Navigaatiovalikko

Työ ja yrittäjyys / elinkeinot

Suurimmat työllistäjät

Nurmeksen kaupungin elinkeinorakenne on hyvin monipuolinen. Määrällisesti eniten työntekijöitä on Nurmeksen kaupungilla ja Siun sotella

PKO:lla sekä muilla kaupoilla on myös vahva rooli Nurmeksen työllistäjänä.

Elintarvikealalla on monia pieniä ja myös suurempia yrityksiä. Porokylän Leipomo Oy:n ja Pielispakari Oy:n leipää ja piirakoita syödään jo eri puolilla Suomea. Nurmeksen Savukala Oy:n tuoreet kalat ja Pielisen Kalajaloste Oy:n savustetut ja purkitetut kalat sekä Nurmeksen Filetuote Oy:n raakapakastetut pihvit ovat monen ruokapöydän herkkuja. Nurmeksen Filetuotteen porsaanfile on päässyt myös Hesburgerin ruisfilehampurilaiseen.

Tekstiiliteollisuudessa Sasta Oy ja Tesema Oy toimittavat erä- ja retkeilyvaatteita ja sukkia ympäri maailmaa.

Suurimpia metsäkoneyrittäjiä ovat Koneurakointi S. Kuittinen Oy ja Motoajo Oy.

Binderholz Nordic Oy Nurmeksen sahan tuotantokapasiteetti on 210 000 kuutiometriä mäntysahatavaraa vuodessa. Saha tarjoaa työtä yhteensä 60 henkilölle.

Iivari Mononen Oy:n Höljäkän tehtaalla valmistettuja kyllästettyjä puupylväitä viedään ympäri maailmaa. 

Metalliteollisuudessa ydin on kuuden nurmeslaisen huippuyrityksen ryhmä, "Metallinyrkki", joka on palvellut Suomen metalli-, konepaja- ja kaivannaisteollisuuden kärkeä yhdessä jo parikymmentä vuotta. Metallinyrkin ydinyritykset ovat Nurmeksen Metalli Oy, Nurmeksen Työstö ja Tarvike Oy, Pielisen Metalli Ky, Saher-Aidat Oy, PK-Levy Oy sekä Katatec Oy. Metallinyrkki koostuu kasvavista yrityksistä, jotka tänäänkin laajentuvat ja kasvattavat omaa alihankintaverkostoaan.

Rakennusliike Mustonen Oy ja Rakennusliike J.A.J Määttä rakentavat uudisrakennuksia ja tekevät peruskorjauksia. Gossutek Oy valmistaa sähkönjakokeskuksia.

Lisäksi Nurmeksessa on yli 400 pienyritystä, jotka työllistävät eri alan ihmisiä.

Maaseutuyrittäjyys voimissaan

Nurmeksessa on 208 aktiivista maatilaa, joista lypsykarjatalouksia on 48. Viljeltyjä peltoja on noin 11456 hehtaaria. Vuonna 2021 Nurmeksesta toimitettiin maitoa meijeriin 21,0 miljoonaa litraa, mikä on eniten Pohjois-Karjalassa. Litramäärä yhtä maitotilaa kohti on maakunnan suurin (419 252 litraa). Alueelta löytyy myös lampaan-, naudan- ja sianlihan sekä kananmunan tuotantoa.

Seudun viljelijät ovat aktiivisesti mukana maaseudun kehittämisessä. Nurmeksessa on paljon nykyaikaisia tuotantotiloja ja uusia investointeja tehdään joka vuosi.