Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Juhlavuoden taideteos on Toivomusten puu

Juhlavuoden taideteos on Toivomusten puu

Toivomusten puu on noussut Elias Lönnrotin puistoon

Nurmeksen kaupungin 50-vuotisjuhlavuoden taideteos Toivomusten puu on nurmekselaisten kuvataiteilijoiden Michal Czinegen ja Maija Laurisen käsialaa. He kertovat teoksesta ja sen taustasta näin:
Toivomusten puu on yhteisötaideteos, jonka toteutimme Nurmeksen kaupungin 50-vuotisjuhlavuodeksi. Teos valmistui työhuoneellamme kevään ja kesän aikana, ja se pystytettiin heinäkuun alussa korkeiden mäntyjen keskelle Elias Lönnrotin puistoon Nurmes-talon viereen.

Käytimme teoksen mallina Vanhassa kauppalassa sijaitsevaa vanhaa, suurta mäntyä. Nurmeksen kaupunki on juuri täyttänyt 50 vuotta, ja monen puun iässä kaupunkimme onkin vasta nuorukainen. Vuosisatojen perspektiivistä katsoen me nykyiset asukkaat olemme osa pitkää jatkumoa.

Ihmisillä on kautta aikojen ollut tapana kertoa murheensa ja toiveensa tietylle puulle tai tutulle metsälle. Pyydämme nyt nurmekselaisia jakamaan toiveita kotiseudun tulevaisuudesta. QR-koodi teoksen yhteydessä ohjaa nettisivulle, jonne voi kirjoittaa toivomuksia ja onnentoivotuksia Nurmekselle. Koostamme niistä jatkoa teokselle.

Teoksen maalaamiseen osallistui kesäkuussa liki kaksikymmentä nurmekselaista ja kesävierasta muilta paikkakunnilta. Teoksen värit on valmistettu mustikasta, punajuuresta ja punakaalista, ja niiden päällä on läpikuultava pintakäsittely. Kasvivärit haalistuvat, muuttuvat ja katoavat kosketuksessa ilman ja auringonvalon kanssa, minkä jälkeen puu vanhenee ja muuttaa luontaisesti omaa väriään.

Teokseen käytetty puuaines on rakennusjätteeksi päätynyttä puutavaraa, joka palautetaan energiapuuksi, kun teos myöhemmin puretaan. Teoksen tukirakenne on pintakäsitelty polttamalla. Mustuneessa puussa piilee viittaus tuhoisaan Porokylän paloon, jonka varaan kauppalan kehitys rakentui palosolineen ja koivukujineen.

Kiitämme kaikkia teokseen tähän mennessä osallistuneita, monia apukäsiä, Kuljetusliike Pellikkaa, Marjo Säkkistä ja Nurmeksen kaupunkia.”

Toivomusten puu on 3,5 m korkea, 2,25 m leveä ja sen syvyys on 2,5 m.
Linkki toiveiden kirjoittamiseen: https://michalczinege.com/?page_id=852