tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Perhekodissa asuminen

Elikkäs ajattelin tulla kertomaan omasta kokemuksesta millaista on asua perhekodissa. Olen siis 19 vuotias tyttö Nurmeksesta ja olen asunut noin 4 vuotta perhekodissa Kontiolahdella. Aluksi asuimme Outokummussa, kunnes muutimme Kontiolahteen. Tällä hetkellä meitä asuu kaksi lasta minun lisäksi ja perhekodin vanhemmat. Asumme omakotitalossa ja meillä on paljon lemmikkejä kuten, hevosia, kanoja, lampaita, koiria, kissoja ja käärme. Kotitöitä kaikki teemme yhdessä, ennen kun meitä asui useampi kotityöt jaettiin, niin että jokainen teki yhtenä päivänä viikossa kotityöt.  

Olin siis 16 vuotias kun muutin perhekotiin ja alku oli aika haastavaa. Pientä kapinointia perhekodin vanhempia vastaan aluksi, enkä yhtään tykännyt jäädä sinne ja oisin mieluummin halunnut asua äidin kanssa. Aluksi muutin siis Outokumpuun, jossa kävin peruskoulun loppuun. 

Story time: 

“Kerran olisi pitänyt lähteä kotilomilta takaisin perhekotiin mutta “karkasin” äidin mukaan junalla Nurmekseen. Seuraavana päivänä mun sosiaalityöntekijä tuli sitten hakemaan mut kotoa ja vei takaisin Outokumpuun. Siitä taisin rangaistukseksi saada sen että puhelin vietiin joksikin aikaa pois ja en saanut käydä kotilomilla äitini luona pariin viikkoon.” 

Monet varmaan miettii millaisia sääntöjä perhekodissa on ja onko se samanlaista kun asuisi laitoksessa? Totta kai meillä on omat sääntömme ja vanhemmat pitää kuria, mutta ei se ole ollenkaan samanlaista millaista laitoksessa on. Esim. meillähän ei ole työntekijöitä jotka vaihtuisi päivän mittaan vaan meillä on aina ne samat aikuiset siellä, koska se on myös heidän koti. Totta kai välillä joku tulee meille töihin, jos perhekodin vanhemmat on vaikka lomalla. Meillä on ihan normaalin perheen säännöt joita noudattaa että kaikilla on mukava ja turvallinen asua. Ja ehkä se hieman eroaa siitä ns. “normaalin perheen” säännöistä siten että perhekotiin ei saa mennä päihtyneenä tai käyttää nikotiinituotteita ja alkoholia siellä ollessa. 

Story time: 

“Kerran kesällä 2017 olin isäni luona Helsingissä ja en käyttäytynyt ihan niin kuin olisi pitänyt. Käytin alkoholia ja tupakkaa, jota ala-ikäisenä ei saisi käyttää. Ja perhekodin vanhemmat saivat jostain asiasta tietää, kun sitten palasin kotiin pidimme asiasta keskustelun ja en saanut käydä isälläni moneen kuukauteen. Se oli minulle kova paikka, sillä isän luona minulla on pikkuveli joka on mulle kaikki kaikessa enkä nähnyt sitä moneen kuukauteen. Siinä hetkessä tajusin että ei olisi kannattanut tehdä niin miten tein vaan olisin voinut toimia toisin.” 

Mutta kun nyt itse olen jo 19, niin saan käyttää päihteitä, mutta kunhan en tee sitä kotona ollessa. Meillä on aika vapaat rajat liikkua kodin ulkopuolella. Monesti vietän aikaa ystävieni kanssa koulun jälkeen tai olen viikonloppuna yökylässä kaverilla yms. Monesti myös viikonloppuisin menen äidin luokse ja pidemmillä lomilla sitten myös isäni luokse. 

Teemme myös paljon yhdessä niin kun perheenä, johon kutsutaan joskus myös mukaan ne ketkä ovat jo muuttaneet pois perhekodista. Ollaan käyty kerran ulkomailla, saatetaan käydä elokuvissa, keilaamassa ja syömässä ulkona. Tai sitten vain vietetään kotona yhteistä aikaa. Ja silloin kun oltiin muuttamassa Outokummusta Kontiolahteen meidän taloa remontoitiin, johon sitten saatiin osallistua. Silloin yövyttiin meidän kodin lähellä olevalla mökillä koko porukka. 

Nyt kun miettii tuota aikaa jolloin muutin perhekotiin, niin olen kyllä muuttunut siitä aika paljon. Tällä hetkellä minusta on aina mukava palata takaisin kotiin. Ja kuten huomaatte kutsun perhekotia kodikseni. Olen vain kiitollinen kaikille niille, jotka minut silloin 4 vuotta sitten “pakotti” muuttamaan perhekotiin. Näin jälkeen päin ajateltuna se oli minulle aivan oikea ratkaisu. 

Ja tuossa kuvassa on kaksi koiraamme Minni(vaalea) ja Make(musta).

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Sivukylien murheita

On paljon hyviä sekä huonoja puolia.  Harrastukset sijaitsevat kaupungissa, joten ne karsiutuu...

Terkkuja Nuokkarilta!

Mooooi! Täällä kirjoittelee Nurmeksen nuokkaritäti Selma. Olen siis Nuoriso- ja matkailukeskus...