maalareiden ryhmänäyttely Luova Virta.
Heinä- ja elokuussa galleriassa esittäytyy nuori lieksalainen kuvataiteilija Tuuli Meriläinen, jonka maalaukset saavat inspiraationsa luonnosta ja eläimistä.
Tuuli Meriläisen Sävyjä-näyttely Galleria Tykossa 3.–30.8.2018
Avoinna ma–pe klo 10–19 sekä Hannikaisen salin tilaisuuksien ja elokuvanäytösten yhteydessä.