Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä sellisti Jussi Makkoselle

Tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä sellisti Jussi Makkoselle

Sellotaiteilija ja diplomisellisti Jussi Makkonen sai Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tunnustuspalkinnon maakunnan eteen tehdystä työstä lauantaina 27.8. Makkonen palkittiin maakuntapäivän avauksessa Joensuussa.

Maakuntapäivän tämän vuoden teemana on kulttuuri, joka ohjasi myös tunnustuspalkinnon saajan valintaa. Valinnan teki Pohjois-Karjalan maakuntahallitus.

Nykykarjalaisuuden ilmentymäksi kuvailtu Jussi Makkonen, 43, on nostanut urallaan Pohjois-Karjalaa esille kauniisti ja kekseliäästi, viimeisimpänä tempauksena Sibelius-konsertti Hotelli Kolin katolla yhdessä pianisti Nazig Azezianin kanssa. Sibelius-asiantuntijana Makkonen on kertonut sekä kotimaiselle että kansainväliselle yleisölle, millainen rooli Pohjois-Karjalalla oli kansallissäveltäjämme elämässä ja tuotannossa. Tämä on tuonut uusia kävijöitä nauttimaan Kolin maisemista ja maakunnan kulttuurikohteista. Myös Makkosen kulttuurikodissa Nurmeksessa käy taajaan ryhmämatkailijoita eri puolilta maata.

 • On ollut mahtavaa seurata, kuinka kulttuurimatkailu on kasvanut ja kehittynyt näiden vuosien aikana. Mutta vielä riittää opittavaa elämysten paketoimisessa. Maakunnassamme on tietynlaista eksotiikkaa ja vetovoimaa, joten kaikki nämä viimeaikaiset Pielisen alueen matkailualan investoinnit ja satsaukset ovat tervetulleita ja tarpeellisia, Jussi Makkonen kertoo.

Maailman konserttilavoja ahkerasti kiertänyt Makkonen kokee velvollisuudekseen tuoda esille maakunnan kulttuuriperintöä.

 • Kyse ei ole pelkästään historiasta, vaan identiteetistämme ja sitä kautta tulevaisuudestamme. Täällä on vahva tunnelataus, joka kumpuaa myös luonnosta.  

Makkonen on konsertoinut myös kouluissa 15 vuoden ajan ja tavoittanut näin puoli miljoonaa lasta ja nuorta.

 • Nuorilta tullut palaute on ollut upeaa. Lisäksi Taidetestaajattoiminnan kautta olen voinut kertoa Kolin merkityksestä maamme historiassa ja taiteissa maakunnan 8.-luokkalaisille. Alkaneella syyskaudella Kolille saapuu vuorostaan kuopiolaisia oppilaita ja toivottavasti tulevaisuudessa saamme nuoria tutustujia myös muualta Suomesta. Kokemus jättää vahvan muistijäljen.

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin.

Jussi Makkonen on neljäs tunnustuspalkinnon saaja. Edelliset palkitut ovat Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi (eläkkeellä), Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Pajula ja toimittaja Pekka Puustinen (eläkkeellä).

Lisätiedot: Jussi Makkonen, p. 050 586 2740, jussi@jussimakkonen.com, maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p.050 357 7739, markus.hirvonen@pohjois-karjala.fi

 

Tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä 2022: Jussi Makkonen

 • Syntynyt Lieksassa 1979. Asuu Nurmeksessa.
 • Musiikin maisteri 2005 (Sibelius-Akatemia).
 • Sellonsoiton lehtori Joensuun konservatoriossa.
 • Voitti 16-vuotiaana Eurovision nuorten solistien kilpailun Suomen karsinnan.
 • Tehnyt laajoja kiertueita mm. Yhdysvalloissa, Euroopassa, Aasiassa ja Meksikossa.
 • Johti vuosina 2008–2015 Pielinen Soi -festivaalia yhdessä veljensä Matin kanssa.
 • Vuonna 2015 oli perustamassa Lieksaan Monola-seuraa, joka kunnosti Sibeliusten häämatkakohteen kulttuuri- ja matkailukäyttöön.
 • Monola-juhlaviikon taiteellinen johtaja vuodesta 2017 alkaen.
 • Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin Soiva metsä -levy ylitti elokuussa 2015 kultalevyrajan ensimmäisenä suomalaisena klassisena sello-piano-levynä ja elokuussa 2017 platinalevyrajan ensimmäisenä suomalaisena kamarimusiikkilevynä. Soiva metsä oli myös ehdolla vuoden 2016 Emma-gaalassa vuoden lastenalbumiksi.
 • Lukuisia kulttuurialan palkintoja. Mm. vuonna 2019 Makkonen ja Azezian saivat Finlandia Foundation National -järjestön Award of Excellence -palkinnon ansioistaan suomalaisen taidemusiikin ja erityisesti Sibeliuksen musiikin tunnetuksi tekemisestä Yhdysvalloissa.

Jussi Makkonen, kuva: Mika Kirsi