Navigaatiovalikko

Kulttuuri ja vapaa-aika / kulttuuri / blogiotsikko

Nurmes-talon nurkilta -blogi

Tämän blogin kirjoittaja on Nurmeksen kaupungin kulttuurisihteeri Marjo Säkkinen, jonka pääasiallista työmaata on Nurmes-talo.

Sisältöjulkaisija

angle-left Väärinpäinmaahan ja takaisin: kulttuuria lapsille Nurmeksessa

- Se oli ihana! huudahti pieni katsoja nähtyään Hannikaisen salissa Väärinpäinmaan, lapsille tarkoitetun musiikkiteatteriesityksen. Kajaanilaisen Vaara-kollektiivin esityksessä oli ihastuneen pikkutytön lisäksi paikalla muutakin ryhmäperhepäiväkotien ja perhepäivähoidon väkeä. Sama esitys vieraili vielä tänään Rekulan ja Hannilan päiväkodeissa.

Väärinpäinmaan tekijät olivat kuunnelleet esitystä tehdessään kohderyhmäänsä, kajaanilaisen päiväkodin lapsia. Ei siis ihme, että esitys osui ja upposi. Lapsille suunniteltua ja hyvin tehtyä kulttuuritarjontaa tarvitaan: näin kasvatetaan uutta yleisöä, ja tuotetaan lapsille elämyksiä.

Keväämmällä on luvassa lisää ikiomia juttuja lapsille. Vauvateatteriesitys Onnenvuosi vierailee Nurmeksessa huhtikuun loppupuolella. Onnenvuosi on Outokummun Teatterin tuottama aistielämysmatka 4-12 kuukauden ikäisille vauvoille. Yhden esityksen nähneenä voin sanoa, että kyllä vaan vauvakin osaa nauttia teatterista, kun se etenee juuri hänen tahtiinsa ja virittää kaikkia aisteja.

Huhtikuussa heti vauvateatterin jälkeisenä päivänä tarjoillaan hieman vanhemmille, mutta kuitenkin perheen pienimmille Pippuri soikoon! -yhtyeen konsertti. Joensuulaiset musiikin ammattilaiset ja ammattiin tähtäävät ovat polkaisseet kasaan peräti kahdeksanhenkisen orkesterin, joka tekee antaumuksella lastenmusiikkia.  

Nurmeksessa on lastenkulttuuritarjonnan toteuttamisessa oivana yhteistyökumppanina myös MLL:n paikallisyhdistys. Se kutsui tammikuussa Nurmekseen Linnateatterin Puhveli-Billin lännensirkuksineen, ja kaupungin kulttuuripalvelut otti osaa kuluihin ja tarjosi tilan. Yhteistyö jatkuu samoin kuvioin syksyllä, jolloin nähdään jälleen Linnateatterin tuotantoa, Tatu ja Patu pihalla.   

Lasten omat kulttuuritilaisuudet ovat useimmiten maksuttomia, jotta kynnys osallistua olisi mahdollisimman matala. Varmin tapa saada lapset kulttuurin pariin on yhteistyö varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa. Juuri siksi kirjoituksen alussa mainittu Väärinpäinmaa tarjottiin kaikille kunnallisessa päivähoidossa oleville, ja siksi Nurmeksen kaupunki on ollut jo viiden lukuvuoden ajan mukana Konserttikeskuksen Konsertti joka kouluun -hankkeessa.

Konsertti joka kouluun on toimintamuoto, jossa samat esiintyjät konsertoivat vierailunsa aikana kaikille perusopetuksen oppilaille. Nurmeksen oppilasmäärillä se tarkoittaa viittä konserttia. Tämän lukuvuoden konsertit olivat jo syksyllä, kun My First Band keikkaili pari päivää kaupungissamme. Oli siinä ihmettä kerrakseen, kun kansainvälistä uraa tekevä popbändi jalkautui tänne ja teki vielä biisinkin oppilaiden kanssa kussakin konsertissa. Bändin jäsenten taustalta löytyy keikkailua esim. PMMP:n ja Jenni Vartiaisen kanssa, joten ihan ensimmäistä kertaa ei oltu pappia kyydissä. Sopimus ensi lukuvuoden mukana olosta Konsertti joka kouluun -hankkeessa on jo allekirjoitettu, mutta esiintyjät ja aikataulut ovat vielä auki.

Vielä yksi kurkistus tulevaan syksyyn: leikki-ikäisten vanhemmat voivat jo laittaa kalenteriin 27.9. klo 15 Hannikaisen sali ja tv:stä tuttu Mimmit. Jo kolmatta kertaa Nurmeksessa!

Blogit

Nurmes-talon hieman yli kaksi vuotta kestänyt sulkuaika on päättymässä. Osa osalta kirjasto- ja kulttuuritalo avautuu käyttäjilleen loppukesän ja syksyn 2021 aikana.

Maailmanlaajuinen koronapandemia on kurjistanut olosuhteitamme entisestään maaliskuusta 2020 alkaen. Ei riittänyt, että Nurmes-talo oli suljettuna, vaan toiminta muissakin tiloissa on ollut pahimpina aikoina keskeytyneenä. Henkisen elämän sulku on ollut liki totaalinen, kun vapaa sivistystyökin, eli meillä Ylä-Karjalan kansalaisopisto, keskeytti opetuksen.

Tarvitsemme kohtaamisia ja uusia kokemuksia jaksaaksemme arkea. Houkutteleva kunta ei synny pelkistä elämän peruspalikoista, vaan tarvitaan mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen ja kulttuurin kokemiseen. Nurmes-talo on kääntämätön kortti paikallisessa vetovoimaisuuskeskustelussa.

Me Nurmes-talossa työskentelevät uskomme siihen, mitä tämä huikeassa maisemassa sijaitseva komea talo pitää sisällään. Kirjasto, kulttuuritarjonta, elokuvat, kiehtova paikallishistorian esittely Kötsin museossa, galleria kuvataiteen esittelemiseen, kokoustilat erilaisia kohtaamisia varten sekä tilat tanssin, liikunnan ja musiikin harrastamiseen ovat paketti, jota saa etsiä muista samankokoisista Suomen kunnista. Kokonaisuuden kruunaa uusi kahvila, jossa on saanut mahdollisuuden kasvu-uralla oleva paikallinen yritys.

Aloitamme uuden elämän Nurmes-talossa avaamalla kirjaston maanantaina 9. elokuuta klo 10. Tervetuloa takaisin!

Maailman hauskin kesätyö

Maailman hauskin kesätyö. Päätettiin laittaa työhakemukset tulille kun kuultiin että kaksi paikkaa Nurmeksen kaupungin kesäsomettajaksi olisi auki. Pari viikkoa ja hyperaktiivista päivää myöhemmin ollaan saatu kyllä seikkailla  koko rahan edestä! Ollaan käyty kolme kertaa Valtimolla, tehty kirjastosta joulupukkiasussa video, matkattu kirjastoauton ja katurin kyydissä, käyty frisbeegolffaamassa enemmän kuin osataan laskea.. Myös kaikenlaisia sosiaalisia tilanteita on tullut vastaan ja hyvät kanssakäymistaidot ovat kyllä osoittautuneet tärkeiksi. Toisaalta juuri ihmisten kanssa tekeminen on se, mikä tästä duunista teki niin hauskan! Suosittelemme lämpimästi somettajan hommia kaikille vähänkään aiheesta kiinnostuneille ja seikkailun haluisille nuorille!
-Niilo ja Miko

Katurin kyydissä

Hyvää torstaita kaikille! Tänään käytiin hupiajelulla katurissa ja haastateltiin samalla asiakkaita. Katuri kiisi hiekkateitä pitkin kuin tuuli ja seura oli rattoisaa. Katuri kuskasi asiakkaita ja kauppatavaroita mutkattomasti ja asiakkaat olivat tyytyväisiä. Katurin palveluista lisätietoa saat täältä:https: //www.nurmes.fi/joukkoliikenne


Lämmintä loppuviikkoa kaikille!
-Miko ja Niilo

 

Tänään oli tosi chilli päivä, vaikka nukuinki vähän pommiin. Lähettiin heti aamusta kaverin kyydissä Valtimolle frisbeegolffaamaan. Otettiin paljon kuvia. Sitten mentiin haastattelemaan kirjastossa kesätöissä olevaa Ainoa. Loput työpäivästä meni Mikonniemellä istuskellessa. Päivä oli niin sanotusti 'short and sweet'.  Aurinkoista päivänjatkoa kaikille!-Miko ja Niilo

Tarmokasta tiistaita!

Tänään käytiin ihmettelemässä Nurmes-talon remonttia. Aluksi puettiin suojavarusteet päälle ja sitten suunnattiin teltan sisään. Talon olisi määrä valmistua reilun vuoden päästä ja hommat olivatkin jo kovassa vauhdissa. Rakenteita oli purettu ja alettu uusimaan, ja kattoa nikkaroitiin paraikaa uuteen uskoon. Eipä ollut pienintäkään hajua siitä, kuinka suuresta rakennuksesta on oikeasti kyse. Käveltiin huoneiden läpi, joiden ei edes tiedetty olevan olemassa. Iltapäivällä lähdettiin vielä Mikonniemen skeittiparkille kikkailemaan. Suuremmilta haavereilta säästyttiin heikossa kunnossa olevista rampeista huolimatta! Iloista alkuviikkoa kaikille!