Navigaatiovalikko

Kulttuuri ja vapaa-aika / kulttuuri / blogiotsikko

Nurmes-talon nurkilta -blogi

Tämän blogin kirjoittaja on Nurmeksen kaupungin kulttuurisihteeri Marjo Säkkinen, jonka pääasiallista työmaata on Nurmes-talo.

Sisältöjulkaisija

angle-left Katse eteenpäin

Ei, en ole mieltynyt armeijan komentoihin, vaikka otsikosta saattaisi niin luulla. Suuntaan vaan katseen mieluummin eteen- kuin taaksepäin. Tulevan kulttuuritarjonnan suunnittelu on osa liki jokaista työpäivää, joten on hieman pakkokin mennä mieluummin etukenossa. Toiminnan kehittämisen pitäisi myös olla päivittäin mielessä eikä langeta "ainahan meillä on tehty näin" -sudenkuoppiin.

Kuntaorganisaatioissa eletään tällä hetkellä tietenkin kiivasta taakse päin katselun aikaa, kun toimintakertomusten laadinta istuttaa meitä näyttöjemme äärellä. Kulttuuripalveluiden vuotta 2014 sävyttivät erityisesti Nurmeksen kaupungin 40-vuotistapahtumat, mutta tänä vuonna palataan taas normaaliin päiväjärjestykseen.

Kulttuuritarjonnan tulisi olla ajan hermolla ja elää tässä päivässä. Meillä Nurmeksen kaupungin sivistyspalvelukeskuksessa on onneksi toimiva tehtäväjako, sillä kaupungilla on pätevästi johdettu museo. Lisäksi kotiseutuyhdistys Nurmes-Seura toimii vireänä ja läheisessä yhteistyössä museon kanssa. Nurmeksen alueen menneisyyden tallentaminen ja historian elävä esittely on hyvissä käsissä.

Ajan hermolla oleminen ei toki tarkoita Hannikaisen salin kalenterin täyttämistä kokeellisilla taideprojekteilla viikosta toiseen, joten yleisö voi huokaista helpotuksesta. Vaan eipä kuitenkaan mennä sieltä, missä aita on matalin. Joskus vaikka konserttiin tuleminen voi vaatia riskin ottoa, mutta uskallan väittää, että heittäytyminen kannattaa.

Kevät 2015 tuo tullessaan Hannikaisen saliin tämän ajan elävää musiikkia ja teatteria, Suomen parhaita muusikoita ja kansainvälistäkin tuulahdusta. Eteenpäin katsominen merkitsee myös uusien kulttuurin käyttäjien kasvattamista, jota tehdään tänä keväänä tuomalla päiväkoti-ikäisille Kainuun suunnalta ikioma teatteriesitys Väärinpäinmaa.

Nurmes-talon galleria Tykossa on juuri päättymässä Auli Partion näyttely Maailmain, jossa on nähty maalausten lisäksi kierrätysmateriaaleista tehtyjä teoksia. Kierrätys jos mikä on päivän sana, joten on ollut hienoa nähdä, kuinka kierrätetyt materiaalit taipuvat taiteeksi.

Gallerian toiminnassa tässä ajassa eläminen ja elävien taiteen tekijöiden esittely on itsestään selvää. Kuvataiteilijoille - ja välillä myös kuvataiteen harrastajille - on ensiarvoisen tärkeää saada teoksiaan yleisön nähtäville. Tykon kaltainen helposti lähestyttävä galleriatila on syystäkin houkutteleva, sillä siellä on helppo piipahtaa vaikka kirjastokäynnin tai elokuvaillan yhteydessä. Pisteenä i:n päällä on gallerian suurista ikkunoista kohti Nurmesjärveä avautuva maisema, joka on jo itsessään päivittäin muuttuva taideteos.

Heleää helmikuun alkua ja katse kohti valoa!

Blogit

Nurmes-talon hieman yli kaksi vuotta kestänyt sulkuaika on päättymässä. Osa osalta kirjasto- ja kulttuuritalo avautuu käyttäjilleen loppukesän ja syksyn 2021 aikana.

Maailmanlaajuinen koronapandemia on kurjistanut olosuhteitamme entisestään maaliskuusta 2020 alkaen. Ei riittänyt, että Nurmes-talo oli suljettuna, vaan toiminta muissakin tiloissa on ollut pahimpina aikoina keskeytyneenä. Henkisen elämän sulku on ollut liki totaalinen, kun vapaa sivistystyökin, eli meillä Ylä-Karjalan kansalaisopisto, keskeytti opetuksen.

