tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Aktiivit tapahtumien ja harrastusten takana 

Mikä yhdistää tanssiryhmiä, jääkiekkojoukkueita, metsästysporukoita, taideleiriä, kesäteatteria, pride-kulkueita, festareita ja kaikenlaisia muita tapahtumia, harrastuksia ja tilaisuuksia? Ne ovat usein erilaisten yhdistysten järjestämiä (toki myös yritykset järjestävät). 

 

Monet yhdistykset tarjoavat tekemistä myös heille, jotka eivät yhdistykseen kuulu. Esimerkiksi kyläyhdistykset järjestävät tapahtumia, joihin kaikki ovat tervetulleita. Tai Nurmeksen Sepot ja Valtimon Vasama urheilutapahtumia, joihin voi tulla kisaamaan tai kannustamaan kuka tahansa.  
 

Miksi mukaan? 

Eli jos kaipaat jotain toimintaa Nurmekseen tai Valtimolle, ota yhteyttä paikallisiin yhdistyksiin! Anna heille ideoita, liity mukaan ja lähde myös vapaaehtoiseksi. Yhdistyksissä voi opetella monia työelämässä ja opinnoissa hyödyllisiä taitoja. Voit myös kokeilla erilaisia aloja yhdistyksessä ja pohtia, onko se oma juttu. Voit opetella tiedottamista, tiimityötä, vaikuttamista, tapahtumasuunnittelua ja -organisointia, ryhmän ohjaamista, johtajuutta, raha-asioiden hoitamista. Yhdistyksistä voit saada vertaistukea, uusia kavereita, harrastuksen. Pääset vaikuttamaan omaan elinympäristöösi.  
 

Yleensä kaikki yhdistyksen toiminta tehdään vapaaehtoisvoimin. Yhdistysten hallituksen (= porukka, joka hoitaa yhdistyksen tehtävät) jäsenetkin tekevät hommansa vapaaehtoisesti eli toimivat muun muassa puheenjohtajana, sihteerinä, hoitavat nettisivut ja somekanavia ja kertovat jäsenille, missä mennään. Tapahtumien ja muiden isojen juttujen tekoon tarvitaan yleensä muitakin, kuin hallituksen jäsenet. Esimerkiksi kerhojen ohjaajat, buffetin pitäjät, kesäteatterin näyttelijät ja jääkiekkojoukkueen joukkueenjohtajat ovat kaikki vapaaehtoisia jäseniä, jotka tekevät hommia yhteisen asian vuoksi. Joissakin yhdistyksissä on myös palkattuja tekijöitä, mutta heidänkin lisäksi tarvitaan vapaaehtoiset.  
 

Lue alta lisää yhdistysten toiminnasta! 

Nurmeksessa toimivat yhdistykset löydät kaupungin sivuilta ja Pohjois-Karjalan yhdistyksen Jelli.fi-sivulta – jos yhdistykset ovat tietonsa sinne ilmoittaneet. Yhdistyksiä löytyy myös googlettamalla ja kaikki yhdistykset yhdistysrekisteristä (paitsi jos on rekisteröimätön yhdistys). 
 

Jos sinua kiinnostaa tietää lisää, muttet tiedä ketä tai mitä lähestyä - ota yhteyttä Nurmeksen kaupungin palveluohjaajaan, Teijaan - hän auttaa etsimään sinulle sopivat yhdistykset!  

teija.simonen(at)nurmes.fi tai puh.& WhatsApp 04010 45723
 

Jos haluat lukea tarkemmin, rullaile alaspäin! :)
 

Yhdistyksen toiminnasta lisäinfoa: 

Yhdistykset ovat vähintään kolmen (maksimi rajaton) samasta asiasta kiinnostuneen henkilön kokoonpanoja. Yhdistykset määrittelevät itse oman toimintansa, mikä voi olla harrastustoimintaa, vaikuttamista, tapahtuman järjestämistä, rahan keräämistä, avustamista, valistamista tai mitä tahansa, minkä Suomen laki sallii. 
 

Itse ei kuitenkaan tarvitse yhdistystä perustaa, jos jokin asia kiinnostaa. Yhdistyksiä toimii Suomessa tuhansia, Nurmeksessa yhdistyksiä on rekisteröitynyt 209 ja Valtimolla 67. Kaikki eivät ole aktiivisia. Yhdistyksiin voi liittyä kaikki, jotka täyttävät yhdistyksen säännöt - yhdistyksillä on erilaisia käytäntöjä liittymiseksi, tiedot saa yhdistysten aktiiveilta. 

Liittyä voi myös muualla toimiviin yhdistyksiin tai järjestöihin, jos omalta paikkakunnalta ei löydy sopivaa yhdistystä ja haluaisi johonkin asiaan vaikuttaa. Perustaa voi myös vaikka koko Pohjois-Karjalan alueella toimivan yhdistyksen alle jaoston tai jäsenyhdistyksen, joka toimii Nurmeksessa. Jos näin haluaa tehdä, kannattaa ottaa yhteyttä olemassa olevaan yhdistykseen. Voi myös pyytää eri yhdistyksiä järjestämään omalle seudulle toimintaa ja silloin kannattaa itse lähteä mukaan vapaaehtoiseksi. 
 

Yhdistysten jäsenet maksavat jäsenmaksun (osalla yhdistyksistä tätä ei ole tai on nuorille edullisempi) ja saavat erilaisia etuja. Yhdistyksen asioista päätetään vuosikokouksissa, joita järjestetään 1-2 kertaa vuodessa ja jonne jäsenet tulevat kertomaan toiveitaan. Vuosikokouksen järjestää hallitus, jonka tehtävä on pitkin vuotta tehdä sovittuja asioita. Hallituksen jäsenet ovat myös yhdistyksen jäseniä ja heidät valitaan vuosikokouksessa. 


Ja vielä lisähuomautus:

Yhdistys ja järjestö ovat lähes samaa tarkoittavat sanat. Välillä järjestöillä tarkoitetaan esim. paikallisia yhdistyksiä, mutta usein puhutaan järjestöistä, kun tarkoitetaan usean yhdistyksen kattojärjestöä. Esimerkiksi Suomen Nuorisoseurat ry:n (eli kattojärjestö) jäseniä ovat eri kunnissa toimivat nuorisoseurat, kuten Höljäkän nuorisoseura (eli yhdistys). Kattojärjestö tukee jäsenyhdistysten toimintaa. 

 

Ja tiedoksi: Vapaaehtoistyön näyttely on nyt kirjastolla - käy katsomassa!

-Teija Simonen, palveluohjaaja

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Puhutaan

Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11.2019. Syy miksi halusin kirjoittaa tästä aiheesta...

Tuhansien darrojen ihmemaako?

Musiikki on monelle ihmiselle tärkeä henkireikä. Niin myös minulle. Kuuntelen itse musiikkia...