Rakentamisluvat haetaan haetaan sähköisen asiointipalvelu Lupapisteen kautta
Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja sen käyttö on maksutonta. Luvanhakijaorganisaatiot voivat kuitenkin rekisteröidä käyttöönsä maksullisen Yritystilin sisäistä hankehallintaa varten.
Palvelu kokoaa kunnan viranomaisen, rakentajan, suunnittelijan ja muut rakentamisen ammattilaiset yhteen osoitteeseen ja pitää kaikki hankkeen osapuolet pysyvät tietoisina hankkeen etenemisestä. Vuorokauden ympäri. Hakemusten käsittely ja lupa-asiointi on sujuvampaa kun tarvittavat tiedot ovat heti mukana eikä paperisia hakemuksia ja asiakirjoja tarvitse toimittaa erikseen eri toimijoille.
Yhteystiedot
- Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella sekä salasanalla.
- Hakemuksen tai kyselyn luominen: Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Tämän jälkeen pääset joko tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen aiempien valintojesi pohjalta.
- Kutsu tarpeelliset tahot mukaan hankkeelle “Osapuolet”-välilehdeltä. Kun henkilöt ovat hyväksyneet hankekutsun, voidaan heidän tietonsa valita mukaan hakemukselle ja täten säästytään turhalta näpyttelyltä. Huomiothan, että mikäli hankkeellesi vaaditaan pääsuunnittelija, vastaa hän pääsääntöisesti hankkeen edistämisestä ja viranomaiskommunikaatiosta Lupapisteessä.
- Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.
- Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen “Keskustelu”-ikkunan kautta.
- Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle “Hakemuksen jättäminen” ‑välilehdeltä.
Rakentamislupa tarvitaan seuraavissa:
- Kaikille uusille rakennuksille, joiden koko on yli 30 m² tai 120 m³.
- Korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen
- Rakentamiseen, rakennuksen laajentamiseen ja kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen sekä terveyshaittojen poistamiseen.
- Toimenpidealueen kantavan rakenteen vaurion korjaamiseen.
- Suojeltujen tai historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaiden rakennusten merkittävät muutokset ovat luvanvaraisia.
- Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muutos.
- Vapaa-ajan asunnon muuttaminen pysyvään asumiseen edellyttää hyväksyttyä poikkeamislupapäätöstä ennen rakentamislupaa.
- Huoneistojen lukumäärän muuttaminen.
- autotallin tai varaston muuttaminen asuintilaksi (huoneistoalan muutos) ja autokatoksen muutos autotalliksi (kerrosalan muutos).
Rakentamislain mukaan alle 30 m² tai 120 m³ suuruiset, muut kuin pysyvään asumiseen tarkoitetut rakennukset, eivät tarvitse viranomaishyväksyntää. Samoin alle 50 m² katokset jäävät rakentamisluvan ulkopuolelle.
Jos toimenpide on vapautettu lupavalvonnasta, tulee rakentamisessa kuitenkin noudattaa asemakaavan määräyksiä ja ko. rakentamiseen liittyviä säännöksiä. Kiinteistöllä tulee myös olla tarvittava määrä rakennusoikeutta jäljellä.
Rakentamislupa on voimassa viisi vuotta ja työt on aloitettava kolmen vuoden kuluessa luvan myöntämispäivästä.
Jokaisen rakennuksen rakentamislupaa haetaan omilla lupahakemus- ja liiteasiakirjoilla. Jos samalle rakennuspaikalle haetaan samanaikaisesti lupaa useammalle rakennukselle, tarvitaan (X)-merkittyjä asiakirjoja vain yhden rakennuksen lupahakemuksen liitteenä.
