Kestävä kaupunki

Hankkeen tavoit­teena oli madal­taa kunta­lais­ten kynnystä osallis­tua oman kaupun­kinsa kaupun­ki­suun­nit­te­luun, lisätä sen kiinnos­ta­vuutta ja paran­taa erilais­ten osallis­tu­mis­ta­po­jen saavu­tet­ta­vuutta.

Hankkee­seen on saatu tukea Ympäris­tö­mi­nis­te­riön “Kestävä kaupunki-hanke­ra­hoi­tuk­sesta”. Hanke­aika oli 10.1.2022 — 2.2023.

Kunnilla, jotka hankkee­seen osallis­tui­vat (Nurmes, Espoo ja Siuntio), oli haasteena, että osallis­tu­van suunnit­te­lun käytän­teet ovat vasta kehit­ty­mässä tai osallis­tu­mi­nen ei tavoita riittä­vän monipuo­li­sesti kunta­lai­sia. Hankkeen aikana luotiin malli, jonka tavoit­teena on olla sosiaa­li­sesti kestävä ja älykäs. Lähtö­koh­tana on kirjas­to­jen hyödyn­tä­mi­nen vuoro­vai­ku­tuk­sen paikkoina sekä kulttuu­ri­toi­men ja kaupun­ki­suun­nit­te­lun uuden­lai­nen linkit­tä­mi­nen.

Nurmek­sen tavoit­teena oli taaja­ma­met­sien ja puisto­jen hoito­suun­ni­tel­man laati­mi­nen ekolo­gi­set näkökan­nat huomioi­den. Tässä halut­tiin osallis­taa alueen asukkaat mukaan.
Siuntio pyrki korjaa­maan ja nykyai­kais­ta­maan hankkeen turvin vanhan motoc­ross-ratansa ja Espoon tavoit­teena oli saada osallis­tet­tua kaupun­gin asukkaat mahdol­li­sim­man monipuo­li­sesti kirjas­to­ta­lon kävijöiksi.