tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Paineiden ristitulessa

Me kaikki tiedämme ja tunnistamme omassa elämässämme olevat paineet. Yleensä nämä ovat jonkinnäköisiä ulkonäkö- tai suorituspaineita. Läpi historian, tähän päivään saakka paineet ovat olleet läsnä ihmisten elämässä; minun, sinun, äitisi, isoisäsi. Ulkonäköpaineisiin liittyy ihanteelliset, jopa vääristyneet kehonkuvat ja vertailu, jolle nykyinen media luo vahvan pohjan.

Ukonäköpaineet ovat kaikille tuttu aihe, melkein voisin väittää, että jokainen teistäkin on niitä joskus tuntenut. Aivan kuten minäkin. Nykyisin meidän on hyvin helppo verrata itseämme muihin, sillä näemme todella paljon vilauksia muiden elämistä sosiaalisen median kautta. Yleensä nämä vilaukset hehkuttavat positiivisuuden ja elämänilon puolesta. Onko tämä sitten totuus? Median kautta saamme itsellemme myös tietoa, niin hyvässä kuin pahassa. Näemme esimerkiksi paljon terveellisiä elämäntapoja noudattavia ihmisiä, jotka haluavat meidätkin mukaan terveelliseen elämään. On keittopussidiettejä, vitamiinivalmisteita, treeniohjelmia.. Mitä vain ikinä haluat saavuttaaksesi terveellisen ja paremman elämän.

Kuka voi määritellä rumuuden tai kauneuden? Onko media määritellyt tämän meidän puolesta? Vaikuttaako median kauneusihanteet sinunkin ihanteisiisi?

Mitä ovat sitten suorituspaineet? Liitän suorituspaineisiin kaiken tekemisen ja olemisen, sillä onhan tekeminen ja oleminen aina jonkinlaista suorittamista. Helppo konkreettinen esimerkki on löytää esimerkiksi siitä, kun sinulle on tärkeää menestyä opinnoissa: kiire, stressi, kunnianhimo, täydellisyyden tavoittelu… näistä aika helposti saat itsellesi luotua suorituspaineita. Miten paineet näin muodostuvat? Onko itseaiheutettua suorituspainetta edes olemassa?

Mietitään meidän yhteiskuntamme ilmapiiriä. Millainen on hyvä suomen kansalainen? Onko se sellainen, joka elää sosiaaliturvalla, toteuttaa itseään esimerkiksi maalaamalla tai musiikilla, viettää aikataulutonta ja vapaata elämää? Vai onko hyvä kansalainen sellainen, joka opiskelee ahkerasti, käy korkeakoulun, jonka jälkeen kunnianhimoisesti etenee urallaan ja maksaa kiltisti veronsa? Keksin mielettömän hienot kärjistykset, välimuotoja tietenkin on, mutta ymmärtänette pointin. Suorituspaineita voidaan siis luoda ihan yhteiskunnallisella tasollakin.

Entä opinnot? Lukio on käytävä kolmeen vuoteen, yliopistosta saatava maisterin paperit ulos viidessä vuodessa ja ammattikoulua ei missään nimessä kannata alkaa venyttämään. Miksi? Olen jutellut useamman ”aikuisen” kanssa, jotka alleviivat sitä aikaa jolloin opiskelivat. Se on kuulema yksi niistä ikimuistoisista ajanjaksoista, jotka muistaa läpi elämän. Ja näihin tarinoihin ei edes aina sisälly opiskelijabileet, vaan nimenomaan se vapaus, itsensä kehittäminen ja itsestä oppiminen.

Mitä jos suorituspaineita luokin kaverit tai vaikkapa perheenjäsenet? Puuh!

On selvää että ympäristö paineistaa. Kuinka sitten onnistua elämään ilman paineita? Ei mitenkään. Itse en henkilökohtaisesti usko siihen yli-ihmiseen tai rennon rempseään asenteeseen joka suojelisi täysin paineilta. Itse olen löytänyt harmonian tämän paineistavan maailman keskellä siitä, että elän tässä hetkessä. Minulla on tavotteita joita kohti menen, mutta minä elän tätä elämää kuitenkin koko ajan.

Tee siis itsellesi selväksi mitä sinun hyvä elämäsi sisältää, millainen haluat olla ja mitä sinä oikeasti haluat tehdä. Anna itsellesi aikaa, anna päämäärien muuttua, kulje matkaa hetkestä nauttien. Itse muistuttelen itseäni usein näistä asioista. Varsinkin näin loppusyksystä kun deadlinet alkaa painaa, stressaa ja pimeys ahdistaa. Muutokset omiin ajatuksiin tapahtuvat hitaasti pienin askelin, mutta sitä muutosta kannattaa tehdä. 

 

-Pikkuihmettelijä 

 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Sinun mielipiteelläsi on merkitystä

Myös nuorilla on mahdollisuus ja oikeus vaikuttaa asioihin. Moni voi kuitenkin luulla, että...

Mitä te nuoret haluatte?

#NuortenNurmes-toiminta on syksyn aikana kerännyt nuorilta ideoita, ajatuksia ja toiveita...