- Lupahakemus 1 kpl
- Pääpiirustukset (asemapiirros MK 1:200, 1:500, rakennuksen piirustukset MK 1:50, 1:100) 1 kpl
- Rakennetapaselostus tai ‑tyypit 1 kpl
- Tonttiasiakirjat, asemakaava-alueella tonttikartta ja tonttirekisteriote sekä kaavamääräykset 1kpl (X), Haja-asutusalueella peruskarttaote 1 kpl (X), Rantakaava-alueella kaavaote 1 kpl ja määräykset
- Omistus-/hallintaoikeusselvitys, (lainhuuto, kauppakirja tai vuokrasopimus) 1 kpl (X)
- Rakennushankeilmoitus RH 1 ja RH 2 (RH 2 vain mikäli asunto enemmän kuin 2 tai huoneistoalaan tulee muutoksia) 1 kpl
- Naapureiden kuuleminen (naapureiden kuulemisen voi jättää myös rakennusvalvonnan tehtäväksi, taksan mukaista maksua vastaan) 1 kpl (X)
- Jätevesien käsittelyä koskeva suunnitelma. Suunnitelma tarvitaan aina, kun rakennusta ei liitetä yleiseen viemäriverkkoon ja rakennukseen tulee vesijohto ja tehdään vesikäymälä tai kun rakennuksessa on sauna, suihku tai keittiö 1 kpl (X)
- Vastaavan työnjohtajan hakemus/ilmoitus 1 kpl
- Energiaselvitys- ja todistus (mm. uudet asuinrakennukset ja laajennukset, laajennus yli 50 m², ympärivuotisessa asuinkäytössä olevat vapaa-ajan asunnot) 1kpl/rakennus.
- Lupapäätöksessä vaadittavat erityissuunnitelmat esim. ilmanvaihto‑, lvi- ja rakennepiirustukset 1 kpl
- Rakentamislupaa haetaan vuoden 2025 loppuun saakka MRL:n mukaisilla asiakirjoilla ja 1.1.2026 alkaen rakentamislain edellyttämällä tavalla tietomallilla tai muulla koneluettavalla tiedolla.
- Rakennuksen vähähiilisyyttä ja hiilijalanjäljen raja-arvoa koskevat säännökset tulevat voimaan 1.1.2026.
Lupa rakennuksen tai sen osan purkamiseen tarvitaan asemakaava-alueella ja alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi sekä mikäli yleiskaavassa niin määrätään. Lupaa ei tarvita, jos voimassa oleva rakennuslupa tai hyväksytty katu-/tiesuunnitelma edellyttää rakennuksen purkamista. Lupaa ei myöskään tarvita talousrakennuksen ja muun vähäisen rakennuksen purkamiseen muutoin kuin poikkeustapauksissa.
Mikäli purkamiseen ei tarvita lupaa, on purkamisesta tehtävä purkamisilmoitus rakennusvalvontaviranomaiselle vähintään 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä.
Hakemusasiakirjat:
- Hakemus/ilmoitus 1 kpl
- Kaavaote ja ‑määräykset tai peruskarttaote. Kaavaote kaava-alueilla ja peruskarttaote kaavan ulkopuolisilla alueilla (otteeseen merkitään purettavan rakennuksen sijainti) 1 kpl
- Omistus-/hallintaoikeusselvitys (lainhuuto, kauppakirja tai vuokrasopimus) 1 kpl
- Selvitys purkamistyöstä ja purkujätteen käsittelystä (Selvitys annetaan erillisellä lomakkeella) 1 kpl
- RK 9‑lomake purettavasta rakennuksesta Ilmoitus rakennuksen poistumasta väestörekisterikeskusta varten 1 kpl
- Naapureiden kuulemine (naapureiden kuulemisen voi jättää myös rakennusvalvonnan tehtäväksi, taksan mukaista maksua vastaan) 1 kpl
- Vastaavan työnjohtajan hakemus/ilmoitus. Vain silloin, kun purkaminen edellyttää purkamislupaa 1 kpl
Maisematyölupa tarvitaan maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön, puiden kaatamiseen tai muihin näihin verrattaviin toimenpiteisiin.
Lupa on tarpeen vain asemakaava- ja kieltoalueella sekä yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa on niin määrätty. Lupaa ei tarvita yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten taikka myönnetyn rakentamisluvan mukaisten töiden suorittamiseen eikä vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin.
