Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Energiansäästöviikko: Aurinkopaneelien hankkiminen

Energiansäästöviikko: Aurinkopaneelien hankkiminen

Aurinkopaneelit katolla

Energiansäästöviikko alkaa 9.10. ja yhdessä Motivan kanssa jatkamme viime vuotista kampanjaa "Astetta alemmas". Energiansäästöviikon ja Astetta alemmas -kampanjan aikana kerromme erilaisista tavoista säästää sähköä. Ensimmäisenä aiheena on "Aurinkosähköä omalta katolta". Oletko sinä miettinyt aurinkopaneelien sopisiko aurinkopaneelit teidän käyttöönne? Kampanjan sivuilla on esittelyvideo aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta. 

 

Kaupungin suunnitteluavustaja Jarmo Komsa kertoo heidän tarinansa kuinka päättivät hankkia aurinkopaneelit. 

Meille asennettiin aurinkopaneelit loppukesällä 2023. Itselleni koko asia tuli vähän yllättäen. Vaimolta tuli viesti, että paneeleja esittelevä yritys olisi tulossa katsomaan tilanteen ja esittelemään tarjolla olevia ratkaisuja. En varsinaisesti ole missään vaiheessa uhrannut ajatustakaan kyseisten vekottimien suuntaan mutta tulkoot ja antakoot tarjouksen. No päivänä eräänä pari heppua ilmestyikin ja kipaisivat kiireen vilkkaa katolle mittailemaan. Näin maallikkona ajattelen, että talomme sijaitsee sinänsä paneeleille sopivassa paikassa, sillä julkisivun lape osoittaa lähes suoraan etelään. Lisäksi ympärillä ei ole varjostavaa puustoa, joka estäisi valon kulun kennoihin.

On selvää, että joidenkin muiden toimittajien kautta paneelien hankinta olisi tullut varmasti halvemmaksi mutta ruuhkavuosia elävässä perheessä joidenkin asioiden pitää olla helppoja ja ei jaksettu alkaa loputtomalta tuntuvaan tarjouskilpailutukseen. Meille siis tilattiin 20 kappaletta paneeleja. Katolle ne löysivät itsensä noin kolmen viikon kuluttua tilauksesta. Asennus oli nopeaa ja kaverit taisivat olla tontilla noin neljä tuntia, joista varsinaisten paneelien asennus vei kaksi. Loput menivät inverterin johtojen läpivienteihin ja laitteiston asennukseen sekä testaukseen. Viikko asennuksesta myös sähköyhtiö sai omat järjestelmänsä käännettyä siten, että saadaan mahdollista ylijäämää syötettyä sähköyhtiön verkkoon. Muistimme jopa ilmoittaa kaupungin rakennusvalvontaan, että tällaiset systeemit on katolle laitettu.

Ei noista osaa oikein olla harmissaan, ajan patinoima katto sai uutta eloa jännittävien mustien paneelien myötä, ja ne näyttävät tuottavan hajavalon ansiosta myös tällaisella pilvisellä säällä. Ei tuosta mitään tehdasta ole tarkoitus muodostaa, mutta jos vaikka ensi vuonna saisi olla kuukauden pari ilman sähkölaskua, niin se olisi jo todella hyvin omasta mielestäni.

 

Kaupungin rakennusvalvonta on tehnyt ohjeen aurinkosähköjärjestelmien asentamisesta

 

Aurinkopaanelit katolla