Navigaatiovalikko

Kulttuuri ja vapaa-aika / kulttuuri / blogiotsikko

Nurmes-talon nurkilta -blogi

Tämän blogin kirjoittaja on Nurmeksen kaupungin kulttuurisihteeri Marjo Säkkinen, jonka pääasiallista työmaata on Nurmes-talo.

Sisältöjulkaisija

angle-left Kirjaston kautta hiihtolomalle

Otan harkitun harha-askeleen oman laatikkoni ulkopuolelle. Tai oikeastaan katson hyvin lähelle, sillä kirjasto kuuluu suomalaisessa hallintokielessä kulttuuripalveluihin ja on varmasti käytetyin ja suosituin kulttuuripalvelu.

Yleinen ja ilmainen kirjasto on meille itsestäänselvyys, jota voisi arvostaa vaikka enemmänkin. Myöhässä palautetuista lainoista rapsahtaa tosin sakkoja eikä aineiston varaaminenkaan ole ilmaista, mutta maksut ovat pieniä. Valtava määrä aineistoa on kaikkien ulottuvilla: se, jos mikä on tasa-arvoista kulttuuripalvelua. Mitä ei omasta lähikirjastosta löydy, on tilattavissa kaukolainaan muualta. Voisi siteerata kevään suosikkihokemaa televisiosta: Aivan mahtavaa!

Joensuun Pyhäselässä remontoitiin kirjasto asiakkaiden toiveita kuunnellen. Onnistuneena lopputuloksena kirjastosta on muodostumassa pyhäselkäläisten olohuone, ja niinhän sen pitääkin olla. Nurmes-talo ja kirjasto osana sitä ovat olleet olohuoneena käytössä jo 24 vuotta, mutta osaammeko Nurmeksessa tarpeeksi arvostaa omaa kirjastoamme? Ei ole itsestään selvää, että tämän kokoisessa kaupungissa on kaikin puolin tasokas kirjasto. Ja vaikka niitä Pyhäselän kirjaston varustukseen kuuluvia juoma-automaatteja ei meidän kirjastostamme löydykään, niin onhan meillä kahvila talossa.

Tökkäsin tikulla silmään vanhojen aikojen muistelijoita tässä blogissa jokin aika sitten, mutta kurkkaan nyt kuitenkin häpeilemättä menneisyyteen ja aikaan, kun Nurmeksen pääkirjasto oli Porokylässä. Siellä alkoi oma kirjastonkäyttäjän taipaleeni 4-vuotiaana lastenkirjojen äärestä eikä niitä muuten ollut tolkuttoman montaa hyllyriviä. Riittävästi kuitenkin tekemään minusta kanta-asiakkaan: kirjastossa oli taikaa.

Porokylän kirjastotalo oli kuitenkin rakennuksena puutteellinen ja aikansa elänyt viimeistään 1980-luvulla. Nurmeksen kaupungilla oli takataskussa Väinö Hämäläisen testamenttilahjoitus museo-kirjastotalon rakentamiseksi, joten viimeinkin vuonna 1991 avattiin uusi kulttuuritalo. Nurmes-talo kirjastoineen on meille ylpeydenaihe.

Hiihtoloma on alkamaisillaan koululaisilla ja monilla muillakin. Itse pakkaan mukaan suksien lisäksi kirjoja, jotka on tietysti lainattu Nurmeksen kirjastosta. Ruotsalaista jännitystä rinkkaan ja menoksi. Mainiota hiihtolomaa!
 

Blogit

Nurmes-talon hieman yli kaksi vuotta kestänyt sulkuaika on päättymässä. Osa osalta kirjasto- ja kulttuuritalo avautuu käyttäjilleen loppukesän ja syksyn 2021 aikana.

Maailmanlaajuinen koronapandemia on kurjistanut olosuhteitamme entisestään maaliskuusta 2020 alkaen. Ei riittänyt, että Nurmes-talo oli suljettuna, vaan toiminta muissakin tiloissa on ollut pahimpina aikoina keskeytyneenä. Henkisen elämän sulku on ollut liki totaalinen, kun vapaa sivistystyökin, eli meillä Ylä-Karjalan kansalaisopisto, keskeytti opetuksen.

