Navigaatiovalikko

Kulttuuri ja vapaa-aika / kulttuuri / blogiotsikko

Nurmes-talon nurkilta -blogi

Tämän blogin kirjoittaja on Nurmeksen kaupungin kulttuurisihteeri Marjo Säkkinen, jonka pääasiallista työmaata on Nurmes-talo.

Sisältöjulkaisija

angle-left Pielisen Karjala saapuu Nurmes-taloon

Nurmes-talossa valmistaudutaan jo toista kertaa helmikuiseen tapahtumaviikkoon. Viikolla kahdeksan katsellaan elokuvia usean näytöksen päivätahtia, ja uppoudutaan näyttelyissä Pielisen Karjalaan.

Varaslähtö viikkoon otetaan Kino Hannikaisessa jo sunnuntaina 15. helmikuuta. Iltapäivällä on tarjolla italialainen taltiointi Verdin oopperasta Naamiohuvit ja sen jälkeen jatketaan vielä elokuvilla.

On taas hiihtolomalaisilla ihmettelemisen aihetta, kun Kino Hannikainen paukuttaa valkokankaalle tämän hetken tuoreimpia elokuvia. Risto Räppääjä ja Sevillan saituri, Lovemilla, Fifty Shades of Grey, Kaiken teoria, Night at the Museum: Haudan salaisuus, Turisti ja vielä viikon loppupuolella Imitation Game. Tarjolla on vahvaa draamaa, ripaus erotiikkaakin, kepeää viihdettä sekä omaa katsottavaa lapsille ja nuorille.

Keskiviikkona pidetään elokuvissa välipäivä, sillä Hannikaisen sali on varattu Soittoa ja sirkushuveja -konsertille ja sen valmisteluille. Pielisen Karjalan musiikkiopiston Nurmeksen toimipisteen oppilaskonsertti saa lieksalaista lisämaustetta sirkuksen muodossa. Sirkustaiteilija Karoliina Turkan vetämä opetus on vakiinnuttanut paikkansa Lieksassa, joten on jo aikakin nähdä näiden innokkaiden lasten ja nuorten esityksiä myös Nurmes-talossa.

Kötsin museossa avautuu tiistaina 17. helmikuuta näyttely Nurmes Pielisen Karjalassa Ruotsin vallan ajalla 1617-1809. Samana iltana Kötsin museossa järjestetään yhteistyössä Nurmes-Seuran kanssa vielä kotiseutuilta, jossa erikoistutkija Ismo Björn luennoi Ruotsin vallan aikaisesta Nurmeksesta. Kiinnostavaa paikallishistoriaa on siis luvassa!

Kirjastossa on jo avautunut seitsemän kädentaitajan näyttely, jossa nähdään, millaisia tekstiiliteoksia ajatukset Pielisestä ovat synnyttäneet. Galleria Tykossa on niin ikään jo avattu kolmen lieksalaisen kuvataiteenharrastajan näyttely Hetki ajassa. Heikki Elme, Mauri Kokko ja Suvi Komsa kuvaavat teoksissaan myös pielisenkarjalaista maisemaa. Elme ja Kokko ovat yleisön tavattavissa galleriassa tiistaina 17. helmikuuta.

Kulttuurin saralla yhteistyö näkyy toimivan yli Pielisen Karjalan kuntarajojen, ja yleisökin liikkuu sujuvasti kunnasta toiseen mieleisen tarjonnan perässä. Ja mikä ettei: eihän 20–50 kilometriä ole ruuhka-Suomen mittakaavaan verrattuna matka eikä mikään, jos haluaa osallistua kiinnostavaan tilaisuuteen. Asiansa osaavat taitajat ansaitsevat esiintymistilaisuutensa puolin ja toisin, joten odotan erityisesti Lieksan sirkuskoululaisten vierailua. Syttyisiköhän Nurmeksessakin sirkuskipinä?

Tervetuloa Nurmes-taloon, meidän kynnyksemme ei ole korkea. Ja katso ensi viikolla ainakin tuore ruotsalaiselokuva Turisti, joka nähdään Kino Hannikaisessa maanantai-iltana ja tiistaina iltapäivällä.
 

Blogit

Nurmes-talon hieman yli kaksi vuotta kestänyt sulkuaika on päättymässä. Osa osalta kirjasto- ja kulttuuritalo avautuu käyttäjilleen loppukesän ja syksyn 2021 aikana.

