tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Grooming-ilmiö tutuksi

Turvataidot hereille

Groomingilla tarkoitetaan internetin välityksellä tapahtuvaa lapsen tai nuoren houkutteluprosessia, jonka seurauksena hyväksikäyttäjä pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin.  

Siitä ei mielestäni puhuta vieläkään tarpeeksi, vaikka grooming- ilmiöstä puhuminen on kyllä lisääntynyt esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla. Kamalaa on se, että on suuri osa nuoria, jotka eivät ole koskaan kuulleet groomingista ja joutuvat sen uhriksi. Minäkään en yläasteella tätä ilmiötä tunnistanut, vaikka sitä näkyi silloin eniten.  

Mielestäni aiheesta ja ylipäätään seksuaalisesta ahdistelusta pitäisi myös koulussa puhua reilusti enemmän. Lapsia ja nuoria varmasti voi nolottaa aiheesta puhuminen varsinkin, jos itse on osallistunut keskusteluun tai vaikka vaihtanut kuvia. Puhuminen luotettavan aikuisen tai edes ystävän kanssa on parasta mitä tilanteessa voi tehdä. Ystävän kanssa keskusteleminen voi vähentää ahdistusta asiaan liittyen, ja vanhemmat voivat tehdä kanssasi mm. Rikosilmoituksen groomaajasta, ettei kukaan muu joudu tämän kohteeksi.  

``Grooming-prosessissa hyväksikäyttäjä rakentaa syntyneessä vuorovaikutussuhteessa mielikuvaa itsestään ihmisenä, johon lapsi tai nuori voi luottaa ja jolle voi uskoutua. Hyväksikäyttäjä saattaa lähestyä lasta tai nuorta internetin välityksellä antamalla myönteisiä viestejä esimerkiksi lapsen tai nuoren ulkonäöstä, kypsyydestä, rohkeudesta, itsenäisyydestä tai erityisyydestä. 

Hyväksikäyttäjä tekeytyy usein ystäväksi, on kannustava, kehuva ja lapsen tai nuoren elämästä ”aidosti” kiinnostunut. Hyväksikäyttäjä voi yrittää manipuloida lasta tai nuorta antamalla tälle rahaa, ostamalla tavaraa tai lupaamalla viedä johonkin tapahtumaan. Hyväksikäyttäjä pyrkii olemaan helposti lähestyttävä ja lapsen tai nuoren arkea ymmärtävä. Lapsi tai nuori kokee palkitsevana esimerkiksi saamansa huomion, toivon kokemuksen, ajan, arvostuksen, lohdun ja ymmärryksen.`` 

Jos olet joutunut groomingin kohteeksi eikä sinulla ole ketään kelle aiheesta puhua, kansainväliset chatit on hyvä idea. Niitä löytyy runsaasti osoitteesta Etusivu - Netari 

Jos haluat ilmoittaa henkilöstä nimettömänä se onnistuu osoitteesta Ilmoita • Pelastakaa Lapset ry 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Harjoittelija Nelli

Moikka! Olen Nelli Tikkanen, olen NuortenNurmes- hankkeella työharjoittelussa joulukuun alusta...

Töissä #NuortenNurmes hankkeella

Kuulin alunperin työpaikasta koulun kautta. Kun aloin tutkimaan asiaa löysin somesta mainoksen...