tee mediaa /ohjeita

Tule tekemään
#NuortenNurmes-mediaa!

#NuortenNurmes-toiminta kaipailee nuorten tekemiä mediatuotoksia julkaisuiksi. Kaikki nuoria koskevat aiheet ovat tervetulleita.
Tee juttu, haastattelu, tietoartikkeli, blogiteksti, video, vlogi, sarjakuva, runo... Mitä ikinä keksitkään.
Voit lähettää yksittäisiä sisältöjä lomakkeella tai lähteä mukaan mediajengiin.

 

Mahdollisuus järjestää etätapaamisissa, joissa #NuortenNurmes-toiminta tarjoaa ohjausta sisällöntuottamiseen.

Lähetä teoksisi

1. Lähetä teoksesi lomakkeella
2. Jos kysyttävää ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä somessa @NuortenNurmes tai puhelimitse 05046 89382 / Whatsapp käytössä
3. Halutessasi saat käyttöösi #NuortenNurmes-toiminnan tietokoneen, kuulokkeet ja tabletin

#NuortenNurmes/NuortenNurmes-media/kanavat

angle-left

Blogit

Sinun mielipiteelläsi on merkitystä

Myös nuorilla on mahdollisuus ja oikeus vaikuttaa asioihin. Moni voi kuitenkin luulla, että nuorilla ei ole sananvaltaa eikä mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon.  On yleistä, että nuorten keskuudessa vaikuttamisen ajatellaan olevan vain ammattilaisten tai aikuisten hommaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. 

Vaikuttamisen ajatellaan usein tarkoittavan suuria päätöksiä. Oikeasti vaikuttamista voi kuitenkin olla yksittäisestä pienestä teosta suureen koko yhteiskuntaa koskevaan päätökseen. Vaikuttamisen ei siis tarvitse olla vaikeaa niin kuin moni nuori saattaa ajatella. Se ei myöskään koskaan ole turhaa, vaikka joskus tuntuu, että ei esimerkiksi omilla valinnoilla ole merkitystä.  Monet nuoret eivät siis välttämättä edes tiedä miksi tai miten asioihin vaikutetaan, minkä takia heistä voi saada sellaisen kuva, että heitä ei kiinnosta ottaa kantaa asioihin. Tietenkin on myös niitä, joita ei vain yksinkertaisesti kiinnosta, mutta sekin on täysin sallittua.

Vaikuttamista on monenlaista. Yleisesti ottaen se on siis oman mielipiteen esille tuomista ja asioihin kantaa ottamista. Mutta on myös mahdollista vaikuttaa niin sanotusti “piilossa”. Vähemmän näkyvää, mutta yhtälailla tärkeää vaikuttamista on esimerkiksi omat kuluttajavalinnat eli päätös siitä mitä ja mistä tuotteita sekä palveluita haluaa ostaa. 

Kansalaisvaikuttaminen eli halu muuttaa tai ylläpitää tiettyjä asioita yhteiskunnassa koskee myös nuoria. Sitä voi olla esimerkiksi äänestäminen erilaisissa vaaleissa tai vaikka julkiseen keskusteluun osallistuminen. Tiettyjen arvojen kannattajien on mahdollista järjestäytyä omaksi ryhmäksi tai sitten liittyä jo valmiiksi olemassa olevaan järjestöön tai yhdistykseen. On myös mahdollista liittyä nuorten puolueeseen, joka edistää samoja arvoja kuin itsekin. Esimerkiksi eläinten oikeuksien tukeminen voi olla itselle tärkeä arvo. 

Lähes jokaisesta kunnasta löytyy paikkoja, joissa nuorilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin. Yksi tällainen paikka on lähes joka koulusta löytyvä oppilaskunnan hallitus. Oppilaskunnan tarkoituksena on saada oppilaat vaikuttamaan koulun sisäisiin asioihin, kuten esimerkiksi antamaan parannusehdotuksia koulun viihtyvyyden suhteen. Monissa kouluissa järjestetään myös kansainvälisiä projekteja, jotka mahdollistavat sen, että yhdessä keksittyjä ideoita pääsee esittelemään ulkomailla. Jos taas haluaa vaikuttaa koko kunnan nuorten asioihin, siihen mahdollisuuden tarjoaa nuorisovaltuusto. Siellä on esimerkiksi mahdollista päästä järjestämään ja suunnittelemaan erilaisia tapahtumia. Parhaimmassa tapauksessa nuorisovaltuustossa luotuja ideoita voi päästä viemään eteenpäin kunnan suuremmille päättäjille. 

Sisältöä tuottamalla voi saada yhteyden lukuisiin ihmisiin. Nykypäivänä sisällön tuottaminen erityisesti sosiaaliseen mediaan on yksi tärkeimmistä vaikuttamisen keinoista. Sosiaalinen media mahdollistaa sen, että kenellä tahansa on mahdollisuus saada mielipiteensä esille ja sitä kautta pyrkiä luomaan ihmisille uusia näkökulmia asioihin. Sosiaalisessa mediassa vaikuttamista voi olla blogin kirjoittaminen, kantaa ottavan kuvan julkaisu tai vaikka kampanjan järjestäminen. Mediassa esillä olevat kuvat ja videot voidaan luokitella myös taiteeksi eli luomalla taideteoksia, kuten valokuvia, maalauksia tai vaikka musiikkia on mahdollista tuoda esille omia näkemyksiä. Lisäksi netissä on mahdollisuus ottaa kantaa asioihin anonyymisti, jos ei halua ilmaista mielipidettä omalla nimellä.

Mahdollisuudet vaikuttamiseen tänä päivänä ovat niin laajat, että varmasti jokainen nuori saa äänensä kuuluviin, jos vain niin haluaa. Hyviä ideoita ja omia taitojaan ei kannata pitää vain omana tietonaan. Ole siis rohkea ja ennen kaikkea oma itsesi!

- Aino Huttunen

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Ajattelemisen aiheita

A jattelin kirjoittaa blogitekstin päihteistä (alkoholi ja huumeet) ja ehkä tarkemmin...

Paineiden ristitulessa

Me kaikki tiedämme ja tunnistamme omassa elämässämme olevat paineet. Yleensä nämä ovat...