Navigation Menu

Joulumusiikki_historia

Joulumusiikin vaiheita

1989
Immanuel -jouludraama esitettiin ensimmäisen kerran Nurmeksen kirkkopuistossa. Siitä tuli perinne: joka vuosi uudelleen Jeesus syntyy lumen ja jään keskelle. Jouludraaman teksti on Eeva Vainion käsialaa, runot on kirjoittanut Rauha Kejonen ja musiikin säveltänyt Seppo Paroni Paakkunainen.

1993
Nurmeksen Joulumusiikki perustettiin. Taiteellisena johtajana toimi vuoteen 2010 asti opetusneuvos Jouni Pirinen.

1994
Ensimmäinen kansallinen joululaulujen sävellyskilpailu, johon osallistui 201 uutta joululaulua. Voittajasävellyksen Alla joulupuun teki kapellimestari Tapio Louhensalo Immi Hellénin runoon.

1996
Uusia joululauluja –kirja ilmestyi. Se sisältää valikoiman vuoden 1994 joululaulujen sävellyskilpailun sadosta.

1997
Nurmes julistautui kaupunginhallituksen päätöksellä Suomen Joululaulukaupungiksi. Nurmeksen kaupunginkirjastoon perustettiin joululauluarkisto.

1998
Tuomas Piirosen 3555 joululaulun kokoelman lahjoitus Nurmeksen Joulumusiikille.

1999
Toinen kansallinen joululaulujen sävellyskilpailu, johon osallistui 550 uutta joululaulua. Voittajaksi valittiin kapellimestari Jouko Saaren sävellys Hetkeksi hiljene maa. Laulun tekstin on tehnyt Yli-Iin kirkkoherra Toivo Hyyryläinen.

2001
Nurmes – virtuaalinen Joululaulukaupunki! Www-sivusto avattiin Nurmeksen kaupungin kotisivuilla 1.12.2001.
Nurmeksen kaupunginvaltuusto teki Nurmeksen kunnallishallinnon kunniaksi päätöksen järjestää P.J. Hannikainen -joululaulujen sävellyskilpailun.

2003–2004
Kansallinen P. J. Hannikainen -joululaulujen sävellyskilpailu, johon saapui 332 uutta joululaulua. Jussi Rasinkankaan sävellys Kaunein yö voitti Nurmeksen Joulumusiikin kolmannen valtakunnallisen sävellyskilpailun.


2005
Pohjois-Karjalan maakuntahallitus vahvisti Nurmeksen aseman Suomen joululaulukaupunkina.


2009
Nurmes julistettiin kaupunginhallituksen päätöksellä Euroopan Joululaulukaupungiksi.2011
Oopperalaulaja Jussi Merikanto aloitti Euroopan Joululaulukaupungin ja Nurmeksen Joulumusiikin taiteellisena johtajana.

2012
Kauneimmat joululaulut -messun kantaesitys toteutettiin Nurmeksen ev. lut. kirkossa, ja radioitiin suorana Yle Radio 1 -kanavalla. Messu on vakiinnuttanut paikkansa seurakunnan joulun ajan tilaisuuksissa.

2013
Nurmeksen Joulumusiikki täytti 20 vuotta. Juhlakonsertissa esiintyi Joensuun kaupunginorkesteri johtajanaan Ville Matvejeff ja solisteinaan Tiina-Maija Koskela, sopraano ja Ville Rusanen, baritoni. Mukana oli myös nurmekselaisen Porokylän koulun kuoro, jonka oli valmentanut Tuula Partanen.

2014
Vuonna 2014 toteutettiin Nurmes-talon Hannikaisen saliin Tähtiyön taikaa -show, jossa esiintyivät mm. Nurmeksen Seppojen tanssijaoston edistyneimmät tanssijat. Tanssinumeron koreografian teki ja tanssijat harjoitti Sami Saikkonen.

2015
Joulumusiikin tilaama pienoisooppera Vieraat sai kantaesityksensä Hannikaisen salissa. Teoksen sävellys ja libretto ovat Antti Nissilän käsialaa, ja esityksissä oli mukana myös paikallista osaamista: esiintyjissä oli mukana nurmekselaisia harrastajia ja täältä kotoisin olevia ammattilaisia.

2016
Ensimmäinen suuri pikkujoulushow järjestettiin PielisAreenalla yhteistyössä Nuoriso- ja matkailukeskus Hyvärilän kanssa.

2017
Hyvän joulun toivotus Suomen lapsille toteutettiin Näppäriorkesterin säestämänä. Aili Järvelä sovitti joululaulut Nurmeksen Joulumusiikin tilauksesta.

2018
Yhteistyö sellisti Jussi Makkosen ja Break Sokos Hotel Bomban kanssa käynnistyi. Joulumusiikki soi Bomban talossa ja kesäteatterissa.

2019
Nurmeksen Seppojen tanssijaoston kanssa toteutettiin Pieni tulitikkutyttö -näytös. Musiikki ja äänimaailma tilattiin Teijo Tikkaselta, videoista, kuvituksesta ja graafisesta ilmeestä vastasi Riikka Muikku. Koreografia oli tanssinopettaja Minna Kuittisen käsialaa.