<< Palaa takaisin edelliselle
sivulle painamalla selaimen
Takaisin-painiketta.

Nurmeksen ja Valtimon vuoden 2017 pihakilpailun voittajat valittu

Ylä-Karjalan Omakotiyhdistys ry, Nurmeksen kaupunki, Valtimon kunta ja Martat  juhlistivat Suomen Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta pihakilpailuhankkeella.

Vuoden 2017 pihakilpailu oli suunnattu haja-asutusalueen omakotipihoille, mukaan lukien maatilan pihapiirit. Edellisen vuoden 2016 pihakilpailu oli kaava-alueiden omakotipihoille.

Kilpailu sai mukaan hyvän määrän osallistujia ja osallistujien pihojen tasoa voidaan pitää erinomaisena.

Nurmeksessa palkinnot jaettiin seuraavasti:

Omakotitalojen sarjan voitto
- Sari Rantonen ja Tapani Räbinä

Uudispiha, joka rajoittu Lautiaisen järveen ja ympäristöönsä metsään. Pihaa on rakennettu suunnitelmallisesti kolmen kesän ajan. Rakennuspaikalta löytyneitä kiviä on hyvin aikaa ja vaivaa säästämättä käytetty hyväksi. Piha on rakennettu luontoa kunnioittaen ja pihasta on saatu nykyaikainen, siisti ja voitaneen sanoa modernikin.Pihassa ei ole nurmikkoa, vaan kunttaa käytetty avaruutta luomaan, rakennusvaihetta korjaamaan ja liittymistä metsäluontoon sitouttaen. Liikkumatilat kuten tiet, paikoitus, portaat, käytävät, tasanteet ovat sopusoinnussa päällystettynä erilaisin pintamateriaalein.Pihasta löytyy ihastuttavia yksityiskohtia, jotka ovat sulassa sovussa kokonaisuuden kanssa. Kukkaryhmät täydellisiä, joissa jyvin viihtyvät lajit ja kasvusto runsasta. Pihan osassa on runsas hyötytarha.Arvionnissa todettiin, että piha on täydellinen kokonaisuus ja osassa pihaa jatkuu rakentaminen.

Maatilan pihapiirit -sarjan voitto
- Tuula Roininen ja Pekka Piironen, Alapihan tila

Iäkäs maatilan pihapiiri, jossa vanhimmat rakennukset 1700- luvun alkupuolelta ja päärakennus 1900 luvun alkupuolelta. Pihapiirin puut ovat iäkkäitä ja suurikokoisia ja pihassa Ylä-Karjalan alueelle varhain istutettuja erikoisuuksia mm vanhat isot tammet, lehmus ja vaahterat. Pihaa hoidetaan aikaisempien sukupolvien työtä kunnioittaen ja uudella täydentäen.Piha on laajuudestaan huolimatta hyvin hoidettu ja kaikkea ei ole sipistelty liiaksi. Kokonaisuus soveltuu hyvin ympäristöönsä laidunmaihin, viljeltyyn peltoon ja taustametsään.


 

Kunniamaininta
- Terttu Komsa

Kilpailun kunniamaininnan saanut piha sijaitsee Viemenjärven ranta-alueella. Piha on n. 10 vuotta vanha ja omistajan lähes yksin rakentama. Sisääntulo todettiin käytännölliseksi kiertoteineen.

Pihassa on runsaasti erilaisia kasvilajeja, katettuja oleskelualueita, kasvihuoneita, ulkosauna, koiratarha jne omistajan harrastusta ja toimintaa tukevia viihtymisen kohteita.

Kasvihuoneita pihaan sijoittuu kaksi ja kuvan huone edustaa myös viihtymistilaa. Pihassa on nyt kesäaikaa runsaasti kesäkukkia, jotka vaativat omistajaltaan jatkuvaa hoitotyötä.


 

Paljon onnea voittajille!

Kilpailuun osallistuneita Valtimon pihoja voi katsella www.valtimo.fi sivuilta.