Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Nurmeksen vetovoima matkailukaupunkina kasvaa, tiedote 15.9.2020

Nurmeksen vetovoima matkailukaupunkina kasvaa

Nurmeksen kaupungin matkailun kasvu on nyt hyvässä vauhdissa. Erityisesti kuluvan kesän aikana on vahvistunut matkailukolmio Koli-Bomba-Ruunaa, jossa pääosan yöpymiskapasiteetista muodostavat Nurmeksen n. 750 vuodepaikkaa. Veneily Pielisellä on myös lisääntynyt polttoainejakeluasemien avautumisen myötä Nurmeksessa ja Lieksassa.

Matkailun kasvussa jatkossa on tärkeää, että pysäköintialuehankkeet, hotellikapasiteetin kasvattaminen ja hyvin toteutetut reitistöt onnistutaan toteuttamaan huomioiden matkailun globaalit muutokset esimerkiksi korona-viruksen osalta mutta myös ilmastomuutoksen osalta. Ilmastomuutos poistaa jaon kesä- ja talvimatkailuun. Esimerkiksi maastopyöräilyä harrastetaan ympäri vuoden. Toisaalta järvien jäällä tapahtuvien aktiviteettien (esimerkiksi retkiluistelu) merkitys laskee talvien lyhenemisen vuoksi.

Nurmeksen kaupunki on viidellä toimenpiteellä mukana vauhdittamassa tätä myönteistä kehitystä:

 

Reitit ja polut

Nurmeksen kaupunki on jättänyt kaksivaiheisen leader-hankehakemuksen retkeilyreittien ja maastopyöräilypoluston kokoamisesta ja rakentamisesta Nurmekseen. Reitistön yhteispituus on 113 kilometriä ja reitit tuovat esille Nurmeksen upeita kohteita sekä luontomatkailun olosuhteita. Reitit valmistuvat syksyllä 2022. Kustannusarvio on hieman yli 100 000 euroa.

Retkeilijöitä Ellun retkeilyreitillä

Saramojoen vapauttaminen

Saramojoen vapauttaminen Louhikosken sähkövoimala purkamalla on toinen merkittävä käynnissä oleva hanke. Valtio on jo antanut 470 000 euron maksusitoumuksen hankkeeseen. Tämä on Suomen merkittävin kokonaisen jokiekosysteemin vapauttaminen uhanlaisen nousevan järvitaimenkannan elvyttämiseksi ja joen vapauttamiseksi moneen eri tarkoitukseen.

Saramojoen kunnostuspotentiaali on erittäin suuri ja siksi toimijaryhmät tulevat saamaan lähivuosina merkittävää julkista rahoitusta kunnostustöihin.

Saramojoki

 

Esisopimus Pohjois-Karjalan osuuskaupan (PKO) kanssa

Nurmeksen kaupunki allekirjoitti 24.8.2020 viisivuotisen esisopimuksen PKO:n kanssa. Sopimus sisältää merkittävän maanvaihdon kaupungin ja PKO:n välillä. Vaihdon arvo rakennusoikeuden kautta arvotettuna on runsas 900 000 euroa.

Järjestely mahdollistaa mittavat investoinnit matkailun kehittämiseen Bomban alueella.

 

Villi Pohjola Nurmekseen

Villi Pohjola valitsi kesällä 2020 toimipaikakseen Nurmeksen Itä-Suomessa. Nurmes voitti kilpailussa Vuokatin ja Tahkon. Yritys on Suomen johtava luontomatkailun matkanjärjestäjä, jolla on laaja kontaktiverkosto luontopalveluyrittäjiin läpi maan. Näin Nurmekseen saatiin Äksyjen Ämmien ohella toinen matkanjärjestäjäoikeudet omaava toimija.

Matkanjärjestäjien rooli on keskeinen ns. viipymän kasvattamisessa, jotta matkailijoille on riittävästi erilaista tarjontaa. Tässä mielessä myös Nurmeksen kaupungin vahva ja monipuolinen kulttuuritarjonta lisää kiinnostavuutta matkailukaupunkina.

 

Bomba-Hyvärilä Masterplan II

Nurmeksen kaupunki harkitsee tällä hetkellä Masterplan II -työn aloittamista Bomba-Hyvärilä -alueella. Ajureina tähän toimivat mm. PKO:n tulo alueelle, merkittävä raakamaakauppa yksityisen perikunnan ja kaupungin välillä sekä kiihtyvä ilmastonmuutos.

Masterplan luo suuntaviivoja ja periaatteita seuraavaan asemakaavamuutokseen alueelle sekä tunnistaa joukon erilaisia tarpeellisia muita kehittämistoimenpiteitä.

 

Lisätietoja