Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Teatteriesitys Marian sydän to 15.11.2018 Hannikaisen salissa

Teatteriesitys Marian sydän to 15.11.2018 Hannikaisen salissa

Marian sydän
To 15.11.2018 klo 19 Hannikaisen sali, Nurmes-talo

Lämmin, koskettava musiikkinäytelmä herättää eloon kolme suomalaista kulttuuripersoonaa 1900-luvun alun Suomesta.

Kirjailija Maria Jotunin teksteihin perustuvat näytelmät kuuluvat suomalaisten teatterien vakio-ohjelmistoon, mutta Marian sydän -näytelmässä lavalle ensimmäistä kertaa fiktiivisenä hahmona astuu kirjailija itse.

Jotunin elämää seurataan yliopistovuosista ja nuoruuden palosta keski-ikään ja vuoteen 1938 saakka, jolloin kirjailijalle myönnettiin arvostettu Aleksis Kivi -palkinto.

Marian rinnalla taiteilijan elämää jakavat ja elävät hänen puolisonsa professori Viljo Tarkiainen sekä nuoruuden rakastettu kirjailija Joel Lehtonen.

Valokeilassa nähdään nainen, joka ei jää miesten varjoon, mutta joka joutuu tekemään suuria valintoja järjen ja rakkauden välillä. Kuohuvassa ajassa kirjailija etsii omaa ääntään samalla, kun nuori valtio hakee omaa identiteettiään.

Aikakauden todelliset paikat ja tapahtumat, kuten Joel Lehtosen Lintukoto Vanajavedellä, luovat puitteet syvän inhimilliselle draamalle. Suurien tunteiden rinnalla myös huumori, rakkaus, leikkisyys kuplivat pintaan.

Ensi-iltansa keväällä 2017 saaneen näytelmän on käsikirjoittanut näyttelijä Kirsti Valve, joka esittää näytelmässä Marian roolin. Viljo Tarkiaisena nähdään Teijo Eloranta ja Joel Lehtosena Antti Korhonen, joka on myös säveltänyt näytelmän musiikin.

– Antti Korhosen kaunis lyyrinen musiikki on sävelletty muun muassa Aleksis Kiven ja Joel Lehtosen runoihin. Musiikki luo esitykseen ainutlaatuisen, taianomaisen tunnelman, kuvailee Kirsti Valve.

Musiikki kuljettaa tarinaa tunnelmasta toiseen. Lavalla Korhonen loihtii klassisella kitarallaan äänimaisemia, jotka käyvät Espanjassa. Teijo Eloranta vie huuliharppuineen 1920-luvun syvän etelän bluesiin ja Kirsti Valve laulaa herkkää lyyristä Nocturnea ja antautuen myös reheväksi bluesmamaksi.

Rooleissa nähdään Kirsti Valve, Teijo Eloranta ja Antti Korhonen. Esityksen on ohjannut Helena Kallio.

Marian sydän sai ensi-iltansa Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä 9.3.2017 ja on sen jälkeen valloittanut katsojia ympäri Suomen.

Liput 20 / 18 euroa.
Varaukset ja ennakkomyynti kahvio Marjatassi, marjatassi@gmail.com, p. 040–867 0443.