Tarvitsemme kohtaamisia ja uusia kokemuksia jaksaaksemme arkea. Houkutteleva kunta ei synny pelkistä elämän peruspalikoista, vaan tarvitaan mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen ja kulttuurin kokemiseen. Nurmes-talo on kääntämätön kortti paikallisessa vetovoimaisuuskeskustelussa.

Me Nurmes-talossa työskentelevät uskomme siihen, mitä tämä huikeassa maisemassa sijaitseva komea talo pitää sisällään. Kirjasto, kulttuuritarjonta, elokuvat, kiehtova paikallishistorian esittely Kötsin museossa, galleria kuvataiteen esittelemiseen, kokoustilat erilaisia kohtaamisia varten sekä tilat tanssin, liikunnan ja musiikin harrastamiseen ovat paketti, jota saa etsiä muista samankokoisista Suomen kunnista. Kokonaisuuden kruunaa uusi kahvila, jossa on saanut mahdollisuuden kasvu-uralla oleva paikallinen yritys.

Aloitamme uuden elämän Nurmes-talossa avaamalla kirjaston maanantaina 9. elokuuta klo 10. Tervetuloa takaisin!

Maailman hauskin kesätyö

Maailman hauskin kesätyö. Päätettiin laittaa työhakemukset tulille kun kuultiin että kaksi paikkaa Nurmeksen kaupungin kesäsomettajaksi olisi auki. Pari viikkoa ja hyperaktiivista päivää myöhemmin ollaan saatu kyllä seikkailla  koko rahan edestä! Ollaan käyty kolme kertaa Valtimolla, tehty kirjastosta joulupukkiasussa video, matkattu kirjastoauton ja katurin kyydissä, käyty frisbeegolffaamassa enemmän kuin osataan laskea.. Myös kaikenlaisia sosiaalisia tilanteita on tullut vastaan ja hyvät kanssakäymistaidot ovat kyllä osoittautuneet tärkeiksi. Toisaalta juuri ihmisten kanssa tekeminen on se, mikä tästä duunista teki niin hauskan! Suosittelemme lämpimästi somettajan hommia kaikille vähänkään aiheesta kiinnostuneille ja seikkailun haluisille nuorille!
-Niilo ja Miko

Katurin kyydissä

Hyvää torstaita kaikille! Tänään käytiin hupiajelulla katurissa ja haastateltiin samalla asiakkaita. Katuri kiisi hiekkateitä pitkin kuin tuuli ja seura oli rattoisaa. Katuri kuskasi asiakkaita ja kauppatavaroita mutkattomasti ja asiakkaat olivat tyytyväisiä. Katurin palveluista lisätietoa saat täältä:https: //www.nurmes.fi/joukkoliikenne


Lämmintä loppuviikkoa kaikille!
-Miko ja Niilo

 

Tänään oli tosi chilli päivä, vaikka nukuinki vähän pommiin. Lähettiin heti aamusta kaverin kyydissä Valtimolle frisbeegolffaamaan. Otettiin paljon kuvia. Sitten mentiin haastattelemaan kirjastossa kesätöissä olevaa Ainoa. Loput työpäivästä meni Mikonniemellä istuskellessa. Päivä oli niin sanotusti 'short and sweet'.  Aurinkoista päivänjatkoa kaikille!-Miko ja Niilo

Tarmokasta tiistaita!

Tänään käytiin ihmettelemässä Nurmes-talon remonttia. Aluksi puettiin suojavarusteet päälle ja sitten suunnattiin teltan sisään. Talon olisi määrä valmistua reilun vuoden päästä ja hommat olivatkin jo kovassa vauhdissa. Rakenteita oli purettu ja alettu uusimaan, ja kattoa nikkaroitiin paraikaa uuteen uskoon. Eipä ollut pienintäkään hajua siitä, kuinka suuresta rakennuksesta on oikeasti kyse. Käveltiin huoneiden läpi, joiden ei edes tiedetty olevan olemassa. Iltapäivällä lähdettiin vielä Mikonniemen skeittiparkille kikkailemaan. Suuremmilta haavereilta säästyttiin heikossa kunnossa olevista rampeista huolimatta! Iloista alkuviikkoa kaikille!