Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Vanhan Kauppalan avoimet ovet

Vanhan Kauppalan avoimet ovet 13.8.2022

Nurmeksen Vanhan Kauppalan avoimet ovet tulevat jälleen. Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistys ry ja Nurmeksen kaupunki järjestävät tapahtumaa jo kolmatta kertaa. Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut tänä vuonna Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen, joka myös vierailee päivän aikana tapahtumassa.

Tapahtuman keskiössä on tutustuminen Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan koteihin ja puutarhoihin, kun asukkaat avaavat ne vierailijoille. Samalla asukkaat pitävät tonteillaan pop-up-kahviloita ja -ravintoloita sekä kirpputoreja. Lisäksi päivän aikana pääsee tutustumaan moniin Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan historiallisiin julkisiin rakennuksiin. Talot ja muut kohteet ovat avoinna klo 10–16.

Tämän vuoden uusi kohde on avoimet veneet, kun Pielisen Pursiseura avaa mahdollisuuden tutustua seuran jäsenten veneisiin Nurmeksen satamassa. Teemana tänä vuonna on korjausrakentaminen, mikä näkyy esimerkiksi päivän luennoissa. Kötsin museolla Nurmes-talolla pidettäviä luentoja on yhteensä kolme. Historiantutkija, dosentti Jukka Kokkonen luennoi klo 11 asiakirja- ja muistitiedon sekä vanhojen valokuvien kautta saksa-Timosesta eli autonomian ajan lopussa Nurmeksen elinkeino- ja yhteiskuntaelämään keskeisesti vaikuttaneesta kauppias Niilo Timosesta. Klo 13 Luennoi toimittaja Sari Sirkkiä aiheesta Vanhan talon pelastaminen - uhka vai mahdollisuus. Kaksi hirsitaloa pelastanut Sari kertoo omista kokemuksistaan ja rohkaisee aiheesta kiinnostuneita. Lisäksi nurmeslaisen Pasi Leppälän aiheena klo 15 on vanhan talon korjaaminen.

Talojen ja muiden avointen kohteiden lisäksi kannattaa poiketa kauppatorilla, jossa on tapahtuman ajan käynnissä Elomarkkinat. Jos haluaa tutustua tarkemmin Vanhaan Kauppalaan, Äksyt Ämmät järjestää Vanhan Kauppalan opastettuja kierroksia klo 13 ja klo 15. Lähtö on Kirkkokadun koululta, hinta 10 euroa/henkilö. Oppaana toimii Minna Murtonen. Eikä Vanha Kauppala hiljene illallakaan. Klo 20 alkaen Oluttupa Obotassa on Nurmeksen kaupungin kulttuurityön järjestämää musiikkia.

Viime vuoden kävijäkyselyn perusteella tapahtuma vastasi kävijöiden odotuksia ja osalla ylitti jopa villeimmätkin kuvitelmat. Kävijät kiittelivät tunnelmaa, sisältöä ja sitä, että taloihin pääsi oikeasti sisälle tutustumaan. Varoituksen sana tosin pitää sanoa siitä, että osa havahtui vasta tapahtumassa siihen, kuinka laaja Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala on, ja monilla tahtoi tulla kiire nähdäkseen kaiken haluamansa. Joten aikaa kannattaa varata tälle tapahtumalle.

Kartanmyynti tapahtumaan on jo alkanut. Tapahtumaan osallistuminen ei vaadi kartan ostoa, vaan alueella saa pyöriä aivan vapaasti. Mutta ostamalla kartan tukee tapahtumaa ja sen järjestämistä tulevaisuudessakin. Ennakkoon karttoja voi ostaa Äksyjen Ämmien verkkokaupasta, ja tapahtumapäivänä karttoja myydään Nurmes-talolla ja Kirkkokadun koululla. Kartta maksaa 10 euroa/kappale.

Ajankohtaisimman ohjelman löytää Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistyksen nettisivuilta www.vanhakauppala.fi. Somessa meitä voi seurata Facebookissa Nurmeksen Vanhan Kauppalan Asukasyhdistys -sivulla ja Instagramissa puunurmes-tilillä.