tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Nurmes nuorten näkökulmasta

”Pieni paikka, jossa ei koskaan tapahdu mitään”, onko asia todella näin?

Nurmes ja täällä asuminen jakaa paljolti toisistaan eriäviä mielipiteitä nuorten keskuudessa. Pienellä paikkakunnalla asumisessa on sekä hyvät, että huonot puolensa. Jokaisen näkökulma luo asioista erilaisia, joten tietenkin osa löytää enemmän negatiivisia puolia kuin toiset ja myös toisin päin.

Nurmeksesta löytyy niin paljon hyviä asioita ja mahdollisuuksia, vaikka se ei aina siltä tuntuisikaan. Monesti olen itse sortunut siihen ajattelutapaan, että eihän täällä ole mitään. Lähes joka kerta kuitenkin asiaa tarkasteltuani päädyn lopputulokseen, että täällä on vaikka ja mitä, jos vain hieman asioita syvemmältä tutkii ja etsii itselleen tekemistä. Nurmes kaupunkina on niin nuorten kuin varmasti muidenkin mielestä eteenkin siisti, turvallinen ja yleensä rauhallinen kaupunki. Myös liikenne täällä on vähäistä, mikä mahdollistaa turvallisen liikkumisen lisäksi monen nurmeslaisen nuoren suosiman mopoilu harrastuksen, koska tuskin se yhtä mukavaa olisi esimerkiksi Helsingin vilkkailla kaduilla.

Nurmeksesta löytyy myös kaikki tarvittavat palvelut, kuten kaupat ja harrastus mahdollisuudet. Joskus kuitenkin nuoret toivoisivat täällä olevan esimerkiksi enemmän vaatekauppoja, mutta on ymmärrettävää, että pienellä paikkakunnalla isojen ketjuliikkeiden pitäminen ei olisi kauhean kannattavaa. Onneksi Nurmes on melko keskeisellä paikalla, joten isompiin kaupunkeihin ja ostoskeskuksiin ei ole kummoinen matka. Nurmeksessa on myös mahdollista harrastaa monia lajeja, eikä koskaan ole tullut vastaan tilannetta jolloin en olisi harrastanut mitään vain, koska täältä ei löytyisi itselle mieluista tekemistä. Erityisesti liikunta ja ulkoilumahdollisuudet ovat hyvät. On todella mahtavaa, että esimerkiksi jo keskustan alueella pääsee luontoon liikkumaan ja talvisin jäälle hiihtämään. Nurmeksesta löytyy lisäksi esimerkiksi paljon erilaisia kerhoja ja mahdollisuuksia tehdä liikunnan lisäksi muitakin asioita, kuten vaikka soittaa tai laulaa. Edes itsekään ole täysin varma mitä kaikkea täällä on mahdollista kokeilla ja harrastaa, mutta varmasti jokaiselle löytyy jotakin.

Monet nurmeslaiset nuoret arvostavat hyvää koulutusta. Muilta nuorilta kysyttäessä monesti koulutus nousi Nurmeksen positiivisten puolten joukkoon ja olen itse täysin samaa mieltä. Nurmeksesta löytyy ala-ja ylä-asteen lisäksi myös toisen asteen oppilaitoksia, joita ei välttämättä jokaisessa pienessä kunnassa enää ole. Ylä-asteen jälkeen moni nuori jää vielä asumaan Nurmekseen, koska täältä löytyy sekä lukio, että monta alaa ammattiopiston puolelta. Jos haluaa jatkaa opintoja toisen asteen jälkeen, on siirryttävä toiselle paikkakunnalle, koska korkeakouluja täältä ei löydy. Tämän monet kuitenkin kokivat hyvänä asiana, koska on mielenkiintoista päästä kokemaan myös elämää muilla paikkakunnilla. Kokemusten mukaan jokaiselta koulutusasteelta löytyy ammattitaitoinen ja mukava henkilökunta sekä paljon kavereita. Erityisesti lukiota Nurmeksessa pidetään loistavana opiskelupaikkana siellä vallitsevan yhteishengen vuoksi. Pienen oppilasmäärän vuoksi yksi lukiomme parhaista puolista on se, että suurin osa aidosti tuntee toisensa, minkä takia esimerkiksi opetus on henkilökohtaisempaa ja opettajilta saa enemmän tukea.

Muissa yhteyksissä pienempi asukas määrä voi myös tuoda esiin sen negatiiviset puolet. Monesti käy niin, että joka puolella törmää tuttuihin ja tämä on toki joidenkin mielestä mukavampaa kuin toisten. Välillä myös voi tuntua siltä, että kaikki tietävät toistensa asiat ja joskus ehkä jopa paremmin kuin itse tiedät. Joskus ongelmana voi esimerkiksi olla myös se, että pienen ikäluokan takia on hankala saada riittävän suuri urheilujoukkue kasaan. Nämä eivät kuitenkaan ole niin suuria ongelmia, että ne tekisivät Nurmeksesta huonon asuinpaikan. Uskon myös, että monesta muusta pienestä kaupungista löytyy samankaltaisia haasteita.

Yleisesti ottaen on hienoa, että täällä asuville nuorille tarjotaan paljon mahdollisuuksia eri elämän alueille, koska nuorista oikeasti välitetään Nurmeksessa. Niin kirjoittajan itsensä kuin monen muunkin nurmeslaisen nuoren mielestä Nurmes on siis pohjimmiltaan mahtava paikka asua.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Terkkuja Nuokkarilta!

Mooooi! Täällä kirjoittelee Nurmeksen nuokkaritäti Selma. Olen siis Nuoriso- ja matkailukeskus...

Uusi etsivä nuorisotyöntekijä esittäytyy

H ei! Olen etsivä nuorisotyöntekijä Emilia! Minut löytää Nuortenkulmalta nuokkarin...