tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Puhutaan

Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11.2019. Syy miksi halusin kirjoittaa tästä aiheesta tekstin on se, että tänä vuona YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta. Teemana tänä vuonna on jokaisen lapsen oikeus olla oma itsensä. 

Itse näkisin, että elämme Suomessa hyvin etuoikeutetussa asemassa huomioiden lapsen oikeuksia. Olemme paljon edellä monessakin asiassa jos vertaamme lapsien oikeuksia esimerkiksi kehitysmaihin. 

Kehitettävää kuitenkin on. Nyt mediassa on noussut paljon esiin kuinka nuoria ja lapsia ollaan kohdeltu kaltoin sijaishuoltopaikoissa. Itselleni tämä aihe nostattaa verenpaineen pilviin. Lapset ja nuoret, jotka ovat syystä tai toisesta sijoitettuina tarvitsisivat ympärilleen turvallisen ja rakastavan ympäristön, ei nöyryyttävää tai turvatonta ympäristöä. Tämä on yksi kehityskohta, johon toivon vielä tulevaisuudessa tiukemmin puututtavan. 

Haluaisin myös muistuttaa jokaista lasta ja nuorta. Teillä on oikeus vaikuttaa teidän elämäänne ja teillä on oikeus tulla kuulluksi. Vanhempia ihmisiä vastaan voi olla vaikea nousta, mutta siihen on oikeus. Kaikkea ei tarvitse sietää, eikä pitäisikään. Se, että vanhemmat esimerkiksi käyttävät paljon alkoholia ja se tuottaa negatiivisia tuntemuksia, niin sinun kokemuksesi ja tunteesi on oikeutettu. Saat tuntea niin ja saat sanoa siitä vanhemmillesi ja jos se ei auta, niin toivon että elämässäsi olisi joku sellainen ihminen jolle voit asiasta puhua. 

On myös tiedossa se, että vanhemmat eivät halua lasten näkevän tai kokevan asioita mitä vanhempi käy läpi. On kuitenkin selvää että lapsi nämä asiat aistii. Minä aistin ja niin olen kuullut monien muidenkin lasten aistineen. Tällaisia tilanteita on useita, mutta esimerkkinä voisi sanoa parisuhdeongelmat, joita aikuinen käy läpi. Ne sekalaiset tunteet, mitä vanhempi joutuu käymään läpi usein heijastuu myös lapsiin. 

Lapsena ja nuorena kohtaamme elämässä älyttömästi asioita, jotka voivat olla täysin riippumattomia meistä. Kuitenkin ne tunteet, ajatukset ja tapahtumat muokkaavat meitä tulevaisuudessa. Sitä on vaikea nähdä silloin kun sitä elämää elää, mutta itse nuorena aikuisena nään ja tunnen kuinka ne lapsuudessa tapahtuneet hyvät ja huonot asiat ovat muovanneet minua tähän päivään. 

Mitä enemmän asioita saadaan puheeksi, sitä enemmän niihin voidaan vaikuttaa. Kukaan ei nää toisen pään sisään eikä kukaan voi nähdä mitä sinun kotona tapahtuu. Ei ole häpeällistä tuoda asioita ilmi, vaikka ne kuinka tuntuisivat hankalalta. Tärkeää on löytää se ihminen, jolle asioista voi puhua. Hyväksyvä, arvostava ja turvallinen ympäristö mahdollistaa lapsen tai nuoren kasvun täyteen hyvinvointiinsa.

On hienoa nähdä, kuinka Nurmeksessa koitetaan saada lasten ja nuorten ääni kuuluviin. Pienellä paikkakunnalla näkisin tähän olevan hyvät edellytykset, toisin kuin isommalla paikkakunnalla jossa lapsia ja nuoria on paljon enemmän. Lapsen tai nuoren mielipide ei ole arvottomampi mitä aikuisen. Lapsen oikeus osallisuuteen on yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen peruskivistä: lapsen mielipide tulee aina kuulla ja hänelle on varattava mahdollisuus sen kertomiseen. Myös Suomen perustuslaki edellyttää, että lasten on saatava ilmaista näkemyksensä kaikissa itseään koskevissa asioissa. 

Puhutaan siis. Niin me nuoret, lapset, vanhemmat, aikuiset, ammattilaiset, ihmettelijät ja otetaan mielipiteet kunnioittavasti vastaan. Keskutellaan ja etsitään yhdessä ratkaisuja. Aina asiat eivät helpoimman kautta mene, mutta keskustelu on mielestäni avain yhteisen päämäärän löytämiseen.

 

 

Pikkuihmettelijä

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Tunteista

Olen pyöritellyt ajatusta tunteista jo jonkin aikaa. Ehkä se lähti lennokkaammin vielä...

Aktiivit tapahtumien ja harrastusten takana 

  Monet yhdistykset tarjoavat tekemistä myös heille, jotka eivät yhdistykseen...