Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Osallistu ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden tukemisen kehittämistyöhön vastaamalla kyselyyn

Ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden tukemista kehitetään suunnitelmallisesti – osallistu kehitystyöhön vastaamalla kyselyyn

Tiedote. Julkaistu: 17.01.2023, 13:46
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote on käynnistänyt toimintasuunnitelman laadinnan ikääntyneen väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemiseksi. Suunnitelma on lakisääteinen ja siinä tulee huomioida myös ikääntyvän väestön toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukeminen sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämisen kehittäminen. Toimintasuunnitelma tehdään vuosille 2023–2026. Suunnitelma valmistuu toukokuussa 2023.

Suunnitelmassa arvioidaan maakunnan ikääntyvän väestön hyvinvoinnin nykytilaa sekä asetetaan tavoitteet hyvinvoinnin tukemiseksi ja palvelujen kehittämiseksi seuraaville neljälle vuodelle. Suunnitelmaan kirjataan myös konkreettisia toimia, jolla asetettuihin tavoitteisiin päästään. Suunnitelmaan kirjataan myös tavoitteita ja toimenpiteitä yhteistyölle kuntien, järjestöjen ja muiden maakunnan toimijoiden kesken.

- Pohjoiskarjalaisten ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Siun sotella on merkittävä rooli ikäihmisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana, mutta hyvinvointiin liittyy paljon muutakin. Meistä jokainen voi myös omalta osaltaan edistää hyvinvoinnin toteutumista, palvelujohtaja Hannele Komu Siun soten ikäihmisten palveluista sanoo.

Pohjoiskarjalaisten ikäihmisten näkemyksiä esille kyselyllä

Toimintasuunnitelman valmistelun taustalla on paljon tutkittua tietoa, tilastoja ja ennusteista maakunnan väestökehityksestä. Laadittava suunnitelma pohjautuu näihin tietoihin sekä Siun soten vuoden 2022 laajaan hyvinvointikertomukseen ja strategiaan vuosille 2023–2026. Lisäksi toimintasuunnitelman laadintaan osallistetaan eri toimijoita.

Kuntalaisten näkemyksiä kartoitetaan mm. verkkokyselyn avulla. Kyselyyn pääsee seuraavan linkin kautta: Ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -kysely. Linkki kyselyyn löytyy myös tiedotteen lopusta sekä Siun soten verkkosivuilta osoitteesta https://www.siunsote.fi/ikaihmisten-palvelut. Kyselyyn voi vastata 31.1.2023 saakka.

  1. avulla halutaan kuulla hyvinvointialueen asukkaiden näkemyksiä ikääntyneiden hyvinvointia ja terveyttä edistävistä asioista. Kyselyssä vastaajaa pyydetään mm. asettamaan tärkeysjärjestykseen erilaisia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä keinoja. Kyselyssä on myös avoimia kohtia. Vastaajia pyydetään esimerkiksi kertomaan, mitkä asiat tuovat turvaa, tukea ja elämäniloa arjessa. Vastauksia hyödynnetään toimintasuunnitelman laadinnassa.

- Toivomme runsasta osallistumista kyselyyn, sillä nyt on hyvä hetki vaikuttaa lähivuosien toimenpiteisiin, jolla tuetaan ikääntyvän väestön hyvinvointia. On tärkeää, että suunnitelma vastaa maakunnan ihmisten tarpeita. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin, Komu vinkkaaVastaa verkkokyselyyn tästä: Ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -kysely

 

Lisätietoja medialle:

Palvelujohtaja Hannele Komu, ikäihmisten palvelut (pohjoinen alue), hannele.komu@siunsote.fi, p. 013 330 6692

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote huolehtii julkisista sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja ympäristöterveydenhuollon palveluista noin 163 400 pohjoiskarjalaiselle. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue toimii Joensuun, Kiteen, Lieksan, Nurmeksen, Outokummun, Kontiolahden, Ilomantsin, Juuan, Liperin, Polvijärven, Rääkkylän, Tohmajärven ja Heinäveden alueella. Toimintamme tarkoitus on tukea, turvata ja tuottaa hyvinvointia, jotta Pohjois-Karjalassa olisi hyvä elää.

Pohjatyö hyvinvointialueelle on tehty vuodesta 2017 alkaen toimineessa Siun sote -kuntayhtymässä. Palvelujen järjestämisvastuu ja noin 8000 hengen henkilöstö siirtyivät 1.1.2023 alkaen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle.

www.siunsote.fi