Olli Tiaisen pistooli (kuvan voi klikata suuremmaksi).

Esinekokoelmat

Nurmeksen museon esinekokoelma sisältää n. 20 000 esinettä. Kokoelman  perustan muodostaa talonomistaja Väinö Hämäläisen (1883-1947) Nurmeksen kauppalalle lahjoittama historiallinen esinekokoelma.  Esinekokoelmansa Hämäläinen keräsi 1920- ja 1930-luvuilla pääasiassa Nurmeksesta ja lähikunnista, mutta myös muualta Itä-Suomen alueelta.

Toinen merkittävä kokonaisuus Nurmeksen museossa on Nurmes-Seuran 1960- ja 1970-luvuilla keräämä maatalous- ja arkielämään liittyvä esinekokoelma. Nurmes-Seura ylläpiti maatalousmuseota vanhassa viljamakasiinissa vuoteen 1984 saakka, jolloin esineistö lahjoitettiin Nurmeksen museoon.

Muita suurempia esinekokonaisuuksia ovat mm. Nurmeksen osuusmeijerin vanha esineistö, Nurmeksen maatalousoppilaitoksen lahjoittamat maatalouslaitteet ja -koneet sekä Ikolan museossa esillä oleva palokunnan esineistö. Myös koulut ovat hyvin edustettuina sekä esine- että valokuvakokoelmassa. Romanikulttuuriin liittyvää aineistoa tallennetaan maanlaajuisesti.

Valokuvat

Nurmeksen museossa on noin 80 000  Nurmes -aiheista valokuvaa ja negatiivia, joista n. 17 000  on nähtävissä osoitteessa kantapuu.fi. Kantapuuhun siirretään jatkuvasti lisää materiaalia. Kuvat ja esineet löytyvät myös Finnasta.

Pontikkapannu.