Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Lähi- ja luomuruokaa viikolla 41/2020

Lähi- ja luomuruokaa viikolla 41/2020

Luomu- ja lähiruokaa lounaalla Nurmeksessa

Ruokapalveluissa luomuruokaviikon suunnittelu aloitettiin jo keväällä, kun pääsimme Savon Koulutus Oy:n Portaat luomuun -ohjelman ensimmäiselle portaalle maaliskuussa. Koska jalostettujen ja ammattikeittiön käyttöön soveltuvien luomu tuotteiden saaminen on vielä vähän hankalaa, päätimme yhdistää luomuruokaan lähiruoan. Valitettavasti lähiruoan toimittajat ovat täällä Ylä-Karjalassa myös harvinaisia, joten lähiruoan käsitettä jouduttiin vähitellen laajentamaan.

Kotimaisuus korkealla

Lähellä tuotettua ja lähitoimittajien ruokaa on tarjolla mahdollisimman paljon.  Luomu ruisleipä tulee uunituoreena naapurista, Porokylän leipomosta. Puhakan juureskuorimo Enosta toimittaa kuorittuna luomutila Jari Sallisen Rääkkylässä viljelemää luomuperunaa. Liperiläisen Riikolan luomutilan porkkanat Puhakan juureskuorimo raastaa valmiiksi. Lohet kalakeittoon kuutioi ja toimittaa Nurmeksen kala. Savo-Karjalan liha toimittaa Savossa kasvatettua, esikäsiteltyä ja kypsennettyä naudanlihaa palapaistiin. Valion Joensuun juustolasta saadaan lähijuustoja, luomu Polaria ja Viola juustoja.  

Meille lähiruokaa on siis pohjois-karjalainen, savolainen ja suomalainen ruoka. Elintarvikkeiden kotimaisuusaste on tällä viikolla 86 prosenttia. Ulkomainen riisi korvataan kotimaisella Helsingin myllyn luomu vehnä ateriajyvällä. Ainoat ulkomaiset tuotteet tulevat nekin läheltä. Luomusalaatin ja luomu porkkanapyöryköiden alkuperämaa on Ruotsi.

Lisää luomua

Kansallisen julkisten hankintojen strategian (2020) mukaan ruokapalveluhankinnoista luomua tulisi olla 25 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Nurmeksen ruokapalveluissa normaalilla kiertävällä ruokalistalla luomutuotteiden osuus on noin 5 prosenttia. Luomu- ja lähiruokaviikon ruokalistalla on 53 prosenttia luomutuotteita. Jatkuvasti tarjolla olevien luomutuotteiden, luomu maidon ja luomu näkkileivän lisäksi tarjolla on muun muassa luomu lindströminpihvejä, luomu juustoa ja luomu kinkkua. Näin suuri luomun osuus ei ole mahdollista jatkuvasti. Tavoittelemme kuitenkin pientä luomun määrän nousua vuodelle 2021.

Lisätietoja:

Maarit Hoffrén, ruokapalvelupäällikkö, Nurmeksen ruokapalvelut

p. 040 10455715

maarit.hoffren@nurmes.fi


Löydät viikon ruokalistan alla olevasta linkistä.
 

Linkki lähi- ja luomuruokaviikkoa koskevaan uutiseen