Tarvitsemme kohtaamisia ja uusia kokemuksia jaksaaksemme arkea. Houkutteleva kunta ei synny pelkistä elämän peruspalikoista, vaan tarvitaan mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen ja kulttuurin kokemiseen. Nurmes-talo on kääntämätön kortti paikallisessa vetovoimaisuuskeskustelussa.

Me Nurmes-talossa työskentelevät uskomme siihen, mitä tämä huikeassa maisemassa sijaitseva komea talo pitää sisällään. Kirjasto, kulttuuritarjonta, elokuvat, kiehtova paikallishistorian esittely Kötsin museossa, galleria kuvataiteen esittelemiseen, kokoustilat erilaisia kohtaamisia varten sekä tilat tanssin, liikunnan ja musiikin harrastamiseen ovat paketti, jota saa etsiä muista samankokoisista Suomen kunnista. Kokonaisuuden kruunaa uusi kahvila, jossa on saanut mahdollisuuden kasvu-uralla oleva paikallinen yritys.

Aloitamme uuden elämän Nurmes-talossa avaamalla kirjaston maanantaina 9. elokuuta klo 10. Tervetuloa takaisin!

Maailman hauskin kesätyö

Maailman hauskin kesätyö. Päätettiin laittaa työhakemukset tulille kun kuultiin että kaksi paikkaa Nurmeksen kaupungin kesäsomettajaksi olisi auki. Pari viikkoa ja hyperaktiivista päivää myöhemmin ollaan saatu kyllä seikkailla  koko rahan edestä! Ollaan käyty kolme kertaa Valtimolla, tehty kirjastosta joulupukkiasussa video, matkattu kirjastoauton ja katurin kyydissä, käyty frisbeegolffaamassa enemmän kuin osataan laskea.. Myös kaikenlaisia sosiaalisia tilanteita on tullut vastaan ja hyvät kanssakäymistaidot ovat kyllä osoittautuneet tärkeiksi. Toisaalta juuri ihmisten kanssa tekeminen on se, mikä tästä duunista teki niin hauskan! Suosittelemme lämpimästi somettajan hommia kaikille vähänkään aiheesta kiinnostuneille ja seikkailun haluisille nuorille!
-Niilo ja Miko

Katurin kyydissä

Hyvää torstaita kaikille! Tänään käytiin hupiajelulla katurissa ja haastateltiin samalla asiakkaita. Katuri kiisi hiekkateitä pitkin kuin tuuli ja seura oli rattoisaa. Katuri kuskasi asiakkaita ja kauppatavaroita mutkattomasti ja asiakkaat olivat tyytyväisiä. Katurin palveluista lisätietoa saat täältä:https: //www.nurmes.fi/joukkoliikenne


Lämmintä loppuviikkoa kaikille!
-Miko ja Niilo

 

Tänään oli tosi chilli päivä, vaikka nukuinki vähän pommiin. Lähettiin heti aamusta kaverin kyydissä Valtimolle frisbeegolffaamaan. Otettiin paljon kuvia. Sitten mentiin haastattelemaan kirjastossa kesätöissä olevaa Ainoa. Loput työpäivästä meni Mikonniemellä istuskellessa. Päivä oli niin sanotusti 'short and sweet'.  Aurinkoista päivänjatkoa kaikille!-Miko ja Niilo

Tarmokasta tiistaita!

Tänään käytiin ihmettelemässä Nurmes-talon remonttia. Aluksi puettiin suojavarusteet päälle ja sitten suunnattiin teltan sisään. Talon olisi määrä valmistua reilun vuoden päästä ja hommat olivatkin jo kovassa vauhdissa. Rakenteita oli purettu ja alettu uusimaan, ja kattoa nikkaroitiin paraikaa uuteen uskoon. Eipä ollut pienintäkään hajua siitä, kuinka suuresta rakennuksesta on oikeasti kyse. Käveltiin huoneiden läpi, joiden ei edes tiedetty olevan olemassa. Iltapäivällä lähdettiin vielä Mikonniemen skeittiparkille kikkailemaan. Suuremmilta haavereilta säästyttiin heikossa kunnossa olevista rampeista huolimatta! Iloista alkuviikkoa kaikille!