Navigaatiovalikko

Tietoa Nurmeksesta / Vaalit / perusteksti

Vaalit

 

Keväällä 2019 järjestetään eduskunta- ja europarlamenttivaalit. Osallistu ja vaikuta käyttämällä äänioikeuttasi!

Oikeusministeriön ylläpitämältä www.vaalit.fi -sivustolta löydät yleistietoa vaaleista. Keskusvaalilautakunta huolehtii vaalien yleisjärjestelyistä kunnassa. 

Oikeusministeriön Tieto-ja tulospalvelu -sivulta löydät Eduskuntavaalien 14.4.2019 tulokset.

Seuraavana ovat vuorossa Europarlamenttivaalit 26.5.2019. Ennakkoäänestys kotimaassa 15.-21.5.2019 ja ulkomailla 15.-18.5.2019.

Puolueiden vaalimainonnasta vastaaville on toimitettu ohjeet ulkomainontaa varten sähköpostitse, mutta tiedostot löytyvät myös tämän sivun loppupuolelta.

Oikeusministeriön vaalisivu vaalit.fi

Linkki keskusvaalilautakunnan sivulle

Vaalit / EU-vaalit

Europarlamenttivaalit

Euroopan parlamentti (EP) on yksi Euroopan unionin lainsäädäntöelimistä. EU-kansalaiset valitsevat sen jäsenet suorilla vaaleilla, jotka järjestetään kaikissa jäsenvaltioissa joka viides vuosi.

Euroopan unionin jäsenvaltioissa toimitetaan Euroopan parlamentin jäsenten vaalit 23.–26.5.2019. Vaaleissa valitaan 28 jäsenvaltiosta yhteensä 751 jäsentä Euroopan parlamenttiin viideksi vuodeksi.

Suomessa europarlamenttivaalit toimitetaan sunnuntaina 26. toukokuuta. Suomesta valittavien Euroopan parlamentin jäsenten määrä vuoden 2019 vaaleissa on 13. Mikäli  Yhdistynyt Kuningaskunta (UK) eroaa EU:sta, valitaan parlamenttiin myös 14. jäsen Suomesta tämän vaalin tuloksen mukaisesti.

Ennakkoäänestys kotimaassa 15.-21.5.2019 ja ulkomailla 15.-18.5.2019

Vaalikuulutus

Suomessa toimitettavissa europarlamenttivaaleissa äänioikeutettu on jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttänyt

a) Suomen kansalainen asuinpaikkaan katsomatta, ja
b) muun EU:n jäsenvaltion kansalainen, joka ei ole menettänyt vaalikelpoisuuttaan kotivaltiossaan ja on viimeistään 80. päivänä ennen vaalipäivää ilmoittautunut maistraatille otettavaksi Suomen äänioikeusrekisteriin ja
b1) jolla on kotikunta Suomessa 51. päivänä ennen vaalipäivää tai
b2) joka on EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa tai tällaisen henkilön perheenjäsen, joka asuu Suomessa.

Ilmoittautuminen voidaan tehdä käyttäen maistraatin lomaketta.

Äänioikeutettu saa samoissa europarlamenttivaaleissa äänestää vain yhdessä EU:n jäsenvaltiossa: joko kotivaltiossaan tai siinä valtiossa, jossa asuu (asuinvaltiossaan).

Suomen kansalainen, joka on säädetyssä määräajassa ilmoittautunut äänestäjäksi jonkun toisen EU:n jäsenvaltion europarlamenttivaaleissa, ei ole äänioikeutettu Suomen europarlamenttivaaleissa

Vaalien ulkomainonta

Asiakirjat
Näytetään tulokset 1 - 8 / 8
  • thumbnail
    Juuri nyt käyttäjältä

    {title}

  • Yhteystiedot, vaalit

    Anne Korhonen keskusvaalilautakunnan sihteeri, vs. hallintojohtaja Kaupungintalo, Kirkkokatu 14 75500 Nurmes 04010 45002 anne.korhonen(at)nurmes.fi
    Hallintopalvelut 04010 45007 kirjaamo(at)nurmes.fi