Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Kämppäemäntä- ja Sissilentäjien matkassa -elokuvat to 9.11.2023 klo 18 Hannikaisen salissa

Kämppäemäntä- ja Sissilentäjien matkassa -elokuvat to 9.11.2023 klo 18 Hannikaisen salissa

Raimo Salo: Elokuvat Kämppäemäntä ja Sissilentäjien matkassa
To 9.11.2023 klo 18 Hannikaisen sali, Nurmes-talo


Mustavalkoinen kuvituskuva

Kämppäemäntä 2023, kesto 53 min:
Suomeen perustettiin sotien jälkeen kiivaaseen tahtiin metsätyömaita, ja tuhansille suomalaisille metsäkämpille tarvittiin osaavia, reippaita kotiseutujen naisia huolehtimaan jätkien muonituksesta. Kämppäemäntä apulaisineen huolehti ruoan valmistuksesta, tarjoilusta ja elintarvikkeiden täydennyksestä. Kämppäisäntä puolestaan kantoi vedet, lapioi lumet ja lämmitti työstä palaaville jätkille saunan.

Kyyjärveläisen sotakamreerin ja kansandokumentaristin Raimo Salon Kämppäemäntä-dokumenttielokuva kokoaa yhteen 1950-60-luvuilla savottakämpillä emäntänä toimineiden naisten kokemuksia. Elokuva kertoo siitä, mitä oli olla nainen miesvaltaisessa porukassa, ja elokuvassa liikutaan Suomen kansantalouden lähteillä, metsämiesten maailmassa.

– Elokuvalla on pitkät juuret, jotka lähtivät kasvamaan jo syksyllä 2021, kun etsin pohjoisesta Keski-Suomesta savottakokkeja haastateltavaksi. Olen aiemmin tuottanut muutamia elokuvia naisten sotakohtaloista, ja nyt oli aika siirtyä jälleenrakennuksen aikaan, Salo kertoo.

– Syksyllä 2021 Kivijärveltä löytyi Inkeri Ruusuvirta, joka oli ollut kämppäemäntänä Kontumäen kämpällä talvikauden 1960-61. Kertomus oli hyvä, ja päätin etsiä kamerani eteen lisää naisia. Mukaan tuli kuin sattumalta Suomen Uittoperinneyhdistys ry, joka avusti ansiokkaasti emäntien etsinnässä.

Salo sai elokuvansa valmiiksi kesäkuun puolessavälissä. Lopputuloksena on kymmenen kämppäemännän hienot tarinat valokuvineen. Elokuvan tuotantoa ovat tukeneet muun muassa Olvi-säätiö, Metsämiesten Säätiö ja Metsähallitus. Elokuva sai ensi-iltansa Ilomantsissa 11. elokuuta.
Kämppäemäntä teaser 13 8 2023 - YouTube


Mustavalkoinen kuvistuskuva. Miehet sodassa, istuvat tien penkalla.

Sissilentäjien matkassa 2023, kesto 45 min:
Kaukopartiomiehet ja lentäjät muistelevat. Jatkosodan aikana kaukopartiomiehiä koulutettiin Luonetjärvellä ja Utissa hyppykursseilla.

Viimeisenä sotavuonna 1944 Karjalan kannas oli täynnä sotaväkeä. Kaukopartiot eivät olisi päässeet turvallisesti läpi, joten perustettiin Osasto Jauri jonka tehtävänä oli lennättää partioita yöaikaan linjojen taakse saksalaisilla vesitasoilla.

Vapaa pääsy!

Mustavalkoinen kuvituskuva