Navigaatiovalikko

Matkaraportti 2018

Nurmeksen norjalaisessa ystävyyskunnassa täystyöllisyys

Sain kesäkuun lopussa vierailla Nurmeksen kaupungin edustajana Nurmeksen norjalaisissa ystävyyskunnissa Ørstassa ja Voldassa, kun paikallinen Ørsta-Voldan Pohjola-Norden yhdistys järjesti kesätapahtuman ystävyysyhdistyksille ja -kunnille. Kesätapahtuma järjestetään joka kolmas vuosi, vuorotellen jokaisessa ystävyyskunnassa. Tälläkin kertaa kesätapahtumassa oli runsaasti vieraita Ruotsista ja Tanskasta, Pielisen Karjalasta tapahtumaan lisäkseni osallistuivat Pohjola-Nordenin edustajina Esko Lehto, Eeva Räsänen, Aila Räsänen, Marja-Leena ja Ari Blek. Moni tapasi vanhoja tuttuja vuosien takaa, meitä ensikertalaisia oli mukana muutamia.

Esko Lehto, Riikka Boren, Arja Hietanen ja Arja Räsänen. Arja Räsänen toimi paikallisen Pohjola-Norden -yhdistyksen tapahtumavastaavana. Hän oli tullut suomalaisen perheen kanssa töihin Voldaan 17 vuotta sitten.

Vedestä sekä leipää että sirkushuveja - tuhannen asukkaan ”kylätalossa” museo, koulu, uimahalli ja monitoimihalli

Kaksipäiväinen ohjelma oli tiivis ja antoisa. Ensimmäisenä päivänä perjantaina 29.6. tutustuimme Voldan kunnan eräisiin tärkeimpiin elinkeinoihin. Saimme vierailla muun muassa Marine harvest -yrityksen maailman suurimpaan maalla olevaan lohikasvattamoon. Kasvattamo sijaitsi jylhässä vuonossa lauttamatkan takana. Kasvattamo on rakennettu 2015 ja kuten elintarviketeollisuudessa yleensäkin, kasvattamon puhtaus- ja kasvatusolosuhteita valvotaan tarkasti, valvomossa työskennellään 24/7. Marine harvest on norjalainen elintarvikealan yritys, joka tuottaa joka päivä 5 miljoonaa annosta lohta, ja kaikkiaan päivittäin 27 rekallista elintarvikkeita merenelävistä. Yritys on yksi maailman suurimmista kaloja ja muita mereneläviä elintarvikkeiksi tuottava yritys.

Perjantai iltapäivällä olimme Tussa energiayhtiön vieraana vesivoimalaitoksessa. Voimalaitos näytti ulospäin lähinnä pieneltä kallioon rakennetulta väestönsuojalta. Voimalaitos on rakennettu 1970-luvulla ja sen turbiini on uusittu muutama vuosi sitten. Voimalaitoksen vesivarasto on vuoren päällä ja vuoren läpi on porattu kanava suoraan alaspäin. Vesimassa putoaa 500 m turbiiniin ja laitos tuottaa energiaa 6 GWh vuodessa. Yhtiön kaikki vesivoimalaitokset tuottavat energiaa 745 GWh vuodessa, ja tytäryrityksineen yhtiö työllistää 186 henkilöä ja on alueen kuntien omistama. Vertailun vuoksi Kemijoki Oy:n omistama Lieksankosken voimalaitos tuottaa keskimäärin energiaa 76 Gwh vuodessa.

Lisäksi tutustuimme perjantaina mielenkiintoiseen majakkamuseoon, jossa saimme kattavan tietopaketin majakoiden teknisestä kehityksestä ja menneestä majakanvartijan ammattista. Majakanvartijan työstä ja perhe-elämästä karut luonnonolot ja rajut luonnonvoimat tekivät erittäin vaativaa ja sitovaa. Majakkamuseo sijaitsi lauttayhteyden päässä olevassa Dravlausksen kylässä, jossa asuu noin tuhat kuntalaista. Museon lisäksi uudehkossa ”kyläisten talossa” on ala-aste, monitoimihalli, uimahalli ja museo. Tutuksi tuli myös termi Norsk sport, joka kattaa kaikki meillä extreme-urheiluksi luokitellut lajit.

 

Kuvat vasemmalta oikealle:
Marine Harvest on maailman suurin lohikasvattamo. Kuvassa Ari ja Marja-Leena Blek 
Vierailulla majakkamuseossa                                                 
Paikallinen "kylätalo"

Matkailusta haetaan kasvua!

