Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Kötsin museon näyttely 3.10.-30.12.2022: Neljä peuraa ja muita tekstiilejä

Kötsin museon näyttely 3.10.-30.12.2022: Neljä peuraa ja muita tekstiilejä

 

Kötsin museon syyskauden näyttelyssä Neljä peuraa ja muita tekstiilejä ihastellaan kodin villaisia tekstiilejä, raanuja ja ryijyjä.

 

Näyttelyn ryijyt ovat peräisin 1920–1950-luvuilta, ja ne ovat pääosin Nurmeksen museon kokoelmista. Ryijystä oli tullut 1900-luvun puoliväliin mennessä kodin vakiotekstiili, ja niitä suunniteltiin ja valmistettiin paljon.

 

Näyttelyn raanut puolestaan ovat 1960–1970-luvuilta, jolloin raanujen ohjeita julkaistiin paljon käsityö- ja kotiteollisuuslehdissä. Ideoita malleihin saatiin kansallispukujen värityksistä ja ympäröivästä luonnosta, ja niitä kudottiin matkamuistoiksi kotiseutua edustamaan. Taiteilijat suunnittelivat eri paikkakunnille omia raanumalleja.

 

Ryijyt ja raanut seuraavat omistajiaan eri elämänvaiheissa, ja siirtyvät sukupolvelta toiselle. Niiden vaiheisiin valmistamisesta alkaen liittyy paljon muistoja ja tunteita. Koska raanut ovat menettäneet arvoaan ja niitä löytyy varastoista ja kirpputoreilta, haluaa Nurmeksen museo nostaa ne takaisin seinille.

 

Kötsin museo  | Avoinna ma-pe 10-16 | Vapaa pääsy | Nurmes-talo, Kötsintie 2, 75500 Nurmes