Navigation Menu

Haja-asutus

Kiinteistökohtainen jätevesien käsittely

Puutteellisesti toimivat kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät tulee uusia pohjavesialueella ja sadan metrin säteellä lähimmästä vesistöstä. Muualla jätevesijärjestelmä tulee saattaa kuntoon viimeistään samalla, kun kiinteistössä tehdään isompi remontti.

Yli sadan metrin päässä vesistöstä sijaitsevassa kiinteistössä jätevesijärjestelmän uusiminen on ajankohtainen, jos rakennetaan vesikäymälä, vesi- ja viemärilaitteistoihin tehdään luvanvarainen korjaus- tai muutostyö tai tehdään rakennuksen rakentamiseen verrattavissa oleva korjaus- tai muutostyö.

Jos kiinteistöllä on jo säädökset täyttävä jätevesijärjestelmä, ei remonttiin tarvitse ryhtyä. Yleensä jätevesiasiat ovat kunnossa kiinteistöissä, joiden rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon järjestelmän toimivuus, jos se on rakennettu 2004 tai heti sen jälkeen.

Kunnostus on tarpeeton silloin, jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä. Ennen 9.3.1943 syntyneet saavat ikävapautuksen uudistuksesta vakituiseen asuntoonsa. Lykkäystä uudistukseen voi hakea kunnasta tarpeen vaatiessa.

Jokaiselta kiinteistöltä missä on kiinteistökohtainen jätevesijärjestelmä, tulee löytyä selvitys jätevesijärjestelmästä, joko rakennuspiirustuksien ohessa tai erillisellä lomakkeella. Mallilomakkeen löydät täältä (pdf-avautuu uuteen ikkunaan). 

 

 

Lähde: Ympäristöministeriö

Yhteystiedot, ympäristöinsinööri

Ympäristönsuojelu

Ismo Ryynänen ympäristöinsinööri Kaupungintalo, Kirkkokatu 14 75500 Nurmes 04010 45721 ismo.ryynanen(at)nurmes.fi
Hanna-Riikka Ruokolainen toimistoinsinööri Kaupungintalo, Kirkkokatu 14 75500 Nurmes 04010 45705 hanna-riikka.ruokolainen(at)nurmes.fi