Kuukauden esine vastaukset

Tammikuun esine oli sorkkarauta, vastauksia tuli yhteensä 20 kappaletta ja niistä 11 oli oikein.

Helmikuun esine oli partaveitsen teroitin eli striigeli tai hiaisin. Vastauksia tuli yhteensä 20 kappaletta, 6 niistä oli oikein.

Maaliskuun esine - lihakierö on keittiötyökalu, jolla pehmitetään pihvi rullailemalla edestakaisin. Näin pihvin rakenne rikkoutuu ja siitä tulee murea. Esine on ollut käytössä jo 100 vuotta sitten ja löytyy mm. Stockmannin vuoden 1915 katalogista. Vastauksia tuli yhteensä 17 kappaletta mutta yksikään ei ollut oikein.

Huhtikuun esine oli partakoneen teroituslaite 1920-1930-luvulta. Vastauksia tuli 12 kappaletta ja 2 oikein.

Toukokuun esine oli harjoitus-chanter. Chanter on säkkipillin osa, jolla soitetaan melodiaa. Kuukauden esine on siis harjoitusväline, jota käytetään säkkipillin soiton opiskelussa. Pilliä soitetaan kuin nokkahuilua ja toiminnalliselta rakenteeltaan se on kaksoisruokopilli, kuin oboe tässä mielessä, tai skalmeija, jota ehdotettiin vastaukseksi. Huilu tai nokkahuilu oli suosituimmat ehdotukset. Joku arveli soitinta säkkipillin osaksi, mikä arvaus ansaitsee maininnan, vaikkei ihan oikea ollutkaan. Arvauksia toukokuun kisaan tuli 16.

Kesäkuun esine oli pettukaavin tai pettulasta eli nyljinlasta. Pettuleivän tekoa varten puista irrotettiin jälsi- ja nilakerros, eli jälttä, noin puoli metriä leveinä liinoina. Kaarnaan tehtiin puukolla rungon ympäri kiertäviä viiltoja ja kuori halkaistiin ja siitä alettiin työntää kaarnaa irti levyinä. Tähän tarkoitukseen valmistettiin paikan päällä työkalu kaadetun männyn oksasta. Metalliset työkalut eivät sopineet kuoren irrottamiseen, koska ne rikkoivat liinat. Oksan kovasta tyvestä vuoltiin tasainen lasta ja itse oksasta kädensija. Nopeasti tylsistyvä lasta tehtiin kertakäyttöiseksi.

Nyljinlastan käyttöön liittyi taika, käytetty nyljin heitettiin metsään, ettei sitä enää tarvittaisi, eikä petun hakuun tarvitsisi enää tulla.

Arvauksia kisaan tuli yhteensä 46 ja niistä 24 arvasi esineen käyttötarkoituksen, mutta 2 vastaajaa tiesi myös esineen oikean nimen.

Heinäkuun esine oli sikli, myös sekeli, raappa, raaputin. Työkalu mm. lakan tai maalin poistoon (ikkunalasit, huonekalut, lattiat ym). Vastauksia tuli yhteensä 37 ja niistä oikein arvanneita oli 16.

Elokuun esine oli perunasurvin. Vastauksia kilpailuun tuli ennätykselliset 72 ja niistä 68 tiesi hyvin esineen ja sen käyttötarkoituksen.

Kuukauden esine vastaukset

Kuukauden esine vastaukset