tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Jarkko Riikosen vierailu

Kirkkokadun koululla oli vierailulla Joensuun kaupungin erityisnuorisotyöntekijä, sekä poliisin ankkuri ryhmässä työskentelevä Jarkko Riikonen. Ankkuri-ryhmä  toimii Joensuun nuorten rikosasiossa, yhdessä Joensuun kaupungin nuorisopalveluiden, ja Siun Soten moniammatillinen Ankkuriryhmä, jonka sijoituspaikkana on Joensuun poliisiasema.

Vierailu oli suunnattu 6-9 -luokkalaisille. Aiheena oli rikosoikeudelliset vastuut, sekä se kuinka tärkeä juuri sinä olet. Jarkko kertoi monia hyviä esimerkkejä nuorien henkilöiden tilanteista, joihin pystyi samaistumaan erittäin hyvin. Asiaa oli helppo kuunnella vaikka se olikin pitkä, koska hän kertoi sen vitsikkäällä ja mielenkiintoisella tavalla.

Suomenlakia on yli 1000 sivua sääntöjä, joka on kaikkien osattava. Sen kirjan voi tiivistää kahteen tärkeään asiaan. Ensimmäisenä sinä olet tärkeä, kukaan ei saa kiusata eikä pahoinpidellä sinua. Toisena toisen henkilön omaisuus on koskematon. Et saa varastaa tai rikkoa sinulle kuulumatonta omaisuutta. Eräs Jarkon opetuksista oli, ettei tyhmyys tai tietämättömyys suojaa.

Riskitöntä rikosta ei ole olemassa. Aina ei jää kiinni, mutta se riski on olemassa joka paikassa!

Seuraamuksia oli viisi

  • Ilmoitus huoltajalle

  • Merkintä patjaan, eli poliisiasian tietojärjestelmään, ensimmäinen merkintä säilyy patjassa 2 vuotta, mutta jos sinä aikana saat uuden merkinnän se säilyy tiedoissa jo 5 vuotta. Hankaloittaa työpaikan saantia ja jopa ammatinvalintaa

  • Korvaukset

  • Lastensuojeluilmoitus

  • Rangaistus (sakko/vankeusrangaistus yli 15-vuotiaalle)


 

Mopoilu/mopoautot

Moni varmasti virittää mopoaan jotta se kulkisi kovempaa kuin  45 km/h. Kuitenki tämä vauhti nopeus on ihan syystä. Ihminen ei kestä kovemmasta vauhdista törmäystä tai jarrutus ei pahoissa tilanteissa onnistu. Mopoautokaan ei ole turvallisempi virittää, koska se on kuin saippuakotelo. Mopoauto saa painaa 450 kg ja se painoraja täyttyy hyvin nopeasti rungon, tankin, stereoiden ja muiden pakollisten tarvikkeiden takia. 

 

Päihteet

Jarkko kertoi monia asioita päihteistä. Vaikka esimerkiksi kannabiksesta moni sanoo sen olevan terveellistä ja laillista Kanadassa, eikä kukaan ei ole kuollut siihen. Asia ei siltikään ole niin. Se on terveellistä ja toimivan lääkkeenä, sillä lääkekannabis sisältää vain 1% THC arvoja ja viljelty kannabis sisältää 15% THC (Tetrahydrokannabinoli)  ja paljon myrkkyjä viljely alueelta. THC on se aine joka menee päähän. Jos joudut kannabispsykoosiin saat 80% varmuudella skitsofrenian ja siitä vain noin 3% parantuu, eli tulevaisuudenkuva on hyvin heikko.  

 

Mielestämme käynti oli ajankohtainen ja saattoi vaikuttaa joidenkin ajattelutapaan. Saimme tietää paljon uusia asioita, kuten esimerkiksi että jokainen on rikosvastuussa itsestään syntymästään asti. Jokainen joutuu maksamaan itse korvaukset eivätkä vanhemmat ole vastuussa. Jos et voi maksaa korvauksia heti, siihen kertyy korkoa, ja se otetaan sinulta kun olet työikäinen ja töissä. Jarkko perusteli väittämänsä asiat hyvin ja selkeästi.

 

 Jos kiinnostuit aiheesta saat lisätietoja TÄSTÄ

 

12.9-19

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

NUORTENNURMES TET-PAIKKANA

NuortenNurmes on hyvä paikka, jos on kiinostunut media-alasta, kirjoittamisesta ja muutenkin...

Sivukylien murheita

On paljon hyviä sekä huonoja puolia.  Harrastukset sijaitsevat kaupungissa, joten ne karsiutuu...