Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Viisi tarinaa sotavuosilta 1939-1945 - ensimmäinen osa dokumentaarisesta videosarjasta julkaistu

Viisi tarinaa sotavuosilta 1939-1945 - ensimmäinen osa dokumentaarisesta videosarjasta julkaistu

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan alkamisesta ja 75 vuotta Jatkosodan päättymisestä ja Lapin sodan alkamisesta. Nurmeksen kaupunki ja Sotien 1939-1945 Nurmeksen perinnetoimikunta haluaa kunnioittaa nurmeslaisten ponnisteluja Suomen itsenäisyyden puolesta julkaisemalla syksyn kuluessa viisi dokumentaarista videoelokuvaa kaupungin youtube-kanavalla.

Nurmekseen perustettiin marraskuussa 2018 Sotien 1939-1945 perinnetoimikunta. Nurmeksen kaupungin lisäksi toimikunnassa ovat mukana sotaveteraani- ja sotainvalidiyhdistykset, reserviläisjärjestöt, ev.lut. -ja ort. seurakunnat sekä Nurmes –seura. Toimikunnan tehtäviksi on määritelty mm. veteraanien tukeminen, sotiin liittyvien vuosipäivien ja maanpuolustuksellisten tapahtumien organisointi, sotamuistomerkeistä huolehtiminen, perinnetiedon tallentaminen ja veteraanien perinnön siirtäminen tuleville sukupolville.

Perinnetoimikunta suoritti perinteen keräämistä nurmeslaisilta veteraaneilta ja muilta sota-ajan kokeneilta henkilöiltä kevään ja kesän 2019 aikana. Perinteen keräämiseen ja haastatteluiden tekemiseen osallistui myös Nurmeksen Kirkkokadun koulun sotahistoria –kurssin (2018-2019) vapaaehtoisia oppilaita. Nyt julkaistavat videoelokuvat ovat syntyneet näiden haastatteluiden pohjalta. Perinnetoimikunta kiittää haastateltuja henkilöitä.

Videosarjan ensimmäisessä osassa kuulemme Rukajärven veteraani Mauri Kuvajaa. Valtimon Pajukoskella vuonna 1923 syntynyt Mauri Kuvaja hoiti Talvisodan ajan kotitilaa, muun perheen ollessa evakossa. Jatkosodassa Kuvaja taisteli Itä-Karjalassa, Rukajärven suunnalla toimineessa 14.divisioonassa.

 

Linkki videoon You Tube -palvelussa

Etusivun kuvanoston kuva: Nurmeksen Museo