Väkeä Ikolan päärakennuksen edustalla.Kuvassa vasemmalla edessä valokuvan ottaja Akseli Kuittinen (s.1902) kädessään kameran lankalaukaisin. Kuvan voi klikata suuremmaksi.

Ikolan museo, Kotiniementie 2

Ikolan museoalueella sijaitsevat Nurmeksen museon toimisto-, konservointi- ja säilytystilat.

Ulkomuseo on avoinna 26.6. - 4.8.2017  ma-pe 10-16. Liput 4/2 €. Ikolan museon   näyttelyihin pääsee tutustumaan myös Museokortilla. Museokortti on museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä. Henkilökohtaisella museokortilla pääsee yli  200 museokohteeseen eri puolilla Suomea.

26.6. Näyttelyiden ja kesäkahvilan avajaiset. Klo 14 Isämme sodassa - romanimiehet maata puolustamassa -näyttelyn esittely sekä musiikkia, jota esittää Pertti Palm yhtyeineen. Kahvitarjoilu klo 13-15. Vapaa pääsy museon näyttelyihin koko päivän ajan. Tervetuloa!

 

Ikolan vanhassa navettarakennuksessa esitellään Kuokkastenkoskella sijainneen rautaruukin historiaa, palotoimen kehitystä sekä Nurmeksen meijeri- ja maataloustoiminnan historiaa esinein ja valokuvin.

Nurmeksen palotoimen historiaa.

Ikolan ulkomuseoalueelle on siirretty vanha maatalon päärakennus, Rantolan talo, sekä 1700-luvulta peräisin olevat pari- ja luhtiaitta Vinkerrannan Kortilasta. Päärakennus on sisustettu viime vuosisadan alun tyyliin ja tunnelma siellä on kuin astuisi sisälle kesken maatalon aamutoimien. Pariaitassa voi tutustua piian makuusoppeen ja vierailla vilja-aitassa.

Rantolan sali.

Rautavaaralta siirretyssä savupirtissä ovat asuneet Miina ja Olli Kuokkanen 15 lapsensa kanssa, jotka Miina saattoi maailmaan ilman vieraan apua. Olli asui pirtissä syksyyn 1956 saakka.

Rantolan talo.

Savupirtti.

Kesäisin ulkomuseoalueella laiduntaa lammaslauma.

Ikolan pirtti

Ikolan pirtti.

I

Ikolan päärakennuksessa sijaitsevaa pirttiä voi varata myös yksityiskäyttöön. Ikolan rauhallinen maalaismiljöö tarjoaa hienot tilat vaikkapa perhejuhliin tai kokouksiin. Ikolan pirttiin mahtuu n. 40 henkeä. Pirtissä on suuri pöytä ja seinustoja kiertävät tukevat penkit. Tilaan liittyy keittiö ja kaksi wc-tilaa. Käytettävissä on myös pianonvirittäjä Armas Palmin museolle lahjoittama piano. Pirtin käyttömaksut: 7 €/tunti ja 28 €/vrk. Tiedustelut ja varaukset numerosta  04010 45152 tai 0401045154.

Nurmes-seuran kotiseutuillat Ikolan pirtissä syyskaudella 2017

Ti 19.9. klo 18 Inkerin kansan vaiettu kohtalo. FT Reijo Rautajoen luento kertoo Inkerin tarinan: miten Inkerin kansa syntyi Ruotsin vallan aikana 1600-luvulla, miten maa joutui Venäjän hallintaan ja sitten eristettiin neuvostoaikana.

Su 22.10. klo 12.30 Kuusipuiston avajaiset.

Ti 24.10. klo 18 Nurmeksen viisi kirkkoa. Nurmeksen nykyinen eli viides kirkko täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Kotiseutuillassa kuullaan totta ja osin taruakin kirkkojen ja kirkon viranhaltijoiden kohtalaloista.

To 2.11. klo 18 Lauletaan yhdessä, teemana  wanhat koululaulut. Laulattajina Aimo Kotilainen ja Jyry Viljola (+kitara).

Ti 21.11.klo 18 Nälkävuodet Nurmeksessa 1867-1868. Erikoistutkija Ismo Björn luennoi katovuoden 1867 vaikutuksista Nurmeksessa.

To 30.11. klo 18 Lauletaan yhdessä. Laulattajina Aino Kotilainen ja Jyry Viljola (+kitara).

Ti 12.12.klo 17 Nurmes-seuran syyskokous. Kokous käsittelee sääntömääräiset asiat ja muut mahdollisesti esille tulevat asiat, joista johtokunnalle on tehty esitys vähintään 30 päivää ennen kokousta.

Ti 12.12.klo 18 Puurojuhla ja pieni jouluhetki. Professori Kyllikki Tiensuu pitää esitelmän kristillisestä jouluperinteestä,  nautimme yhdessä Marttojen keittämää joulupuuroa ja laulamme joululauluja.

 


 

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa !