Navigaatiovalikko

Kulttuuri ja vapaa-aika / kulttuuri / blogiotsikko

Nurmes-talon nurkilta -blogi

Tämän blogin kirjoittaja on Nurmeksen kaupungin kulttuurisihteeri Marjo Säkkinen, jonka pääasiallista työmaata on Nurmes-talo.

Sisältöjulkaisija

Avatar
Marjo Säkkinen
Avatar
Marjo Säkkinen
Avatar
Marjo Säkkinen
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito

Blogit

Tiistai - Kopin museo

Käytiin tänään Kopin museossa ottamassa kuvia ja juttelemassa sen pitäjälle. Pyöräiltiin heti aamusta hollille, ja ooteltiin vähän hämärän näköisinä sen aukeamista.

Varsinkin näin aurinkoisena päivänä museossa näytti mukavalta, ja sen tarjonta oli todella mielenkiintoista. Ensimmäinen huone vasemmalta oli tehty näyttämään 50-luvun kampaamolta, autenttisine 50-luvun tavaroineen. Kampaamisen kohteena olivat tuoleilla istuvat mannekiinit. Verhon takana oli näyteikkunassa lisää mannekiineja. Huone oli, vaikkakin täynnä tavaraa, todella hienon näkönen. Toisessa huoneessa vasemmalla oli 80-luvulle tyypillisen näkönen olohuone, jonka telkkarissa pyöri joku dokumentti. Hyllyllä oli kasettimankka, jossa oli bändien logoja ja kulmikkaita sanoja.

Kolmas huone vasemmalta oli teatterihuone, johon oli jollakin ilveellä saatu ilmeisesti kivikautisia teatterituoleja. Kankaalla pyöri vanhoja suomalaisia elokuvia. Kokemus oli tosi autenttinen, vaikka nyt ei omakohtaisia muistoja kyseisestä aikakaudesta hirveästi olekaan.

Seinillä oli paljon kuvia entisajan Nurmeksesta, ja oli kiva bongata vieläkin olemassaolevien kauppojen (tosin nimet muuttuneet jne.) esiasteita, ja tuttuja paikkoja ylipäätään.

 Käynti oli tosi mukava, ja sää on ollut mitä mahtavin. Toivotamme siis teillekin mitä aurinkoisinta päivänjatkoa!

-Kesäsomettajat Miko ja Niilo
 

Moikkelis kaikille! Me, Miko ja Niilo, olemme Nurmeksen kaupungin uudet kesäsomettajat. Päästiin juuri lukion toiselta luokalta ja tehdään seuraavan kahden viikon ajan Nurmeksen kaupungin somekanaville julkaisuja ajankohtaisista häppeningeistä. Otetaan teidät matkalle mukaan myös tämän blogin muodossa. Aurinkoista alkukesää kaikille!


Nurmes-talo on nyt viimeistä viikkoa avoinna yleisölle ennen sulkeutumista peruskorjausta varten. Eipä täällä ole mitään nähtävääkään: muuttomiesten lisäksi talossa on vain kourallinen henkilökuntaa päivittäisten tehtäviensä ja pakkaamisen keskellä.

Hyvinvointipalvelujen hallinto talon pohjakerroksessa suljetaan tämän viikon jälkeen. Kötsin museota tyhjennetään parasta aikaa, musiikkiopiston tilat ovat tyhjät, Hannikaisen salissa puretaan ääni- ja valokalustoa pois paikoiltaan, ja tanssijaoston puku- ja rekvisiittavarasto odottaa siirtoa varastoon. Myös kahvio Marjatassin kalusto lähti tänään säilytykseen. Hannikaisen salin aarre, Steinway & Sons -flyygeli poistui talosta peruskorjattavaksi ja säilytettäväksi viime perjantaina.

Tyhjennettävää riittää, ja siksi kaikenlaista nurkkiin kertynyttä annetaan parempiin koteihin tällä viikolla joka päivä klo 9–15 talon pohjakerroksessa olevassa pikkuruisessa kierrätyskeskuksessa. Oikeasti se on kaikki mukaan -huone, jonne pääsee suoraan pohjakerroksen aulasta. Torstaina 13.6. klo 13–15 yleisöllä on mahdollisuus tutkailla, löytyisikö Nurmes-talosta käyttökelpoista, hylättyä kalustetta vaikka kotiin tai kesämökille. Kulttuuritalo kierrättää!

Lopuksi vielä yksi tyhjenevän talon pieni helmi: kirjaston tiloissa on pikkuinen parveke Nurmesjärven suuntaan. Enpä ollut käynyt sillä parvekkeella ennen viime viikkoa.Nurmes-talon peruskorjaus alkaa kesällä, ja me käyttäjät olemme luvanneet, että talo on tyhjä kesäkuun loppuun mennessä. Pitkään kestänyt valmistelu on viimein siinä pisteessä, että omaakin työhuonetta on ryhdyttävä katsomaan kriittisellä silmällä: mitä otan mukaan ja mikä menee kiertoon.

(Omasta työhuoneesta lähtee mukaan työpöydän, työtuolin ja yhden viherkasvin lisäksi yksi taideteos. Maija Laurisen Nimetön, pigmenttimustevedos vuodelta 2011, saatiin lahjoituksena taiteilijalta itseltään vuonna 2013, ja sitä haluan katsella myös väliaikaisessa toimistossani. Nurmekselaiselle Maijalle myönnettiin äskettäin Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahastosta vuoden työskentelyapuraha, onnittelut siitä!)

Kirjasto (kuvassa) on ollut suljettuna pian kahden viikon ajan. Henkilökunta paiskii töitä sekä Nurmes-talossa että entisissä Pop-pankin tiloissa Kauppatori 3:ssa. Sitä mukaa, kun kirjasto autioituu täällä talossa, täyttyvät hyllyt väistötiloissa. Kohta alkaa loppukiri, kun Popin kirjaston avaaminen lähestyy. Avajaispäivä on maanantai 3. kesäkuuta.

Nurmes-talossa puhutaan outoa kieltä, jossa toistuvat sanat pop ja kop. Eilen kiinnitin yhteen nojatuoliin palan maalarinteippiä, jossa luki POP. Ja antakaas olla, kun kesäkuu koittaa: siinä vaiheessa kuvaan astuu myös KOP. Kötsin museo sulkeutuu kuukauden vaihteessa, minkä jälkeen käynnistyy muutto Nurmes-talosta myös kohteeseen KOP. Kansallisosakepankin rakennuttama talo valmistui vuonna 1947 osoitteeseen Kirkkokatu 20, ja sinne Nurmeksen museo valmistelee uusia vaihtuvia näyttelyitä. Kopin museo avautuu 1.7.

Nurmes-talon eläväiset vakiokäyttäjät, tanssi- ja musiikkiharrastuksissaan käyvät lapset ja nuoret ovat pikkuhiljaa laittamassa pillejään ja balettitossujaan pussiin. Nurmeksen Seppojen tanssijaosto järjesti huikeat kevätnäytöksensä viime viikonloppuna, ja Pielisen Karjalan musiikkiopiston toimipistekin lopettelee lukuvuottaan näin päivinä.

Viimeinen konsertti Hannikaisen salissa on tänään perjantaina, kun Olli Soikkeli & Paulus Schäfer Trio saapuu vierailulle. Aika passeli lopetus kulttuurikeväälle: Nurmeksen omaa kitaravirtuoosia kuullaan salissa juuri ennen peruskorjauksen aiheuttamaa taukoa!

Ennen kuin Hannikaisen sali suljetaan, siellä vietetään vielä Kirkkokadun yläkoulun kevätjuhlaa ja lakkiaisia lauantaina 1. kesäkuuta. Se vasta onkin juhlallinen päätös, kun tuoreet ylioppilaat saavat valkolakkinsa!


 

Nurmeksen Joulumusiikki 2016 alkaa lähestyä loppuaan. Yleisötilaisuuksia on jäljellä enää yksi: perinteinen Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuus on ylihuomenna sunnuntaina. Porokylän koulun Tiernapoikiin saattaa törmätä vielä ensi viikollakin.

Tähän mennessä Joulumusiikissa on kuljettu showsta showhun. Ensimmäisen adventin aattona aloitettiin PielisAreenalla Jean S:n ja Essi Hellénin tarjoamilla pikkujoulutahdeilla. Yleisömäärä ja positiivinen palaute yllätti meidät järjestäjät – Nuoriso- ja matkailukeskus Hyvärilä Oy ja Nurmeksen Joulumusiikki – aivan totaalisesti. Jatkoa on tulossa, kunhan päästään pikkujoulukauteen 2017.

Eilen oli vuorossa se toinen Joulumusiikin show, kun Sibelius-lukion jouluinen kiertue ulottui nyt toista kertaa Nurmekseen asti. Ajattelin tiedottamista käynnistellessäni, että mainoslauseeksi sopisi hyvin ”jos aiot käydä vain yhdessä joulukonsertissa tänä vuonna, valitse Sibelius-lukion joulushow”. No ei mainostettu näin, mutta onneksi yleisöä kertyi aika tarkalleen juuri sen verran kuin Nurmes-talon Hannikaisen saliin mahtuu, kun otetaan myös portaat ja irtotuolit käyttöön.  

Sibelius-lukiolaiset löysivät tien Nurmekseen kolme vuotta sitten. Silloisen vierailun perusteella osattiin jo odottaa huikeaa iltaa ja se totta tosiaan saatiinkin. Vaan ei huikeaa iltaa ilman hienoa yleisöä, joka eli mukana vaihtuvissa jouluisissa tunnelmissa ja kiitti esityksestä seisaaltaan.

Nuorten lahjakkuuksien esittämä show oli malliesimerkki siitä, kuinka esiintyjien ei aina tarvitse olla telkkarista tuttuja vanhoja kehäkettuja, jotta saadaan aikaiseksi vaikuttava ja koskettava ilta. Ilo, into ja heittäytyminen yhdistettynä vahvaan osaamiseen oli vastustamaton paketti. Yleisö poistui paikalta leveästi hymyillen ja jalat ainakin puoli metriä ilmassa.  

Suomi 100 -juhlavuosi on jo ihan nurkan takana. Nurmeksessa uusi vuosi käynnistyy upealla ilotulituksella, jonka paras katselupaikka on Kauppatori. Suomi 100 -vuoden tekemiseen on lähdetty innokkaasti mukaan, joten Nurmekseenkin on tulossa vilkas tapahtumavuosi. Viettäkäämme kuitenkin ensin joulua itselle mieluisimmalla tavalla! Minä haluan toivottaa erityisesti rauhallista joulua.