Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Energiansäästöviikko: Katuvalaistuksen muutokset

Energiansäästöviikko: Katuvalaistuksen muutokset

Katuvalo

Aloitimme jo viime talvena katuvalojen uudistamisen led-valaisimiin. Tänä vuonna investointikohteena on useita katuja taajama-alueella ja yhteensä vaihdettavia valaisimia on satoja.

Led-valaisimien vaihdosta saadaan runsaasti erilaisia hyötyjä. Älykkäällä ohjauksella voidaan vähentää valosaastetta ja säätää valaistuksen tehoja vuorokauden aikojen mukaan. Led-valoja ei tarvitse käyttää 100 % teholla vaan vähempikin riittää, kun valaistusteho on erilainen verrattuna entisiin. Osassa valaisimista on käytössä myös lumentunnistusanturit, eli kun on syyspimeät, niin valaistuksen teho on korkeampi ja lumen tullessa teho vähenee automaattisesti koska lumi heijastaa valoa eri tavalla.

Nämä erilaiset hyödyt yhdistyvät energiankulutuksen vähenemiseen, joka suoraan tarkoittaa säästettyjä euroja. Valaisimia pystytään säätämään myös yksittäin, jolloin esimerkiksi koulujen tai vaarallisten risteysten alue voidaan valaista suuremmalla teholla ja näin lisätä turvallisuutta liikkumisessa. Tietenkin uusi investointi on aina kuluerä, mutta nämä uudet led-valaisimet maksavat rahallisesti itsensä takaisin muutamassa vuodessa.