Hakemusasiakirjat:
- Hakemus 1 kpl
- Suunnitelmat 1 kpl
- Kaavaote ja ‑määräykset tai peruskarttaote. Kaavaote kaava-alueilla ja peruskarttaote kaavan ulkopuolisilla alueilla 1 kpl
- Omistus-/hallintaoikeusselvitys (lainhuuto, kauppakirja tai vuokrasopimus) 1 kpl
- Naapureiden kuuleminen (naapureiden kuulemisen voi jättää myös rakennusvalvonnan tehtäväksi, taksan mukaista maksua vastaan) 1 kpl
Poikkeamislupa tarvitaan jos poiketaan rakentamista koskevista säännöksistä vähäistä enemmän. Niin sanottu vähäinen poikkeaminen voidaan käsitellä ja hyväksyä rakennusluvan yhteydessä.
Poikkeamispäätöstä voidaan hakea rakentamista koskevista säännöksistä, määräyksistä, rajoituksista ja kielloista kuten rakennuskiellosta. Poikkeaminen edellyttää erityistä syytä. Poikkeamisluvan myöntää lupajaosto. Poikkeamishakemuksen valmisteluun lupajaostolle on varattava aikaa hankkeesta riippuen 1–3 kk. Poikkeamispäätös ei vielä oikeuta rakentamiseen, päätöksessä määrätään aina aika, minkä kuluessa rakennuslupaa on haettava.
Hakemusasiakirjat:
- Hakemus 1 kpl
- Asemapiirros rakennuspaikasta 1 kpl
- Kaavaote ja ‑määräykset tai peruskarttaote. Kaavaote kaava-alueilla ja peruskarttaote kaavan ulkopuolisilla alueilla 1 kpl
- Omistus-/hallintaoikeusselvitys (lainhuuto, kauppakirja tai vuokrasopimus) 1 kpl
- Naapureiden kuuleminen. (naapureiden kuulemisen voi jättää myös kaupungin hoidettavaksi, taksan mukaista maksua vastaan) 1 kpl
- Tieliittymälupa. Tieviranomaisten tieliittymälupa liitetään hakemukseen silloin, kun hakemuksen mukainen rakentaminen edellyttää uuden tieliittymän rakentamista yleiseen maantiehen tai paikallistiehen tai jos jo olevan tieliittymän luokka rakentamisen vuoksi muuttuu. 1 kpl
- Muut liitteet. Muut hakijan hakemuksensa perustelemiseksi tai tueksi liittämät asiakirjat
Rakentamislain 42 §:n lämpökaivojen ja lämmönkeruuputkistojen (energiakaivohanke) rakentaminen edellyttää rakentamislupaa. Jos suunniteltu energiakaivohanke sijoittuu pohjavesialueelle, vaatii se ensin vesilain mukaisen luvan, koska hankkeesta voi aiheutua vesilain (587/2011 3 luvun 2 §:n 1 momentin mukaisia seurauksia.
Suomen Ympäristökeskus on julkaissut lämpökaivojen rakentamisesta ympäristöoppaan, johon lämpökaivoa suunnittelevan tulisi tutustua.
Sijoittaminen tontille
Ensisijaisesti lämpökaivo tulisi sijoittaa rakennuksen ulkopuolelle vähintään 3 metrin etäisyyteen rakennuksista. Tarvittaessa voidaan kaivo sijoittaa myös rakennuksen sisälle, mutta tällöin on huomioitava mm. riittävä etäisyys rakennuksen perustuksista. Riittävät etäisyydet tulee määritellä suunnitteluasiakirjoissa.
Lämpökaivon ohjeelliset vähimmäisetäisyydet eri kohteisiin
Taulukon etäisyyksistä voidaan poiketa kohteen omistajan suostumuksella, erillisen selvityksen perusteella tai erityistoimenpitein esimerkiksi tekemällä vinoreikiä.
Valmiin lämpökaivon ja maassa kulkevien keruuputkien päälle ei tulisi tehdä muita rakennelmia.
