tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Ajattelemisen aiheita

Ajattelin kirjoittaa blogitekstin päihteistä (alkoholi ja huumeet) ja ehkä tarkemmin vielä päihdekulttuurista Nurmeksessa. Huomiot ja asiat mitä kirjoitan tulevat omista kokemuksistani ja omista näkemyksistäni.
Pienellä paikkakunnalla on hyvät ja huonot puolensa. Suurin osa teistä varmasti on ne hyvät ja huonot puolet nähnytkin. Pienen paikkakunnan hyvä on esimerkiksi yhteisöllisyys ja tietynlainen tunne turvallisuudesta, sillä ”kaikki tuntee kaikki”. Nurja puoli tulee esimerkiksi, kun luullaan tuntevamme. Luomme ihmiselle tiettyjä ennakkokäsityksiä, leimoja ja näiden asioiden kautta suhtaudumme ihmiseen tietyllä tavalla. Leimaantuminen on mielestäni yksi suurimpia ongelmia Nurmeksessa, kun puhutaan päihdekulttuurista, sen näkymisestä, lieveilmiöistä ja ennaltaehkäisystä. Toki pienen paikkakunnan hyvät ja huonot puolet eivät jää näihin esimerkkeihin, vaan niitä riittää enemmänkin.
Menneisyydessä on tapahtunut paljon nuoriin koskeneita asioita. Näistä varmasti päällimmäisenä muistuu mieleen, kuinka kaveri on vienyt hengen itseltään. Nämä tapahtumat koskettavat ja koskettivat miltei kaikkia nurmeslaisia. Surullista kyllä, moniin näistä tapahtumista liittyy myös päihteet. Joillakin enemmän ja joillakin vähemmän. Miten tämä voitaisiin jatkossa estää? Kukaan ei voi nähdä toisen pään sisään, eikä kukaan voi nähdä mitä neljän seinän sisällä tapahtuu, mutta jokainen voi muuttaa omaa asennettaan kohdatessaan ihmisen. Päihteitä käyttävän henki ei ole yhtään arvottomampi kuin kenenkään muun. Se ”nisti” tai ”alkoholisti” on ihminen kaiken niiden ennakkokäsitysten alla ja hän ansaitsee ihmisarvoisen elämän ja inhimillisen kohtelun.  
Se, miten itse nään päihdekulttuurin muuttuneen omasta nuoruudestani, jonka vietin Nurmeksessa, on että edelleen yhä nuoremmat tekevät kokeiluja aineilla, joista eivät juurikaan tiedä mitään. Ei kukaan edes kerro heille. Tietyissä piireissä tuntuu, ettei toisesta enää välitetä, vaan oma etu on kaiken edellä. Tämä on hyvin surullinen näkymä ja voikin olla hyvin todennäköistä, että tämä on minunkin nuoruudessani ollut koko ajan läsnä, mutta sitä ei ole osannut samalla tavoin huomioida kuten nyt. Jälkiviisaus on parasta, mutta joskus sitä vain täytyy juosta päin seinää jotta oppii. Joskus pitää juosta useammankin kerran seinään ja ehkä vasta silloin oppii. Itselle tämä jälkimmäinen oppimiskokemus on tutumpi.  
Humalanhakuisesta juomisesta, nollaamisesta tai muutaman ottamisesta on helpompi puhua, kuin huumeiden viihdekäytöstä, ongelmakäytöstä, polttelusta, piikittämisestä tai nuuskaamisesta. Koska huumeeksi luokiteltavia aineita on paljon, esimerkiksi buprenorfiini, bentsodiatsepiinit, kannabis, stimulantit.. ja näitä aineita voi käyttää todella monella tavalla. Kuten sanoin, huumeiksi luokiteltavia aineita on todella paljon, joten en mene niihin tässä blogitekstissä, sillä se veisi kaiken tilan. Suosittelen kuitenkin tutustumaan, jos nämä asiat kiinnostaa: Ina <3 Suomi, 1. kausi, 2. jakso, päihdelinkki.fi ja vielä kolmanneksi suosittelen blogia nimeltään Punainen kolmio.


Toivon, että tekstini herättää ajatuksia.  ”Jos tämä, paha maailma menee pahempaan suuntaan, niin kerro mulle mitä tuo sun toiminta muuttaa?”  Stepa, Are, Nelli Milan / Oon 3

 

-Pikkuihmettelijä

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Kohti unelmien ammattia

Hei olen vuonna - 94 syntynyt nuori nainen Valtimolta. Kirjoitan ihan ensimmäistä kertaa...

Sinun mielipiteelläsi on merkitystä

Myös nuorilla on mahdollisuus ja oikeus vaikuttaa asioihin. Moni voi kuitenkin luulla, että...