Maailmanlaajuinen koronapandemia on kurjistanut olosuhteitamme entisestään maaliskuusta 2020 alkaen. Ei riittänyt, että Nurmes-talo oli suljettuna, vaan toiminta muissakin tiloissa on ollut pahimpina aikoina keskeytyneenä. Henkisen elämän sulku on ollut liki totaalinen, kun vapaa sivistystyökin, eli meillä Ylä-Karjalan kansalaisopisto, keskeytti opetuksen.

Tarvitsemme kohtaamisia ja uusia kokemuksia jaksaaksemme arkea. Houkutteleva kunta ei synny pelkistä elämän peruspalikoista, vaan tarvitaan mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen ja kulttuurin kokemiseen. Nurmes-talo on kääntämätön kortti paikallisessa vetovoimaisuuskeskustelussa.

Me Nurmes-talossa työskentelevät uskomme siihen, mitä tämä huikeassa maisemassa sijaitseva komea talo pitää sisällään. Kirjasto, kulttuuritarjonta, elokuvat, kiehtova paikallishistorian esittely Kötsin museossa, galleria kuvataiteen esittelemiseen, kokoustilat erilaisia kohtaamisia varten sekä tilat tanssin, liikunnan ja musiikin harrastamiseen ovat paketti, jota saa etsiä muista samankokoisista Suomen kunnista. Kokonaisuuden kruunaa uusi kahvila, jossa on saanut mahdollisuuden kasvu-uralla oleva paikallinen yritys.

Aloitamme uuden elämän Nurmes-talossa avaamalla kirjaston maanantaina 9. elokuuta klo 10. Tervetuloa takaisin!

Maailman hauskin kesätyö

Maailman hauskin kesätyö. Päätettiin laittaa työhakemukset tulille kun kuultiin että kaksi paikkaa Nurmeksen kaupungin kesäsomettajaksi olisi auki. Pari viikkoa ja hyperaktiivista päivää myöhemmin ollaan saatu kyllä seikkailla  koko rahan edestä! Ollaan käyty kolme kertaa Valtimolla, tehty kirjastosta joulupukkiasussa video, matkattu kirjastoauton ja katurin kyydissä, käyty frisbeegolffaamassa enemmän kuin osataan laskea.. Myös kaikenlaisia sosiaalisia tilanteita on tullut vastaan ja hyvät kanssakäymistaidot ovat kyllä osoittautuneet tärkeiksi. Toisaalta juuri ihmisten kanssa tekeminen on se, mikä tästä duunista teki niin hauskan! Suosittelemme lämpimästi somettajan hommia kaikille vähänkään aiheesta kiinnostuneille ja seikkailun haluisille nuorille!
-Niilo ja Miko

Katurin kyydissä

Hyvää torstaita kaikille! Tänään käytiin hupiajelulla katurissa ja haastateltiin samalla asiakkaita. Katuri kiisi hiekkateitä pitkin kuin tuuli ja seura oli rattoisaa. Katuri kuskasi asiakkaita ja kauppatavaroita mutkattomasti ja asiakkaat olivat tyytyväisiä. Katurin palveluista lisätietoa saat täältä:https: //www.nurmes.fi/joukkoliikenne


Lämmintä loppuviikkoa kaikille!
-Miko ja Niilo

 

Tänään oli tosi chilli päivä, vaikka nukuinki vähän pommiin. Lähettiin heti aamusta kaverin kyydissä Valtimolle frisbeegolffaamaan. Otettiin paljon kuvia. Sitten mentiin haastattelemaan kirjastossa kesätöissä olevaa Ainoa. Loput työpäivästä meni Mikonniemellä istuskellessa. Päivä oli niin sanotusti 'short and sweet'.  Aurinkoista päivänjatkoa kaikille!-Miko ja Niilo

Tarmokasta tiistaita!

Tänään käytiin ihmettelemässä Nurmes-talon remonttia. Aluksi puettiin suojavarusteet päälle ja sitten suunnattiin teltan sisään. Talon olisi määrä valmistua reilun vuoden päästä ja hommat olivatkin jo kovassa vauhdissa. Rakenteita oli purettu ja alettu uusimaan, ja kattoa nikkaroitiin paraikaa uuteen uskoon. Eipä ollut pienintäkään hajua siitä, kuinka suuresta rakennuksesta on oikeasti kyse. Käveltiin huoneiden läpi, joiden ei edes tiedetty olevan olemassa. Iltapäivällä lähdettiin vielä Mikonniemen skeittiparkille kikkailemaan. Suuremmilta haavereilta säästyttiin heikossa kunnossa olevista rampeista huolimatta! Iloista alkuviikkoa kaikille!