Lämpökaivo ja – kenttä 15 m
Porakaivo talousvesi 40 m
Rengaskaivo talousvesi 20 m
Rakennus 3 m
Tontin raja 7,5 m
Viemärit ja vesijohdot ym. 5 m
Tunnelit ja luolat 25 m
Kaikki jätevedet, puhdistamo 30 m
Harmaat jätevedet, puhdistamo 20 m
Minimietäisyyksistä voidaan tarvittaessa poiketa, jos etäisyys koskee tie‑, puisto- tai viheralueen rajalinjaa. Myös sellaisissa tilanteissa kun tontin koko ei mahdollista minimietäisyyksien täyttymistä voidaan niistä poiketa.
Mikäli minimietäisyys naapurin rajaan on alle 5 m tai on olemassa mahdollisuus, että poraus suuntautuu vinoon ulottuen osin naapuritontin puolelle, tulee hankkeelle olla naapurin kirjallinen suostumus. Jos poraus ulottuu naapurikiinteistön puolelle, tulisi harkita kiinteistö- tai rakennusrasitteen perustamista.
Ympäristönsuojelu ja turvallisuus
Porauksessa syntyvä kiviaines ja liete on käsiteltävä asianmukaisella tavalla siten, ettei siitä aiheudu haittaa naapureille tai ympäristölle. Vastuu lietteen käsittelystä kuuluu porausyritykselle sekä hankkeeseen ryhtyvälle.
Pintaveden pääsy kaivoon on estettävä vesitiiviillä suojahatulla ja asianmukaisilla kansirakenteilla. Pintavedet tulee ohjata poispäin kaivosta.
Maalämpökaivon sijoittuessa saastuneelle alueelle, pohjavesialueelle tai maanalaisten tunneleiden suoja-alueelle ota yhteys rakennusvalvontaan erikoisehtojen selvittämiseksi
Lämmönsiirtoainetta vaihdettaessa on vanhaa ainetta käsiteltävä vaarallisena jätteenä. Siirtoaineena suositellaan käytettävän etanolivesiliuosta (35p-%) sen vähäisemmän haitallisuuden vuoksi.
Poistettaessa öljysäiliö, tulee huomioida pelastuslaitoksen ohjeet ja ympäristönsuojelumääräykset. Rakentamisessa tulee muutoinkin noudattaa yleistä ympäristölainsäädäntöä sekä Nurmeksen ympäristönsuojelumääräyksiä.
Hakemusasiakirjat:
- Hakemuslomake 1 kpl
- Asemapiirros (ei kaava-alue tai alueella ei ole erillistä mittausosaston ylläpitämää johtokarttaa) tai johtokartta (kaava-alueella) johon lämpökaivon tai keruuputkiston sijainti on mitoitettu. Etäisyydet rajoista, muista kaivoista, rakennuksista ym. edellä mainittujen suositusten mukaisesti 1 kpl
- Hallintaoikeustodistus 1 kpl
- Rasitesopimus tarvittaessa esim. vinoreikä naapuritontin alle 1 kpl
- Asemakaava- tai peruskarttaote 1 kpl
- Selvitys keruuputkistossa käytettävän lämmönsiirtoaineen ja lisäaineiden koostumuksesta ja määrästä 1 kpl
- Tarvittaessa naapurin kuuleminen (rakennusvalvonta suosittelee, että hankkeesta ilmoitetaan naapurille, vähäinen toimenpide § 133) 1 kpl
- Tarvittaessa ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto 1 kpl
- Vesistöön asennettu putkisto vaatii vesialueen omistajan suostumuksen ja vesirakennusilmoituksen P‑K:n ELY-keskukseen. Ilmoituksen saatuaan ELY-keskus antaa lausunnon, vaatiiko rakentaminen aluehallintoviraston lupaa.
Pätevyysrekisteri suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyyksille. (Laki rakentamisen suunnittelu- tai työnjohtotehtävissä toimivien pätevyyden osoittamisesta.) Suunnittelu- ja työnjohtajatehtävissä toimivilla on kaksi vuotta aikaa hakea pätevyyttä ympäristöministeriön valtuuttamalta toimielimeltä. Kahden vuoden siirtymäajan aikana pätevyys voidaan osoittaa kunnan rakennusvalvontaviranomaisen 1.1.2020 jälkeen antamalla hyväksynnällä vastaaviin tehtäviin. (RakL 195 §).