Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Nurmeslaista sotaperinnettä julkaistu kaupungin Youtube-kanavalla; Eeva-Liisa Kolehmainen; Suistamon evakko ja pikkulotta.

Nurmeslaista sotaperinnettä julkaistu kaupungin Youtube-kanavalla; Eeva-Liisa Kolehmainen; Suistamon evakko ja pikkulotta.

Sotien 1939–1945 Nurmeksen perinnetoimikunta on suorittanut sotaperinteen keräämistä vuodesta 2019 lähtien. Haastateltujen henkilöiden joukossa on sekä veteraaneja, että muita sota-ajan kokeneita. Haastatteluiden tuloksena Nurmeksen kaupungin youtube-kanavalla julkaistiin syksyllä 2019 dokumentaarinen videosarja Viisi tarinaa vuosilta 1939–1945 sekä syksyllä 2020 Nurmeksen naisia sodassa. Tämän yhteensä kahdeksanosaisen videosarjan osia on ladattu yhteensä jo lähes 25 000 kertaa. Videosarja sai nyt jatkoa yhdellä uudella osalla; Eeva-Liisa Kolehmainen; Suistamon evakko ja pikkulotta. https://www.youtube.com/watch?v=W0xbXmXXuC4

Eeva-Liisa Kolehmainen (os. Kuusimäki) (s.1927) kertoo videolla elävästi lapsuudestaan luovutetussa Karjalassa, evakkoon lähdöstä talvisodan alta, evakkojen maansaannista Nurmeksesta, elämästä Kuokkastenkoskella jatkosodan aikana ja paljosta muusta. Raija Kiviojan tekemä ja kuvaama haastattelu on ainutlaatuinen kuvaus siitä, miltä Suomen kohtalonvuodet näyttivät nuoren näkökulmasta. Sotien perinnetoimikunta kiittää Eeva-Liisan Kolehmaista ja Raija Kiviojaa. Sotasukupolven haastatteluita on myös jatkettu tämän ja viime vuoden puolella, joten videoita sota-ajan kokemuksista julkaistaan myöhemmin lisää.

Mikko Rautiainen, Sotien 1939–1945 Nurmeksen perinnetoimikunnan pj.