Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Loppuvuoden ilmasto- ja energiauutisia!

Loppuvuoden ilmasto- ja energiauutisia!

Energiatehokkuus-sopimukset -logo

Kaupungin energiakulutus vuonna 2022 oli 28 398 MWh. Tähän kuuluvat myös konserniyhtiöiden energiankulutus. Ensimmäisenä KETS (kunta-alan energiatehokkuussopimuksen) vuonna eli 2022, energiankulutusta vähennettiin 422,1 MWh. Toteutuneita energiansäästötoimenpiteinä olivat mm. katuvalaistuksen uusinta ja ohjauksen parantaminen, Nurmeksen varikon sisävalaistuksen uusiminen, Valtimon kaukalon ja kuntopolkuvalaistuksen muuttaminen LED-polttimoille, Yhteisöpiha 2 vuokratalojen katolle asennetut aurinkopaneelit sekä ilmanvaihtokoneita uusittiin mm. Hyvärilään ja NYP:n kiinteistöön. Toteutumatta KETS päästötavoitteesta vuoteen 2025 mennessä on vielä 81 % eli 1 857,9 MWh.

Kaupunginhallitus on 6.11.2023 kokouksessaan hyväksynyt KETS (kunnan energiatehokkuussopimuksen) toimintasuunnitelman, joka sisältää lyhyen kuvauksen siitä, miten keskeiset energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen tähtäävät sopimustoiminnan velvoitteet on huomioitu. Toimintasuunnitelman löydät tästä (pdf-dokumentti avautuu uuteen välilehteen).

Ilmastotyöryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa 26.9.2023. Työryhmään kuuluvat edustajat kaikilta toimialoilta ja kaupunginhallituksesta. Työryhmän tavoitteena on seurata energiatehokkuussopimuksen tavoitteiden saavuttamista ja toimenpiteiden toteutumista. Työryhmä ottaa kantaa myös kaupungin muihin ajankohtaisiin ympäristö- ja ilmastoasioihin. Ensimmäisen tapaamisen aiheena olivat mm. toteutuneet ja tulevat ympäristö- ja energiansäästötoimet vuosina 2023–2024, KETS-toimintasuunnitelma, ilmastosuunnitelma, talousarvio, Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 -hanke ja energiakatselmukset.

Kaupunkirakennepalveluilla harjoittelussa oleva Hannu Ryhänen on Resurssitehokkuuden osaaja – Ilmastonmuutos koulutuksen harjoittelutyönään tehnyt haastattelujen ja materiaalien perusteella kaupungin kestävän kehityksen kartoituksen. Johtopäätöksinä on ollut mm. se, että ilmastonmuutoksen uhka on tiedostettu kaupunkiorganisaatiossa varsin hyvin, ja sen torjuntaan on otettu useita askelia eteenpäin, jopa harppauksia. Haasteita tuovat kuitenkin eri hallinnonalojen välinen syvempi poikkihallinnollinen ilmastoyhteistyö ja kaupungin varsin niukat taloudelliset sekä toiminnalliset nykyresurssit.

Käy lukemassa lisää aiheesta uusilta sivuiltamme Ilmasto ja energia (linkki avautuu uuteen välilehteen). Sivuilta löytyy tietoa mm. Hinku kunnan roolista, kunnan päästötavoitteiden saavuttamisesta ja ensi vuonna valmistuvasta ilmastosuunnitelmasta!