Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Viisi tarinaa sotavuosilta 1939-1945 - dokumentaarinen videosarja julkaistu kokonaisuudessaan

Viisi tarinaa sotavuosilta 1939-1945 - dokumentaarinen videosarja julkaistu kokonaisuudessaan

 

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan alkamisesta ja 75 vuotta Jatkosodan päättymisestä ja Lapin sodan alkamisesta. Nurmeksen kaupunki ja Sotien 1939-1945 Nurmeksen perinnetoimikunta haluaa kunnioittaa nurmeslaisten ponnisteluja Suomen itsenäisyyden puolesta julkaisemalla syksyn kuluessa viisi dokumentaarista videoelokuvaa kaupungin youtube-kanavalla.

Nurmekseen perustettiin marraskuussa 2018 Sotien 1939-1945 perinnetoimikunta. Nurmeksen kaupungin lisäksi toimikunnassa ovat mukana sotaveteraani- ja sotainvalidiyhdistykset, reserviläisjärjestöt, ev.lut. -ja ort. seurakunnat sekä Nurmes –seura. Toimikunnan tehtäviksi on määritelty mm. veteraanien tukeminen, sotiin liittyvien vuosipäivien ja maanpuolustuksellisten tapahtumien organisointi, sotamuistomerkeistä huolehtiminen, perinnetiedon tallentaminen ja veteraanien perinnön siirtäminen tuleville sukupolville.

Perinnetoimikunta suoritti perinteen keräämistä nurmeslaisilta veteraaneilta ja muilta sota-ajan kokeneilta henkilöiltä kevään ja kesän 2019 aikana. Perinteen keräämiseen ja haastatteluiden tekemiseen osallistui myös Nurmeksen Kirkkokadun koulun sotahistoria –kurssin (2018-2019) vapaaehtoisia oppilaita. Nyt julkaistavat videoelokuvat ovat syntyneet näiden haastatteluiden pohjalta. Perinnetoimikunta kiittää haastateltuja henkilöitä.

Osa 1.

Videosarjan ensimmäisessä osassa kuulemme Rukajärven veteraani Mauri Kuvajaa. Valtimon Pajukoskella vuonna 1923 syntynyt Mauri Kuvaja hoiti Talvisodan ajan kotitilaa, muun perheen ollessa evakossa. Jatkosodassa Kuvaja taisteli Itä-Karjalassa, Rukajärven suunnalla toimineessa 14.divisioonassa.

 

Linkki videoon You Tube -palvelussa

Osa 2.

Ahti Okkonen syntyi Nurmeksen Lipinlahdessa vuonna 1924. Talvisodan aikana Okkonen toimi Suojeluskunnan poikaosastossa. Lapin sodassa taistellut Okkonen osallistui mm. Tornion maihinnousuun syksyllä 1944.

Linkki videoon You Tube -palvelussa

Osa 3.

Nurmeksen Salmenkylässä vuonna 1926 syntynyt Nestor Pyykkö joutui talvisodan alettua evakkoon Pohjanmaalle. Jatkosodan aikana Pyykkö toimi Ilmatorjunnan tehtävissä ja koki mm. Helsingin suurpommitukset helmikuussa 1944.

Linkki videoon You Tube -palvelussa

Osa 4.

Vuonna 1927 syntynyt Toini Okkonen (os.Mustonen) näki sota-ajan lapsena ja nuorena. Talvisodan aikana Okkonen oli evakossa Pohjanmaalla. Jatkosodan aikana hän osallistui Lotta Svärd –järjestön toimintaan pikkulottana ja luonnollisesti siviiliväestön arkea oli myös kova työnteko.

Linkki videoon You Tube -palvelussa

Osa 5.

Kurkijoella vuonna 1928 syntynyt Jouko Salonen koki talvisodan aikana Lappeenrannan rajut pommitukset ja kotitalon tuhoutumisen. Jatkosodan aikana, keväällä 1944 Salonen ilmoittautui 15-vuotiaana vapaaehtoisena ilmatorjuntatehtäviin.

Linkki videoon YouTube -palvelussa


Etusivun kuvanoston kuva: Nurmeksen Museo