Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Kötsin museon näyttely 9.11.-15.12.2023: 10 tarinaa Mujejärveltä

Kötsin museon näyttely 9.11.-15.12.2023: 10 tarinaa Mujejärveltä

Kötsin museoon avautuu näyttely 10 tarinaa Mujejärveltä - Kyläläisten kulttuuriperinnöstä kuvin ja tarinoin Mujejärven kyläläisten kanssa toteutetusta yhteisöprojektista. Projektissa kylää ja kyläläisyyttä, sekä siihen liittyviä aineettoman kulttuuriperinnön teemoja on käsitelty yhteisöllisen taidekasvatuksen keinoin. Työskentelyn aikana kootusta materiaalista, valokuvista ja tarinoista on koostettu näyttely, joka nyt nähdään ainutkertaisena Nurmeksen museon tiloissa.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 8.11.2023 klo 18 Kötsin museolle! Tule tapaamaan kyläläisiä ja hanketiimiä, ja keskustelemaan kyläläisyydestä sekä aineettomasta kulttuuriperinnöstä.

HEART: Aineettoman kulttuuriperinnön suojeleminen transformatiivisen oppimisen kautta yhteisöllisessä taidekasvatusprosessissa –hanke

Projekti Mujejärvellä on saanut alkunsa HEART-hankkeesta. Hankkeessa tarkastellaan aineettoman kulttuuriperinnön näkyväksi tekemisen ja esille tuomisen mahdollisuuksia.
Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian laitos on mukana HEART- hankkeessa. Hanke-tiimi kiinnostui kylään ja kyläläisyyteen liittyvistä teemoista, ja hankkeen toteutuspaikaksi valikoitui Nurmeksen pohjoisin kylä, Mujejärvi, jossa asuu 16 vakituista asukasta. Mujejärvi on vaara-asutusalue, ja kylän talot sijaitsevat vaaroilla. Pienestä asukasmäärästään huolimatta kylällä on aktiivisia toimijoita ja oma kyläyhdistys Mujejärven kylä ry.

Mujejärven pilotissa tarkasteltiin kyläläisyyttä sekä kyläläisyyteen kytkeytyviä aineettoman kulttuuriperinnön teemoja. Projektin ohjaajana toimi kontiolahtelainen kuvataiteilija ja taidekasvattaja Miia Rosenius. Toiminnassa pyrittiin löytämään projektiin teemoja, jotka nousisivat kyseisestä paikasta ja yhtei-söstä. Koska kylällä oli kerätty paljon vanhoja valokuvia, lähdettiin yhteisöllisessä prosessissa liikkeelle niiden tutkimisesta. Vanhojen kuvien ja keskusteluiden pohjalta luotiin kulttuuriperintöön liittyviä teemoja ja tarinoita. Aiheita käsiteltiin kyläläisten kanssa Mujejärvellä yhteensä neljässä työpajassa. Toiminnassa esille nousseiden teemojen ympärille luotiin tarinoita, jotka sisältävät vanhan valokuvan, uuden projektissa otetun valokuvan sekä esineen. Pilottiryhmän työskentely huipentuu nyt näyttelyn avaamiseen - esillä oleva kokonaisuus on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa, uutta, kuvia, tarinoita ja keskusteluita.

 

Kötsin museo | avoinna ma-pe 10-16 | Nurmes-talon alakerta | Kötsintie 2, 75500 Nurmes | museon näyttelyihin on vapaa pääsy

Ryhmä ihmisiä heinätöissä, haravat ja heinähangot käsissään

Lisätietoja

Yhteyshenkilöt