Puu-Nurmesta Pielisen yltä (kuvan voi klikata suuremmaksi).

Nurmeksen museon historiaa

Nurmeksen museo on kulttuurihistoriallinen museo, joka kerää, tallentaa, tutkii ja esittelee oman alueensa kulttuuriperintöä. Museo toimii kahdessa eri toimipisteessä: Kötsin museo Nurmes-talossa on avoinna ympäri vuoden ja Ikolassa sijaitsevat museon säilytys- ja työskentelytilat sekä kesäisin avoinna oleva ulkomuseo, Ikolan museo.

Nurmeksen museo perustettiin 6.2.1948, kun Nurmeksen kauppala sai haltuunsa merkittävän kulttuurihistoriallisen esinekokoelman. Samana vuonna museoasioiden hoitoa varten perustettiin museolautakunta ja nimettiin museokokoelmista vastannut työntekijä museonhoitajaksi.

Varsinainen museotoiminta käynnistyi kuitenkin yskähdellen. Museo toimi pitkään epämääräisissä tiloissa: asuintalossa ja sen ulkorakennuksissa, suojeluskuntatalon asevarastossa, kansakoulun ullakolla tai virastotalon kellarissa.

Ensimmäiset suunnitelmat museotalon rakentamiseksi tehtiin jo 1950-luvulla, mutta hanke lykkääntyi muiden kohteiden rakentamisen ja tonttimaan puutteen vuoksi. Museon nykyiset toimitilat valmistuivat kokonaisuudessaan vasta 1990-luvun alussa.