Navigaatiovalikko

Kulttuuri ja vapaa-aika / kulttuuri / blogiotsikko

Nurmeksen kaupungin blogit

 

Sisältöjulkaisija

Avatar
Sometiimi -
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Marjo Säkkinen
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Teija Simonen
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Henna Kuittinen
Avatar
Tanja Saarelainen
Avatar
Marjo Säkkinen
Avatar
Marjo Säkkinen
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
Avatar
Nurmes Ylläpito
angle-left

Blogit

Elämä on oopperan arvoinen

Nurmeksen Joulumusiikkiin valmistellaan pienoisoopperaa nimeltä Vieraat. Ooppera on sillä tavalla hieno taidemuoto, että siinä yhdistyvät musiikki ja teatteri. Yhdistyy monessa muussakin, totta, mutta ei oopperaa suotta pidetä niin sanotun taidemusiikin kuningaslajina. Suurisuuntaisimmat oopperat kestävät tuntikausia ja vaativat jopa satoja esiintyjiä, kun orkesteri ja kuoro lasketaan mukaan.

Oopperaa voi kuitenkin tehdä myös pienimuotoisemmin, kuten meidän Vieraitamme. Esiintyjäkaarti voi olla alle kymmenen henkilöä, esityksen kesto vaikka alle tunnin, ja tarinan ymmärtämiseksi ei vaadita maailmankirjallisuuden klassikoiden syventäviä opintoja.

Antti Nissilän säveltämä Vieraat on ihmisenkokoinen teos, jonka aihe nousee arjesta. Muistisairaan ikäihmisen nykyhetki jää kiireisten läheisten ja hoitohenkilökunnan jalkoihin, mutta muistot ovat eläviä. Ikääntynyt päähenkilö ”vanha Lahja” muistaa lapsuuden, äidin ja isän, ja musiikki elää muistoissa voimakkaasti. Niinpä näyttämölläkin nähdään kaksi Lahjaa, vanha ja nuori.

Oopperan yhteydessä puhutaan aina libretosta – outo sana sekin. Libretto ei tarkoita sen kummempaa kuin tekstiä, joka teoksessa lauletaan ja joskus myös puhutaan. Joulumusiikin pienoisoopperassa libreton tekijä on sama kuin säveltäjä, eli Antti Nissilä, mutta aina ei tilanne ole tämä. Vieraissa säveltäjä-libretisti ehtii vielä näyttämöllekin: Nissilä laulaa nuoren Lahjan isänä.

Mistä idea librettoon ja koko pienoisoopperaan on sitten saanut alkunsa? Joulumusiikin taiteellinen johtaja Jussi Merikanto on laulajan urallaan ollut mukana uusissa oopperoissa, joissa Suomen historian suurmiehet urakoivat suurten tekojensa parissa. Tilausteos syntyi ajatuksesta, että keskushenkilö – ikääntynyt nainen – löytyisi liki kenen tahansa lähipiiristä, ja hänen elämänsä on totta tosiaan oopperan arvoinen.

Ihmisenkokoisen teoksen esiintyjät ovat Nissilän ja Merikannon lisäksi nurmekselaiset Maija Saastamoinen (puheroolissa) ja Inka Henneken. Mukana on myös nurmekselaislähtöinen sopraano Sanna Heikkinen. Säestyksestä vastaa kolmihenkinen yhtye, jossa ovat mukana Marjaana Merikanto, piano, Marjukka Manner, alttoviulu ja Severi Kärki, klarinetti ja bassoklarinetti.

Pieni, mutta pippurinen ryhmä tekee meille nähtäväksi ja kuultavaksi teoksen, jonka uskoisin puhuttelevan useimpia paitsi aiheensa, myös musiikkinsa takia. Esitykset ovat joulun alla Hannikaisen salissa, ja niihin on vapaa pääsy. Kannattaa kokeilla.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Ingrid, Amy, Paula & Mira ja maailman äidit

Tänä syksynä on ihmetelty Kätilön sotaa ja rakkautta ja Napapiirin sankarien ...

Ennen ja jälkeen

Pielisen Karjalan musiikkiopiston Nurmeksen toimipisteessä oli viime vuoden lopussa kaiken...