Lauantaina ohjelmassa oli molempien kuntien esittelyt Ørstan kunnantalolla ja iltapäivän vietimme retkeillen Ørstan kunnan alueella. Aamupäivän aikana kuulimme valtuuston puheenjohtajien ja viranhaltijoiden mielenkiintoisia esityksiä pienten kuntien tulevaisuuden suunnitelmista Norjassa, naapurusten yhdistymispyrkimyksistä vuosien varrella ja tämän hetken haasteista esimerkiksi työvoiman houkuttelemissa. Voldan kunnassa on asukkaita noin 9 000 ja Ørstassa 10 000. Voldassa on ammattikorkeakoulu, jossa parikymmentä eri opiskelulinjaa ja opiskelijoita 4000. Ørstassa on puolestaan kansanopisto, jossa voi opiskella erilaisilla matka- ja luonto-opaslinjoilla painottuen aasialaisiin turisteihin, ja heidän kielen, toiveiden ja tarpeiden mukaisten palvelujen tuottamiseen. Monta yhtymäkohtaa löytyi Pielisen Karjalaan kuntiin, kuten vähenevä teollisuus ja haasteet työvoiman saatavuudessa, mutta myös eroavaisuuksia. Valtion panostus kuntien alueella oleviin teihin, tunneleihin ja siltoihin todella huikeaa. Kunnan voimavaroilla koulut, vapaa-ajanviettopaikat ja lääkäripalvelut on rakennettu ihan viime vuosina. Voldan kunnan työttömyysaste on alle 3 %.  Molempien kuntien väkiluku on pienessä kasvussa.

Lauantain retkellä saimme nauttia jylhistä lumihuippuisista vuorista ja vuonojen kirkkaasta vedestä, joka kimmelsi kesäauringossa.  Matkan aikana kuultiin kunnan kokemuksia matkailun kehittämisestä ja nähtiin matkailukohteita. Ajoimme ensin läpi perinteisten Norjalaisten maalaiskylien, ohitimme laskettelukeskuksen ja päädyimme huikaisevan kauniiseen Hjörundfjordenin -vuonoon, Säbön kylään. Kylän satamasta siirryimme veneellä vuonon toiseen päähän Union hotel Öyeen lounaalle. Union hotel Öye on kuuluisa siitä, että lukuisat eri alojen taitelijat, kuninkaalliset ja kuuluisat rakastavaiset ovat jo sukupolvien ajan tulleet nauttimaan Hotel Öyen rauhasta upeassa ympäristössä. Hotellin huoneet on sisustettu yksilöllisesti antiikkiesineillä ja ne on nimetty kuuluisien hotellivieraiden mukaan: kuningas Oscar, kuningatar Maud ja prinsessa Victoria; kirjailijat Karen Blixen, Knut Hamsun ja Sir Arthur Conan Doyle; säveltäjä Edvard Grieg, näytelmäkirjailija Henrik Ibsen ja tutkimusmatkailija Roald Amundsen.

  

 

Kuvat vasemmalta oikealle:
Union Hotel Oyj
Kuvia lauantain retkeltä 

Pohjoismainen ystävyys on ainutlaatuista

Vierailuohjelman päätti lauantai-illan juhlaillallinen majapaikassamme Mören kansanopistolla. Illan aikana kuultiin pohjoismaiseen yhteistyöhön innostavia puheita ja paikallista kansanmusiikkia. Nautittiin hyvästä ruuasta ja tanssiesityksistä ja ihailtiin norjalaisten kansallispukuperinnettä. Vierailu antoi paljon uutta tietoa ja herätti ajatuksia kuntien kohtaamisen tärkeydestä. Toivottavasti pohjoismaiset ystävyyskuntavierailut esimerkiksi elinkeino-, kulttuuri- ja koulutusasioissa jatkuvat ja hiljaisemman ajan jälkeen vahvistuvat vaikka selkeiden teemojen kautta. Erityiskiitokset ohjelmasta ja vieraanvaraisuudesta Pohjola-Nordenin paikallisyhdistyksen aktiiveille, molempien kuntien poliittisille päättäjille ja virkamiehille, sekä tapahtumavastaava Arja Hietaselle – Voldaan 17 vuotta sitten kotiutuneelle suomalaiselle.

Lisätiedon antajat

Lisätietoa matkakertomuksesta: Riikka Boren riikka.boren(at)gmail.com
Lisätietoa Pohjola-Nordenista Pielisen Karjalassa Esko Lehto esko.lehto(at)pp.inet.fi
Lisätietoa Örsta-Voldasta Arja Hietanen +47 941 35773