Monipaikkaisten Pohjois-Karjala – Potentiaalipuheista teoiksi
Monipaikkaisten Pohjois-Karjala – Potentiaalipuheista teoiksi!
Pohjois-Karjalassa on tunnistettu merkittävää, ja proaktiivisella kehittämisellä käyttöön saatavaa monipaikkaisten pääomaa työn, yrittäjyyden, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja hoivan näkökulmista. Tietoperustaa asian edistämiseksi on nyt olemassa, ja sitä on välitetty toimijoille. On aika siirtyä potentiaalipuheista kohti ketterästi kokeilevaa toimintaa. Hankkeessa toteutetaan neljä kokeilua eri puolilla maakuntaa. Niiden tavoitteena on synnyttää toimintatapoja, jotka mahdollistavat monipaikkaisuuden paremman hyödyntämisen maakunnan kehittämisessä.
Nurmeksen kaupunki tekee pilottihankkeen, jossa kartoitetaan monipaikkaisten eli vapaa-ajan asukkaiden osaamista ja edistetään heidän kiinnittymistään alueelle pidempikestoisesti tai pysyvästi. Kunta-järjestö-yhteistyötä tiivistetään ja kehitetään täsmärekrytoinnin käytäntöjä, jotta osaavaa työvoimaa voidaan kohdentaa alueen tarpeisiin.
Osana pilottia:
- Laaditaan ja toteutetaan sähköinen kysely monipaikkaisten osaamisesta
- Järjestetään tilaisuuksia, joissa monipaikkaisia voidaan kohdata
- Luodaan yhteistyötä kunnan ja järjestöjen välillä osaamisen hyödyntämiseksi
Lisäksi hyödynnetään muiden pilottien tuotoksia, kuten viestinnän kehittämistä ja monipaikkaisten tietoisuuden lisäämistä alueen yhdistys- ja vapaa-ajan toiminnasta.
Nurmeksen pilotin toteuttajat: Nurmeksen kaupunki, Itä-Suomen yliopisto (UEF), Suomen ympäristökeskus (SYKE).
Kokeilut liittyvät monipaikkaisten asukkaiden osaamisen kartoittamiseen, monipaikkaisten juurruttamiseen ja osallistamiseen osaksi maaseudun paikallisyhteisöjä, vuorovaikutustapojen ja viestinnän kehittämiseen monipaikkaisten tavoittamiseksi, etätyötilojen käytön tehostamiseen ja monipaikkaisten rekrytoimiseen vastaamaan maaseudun osaavan työvoiman tarpeisiin. Lisäksi hankkeessa lisätään eri toimijatahojen ymmärrystä ja tietopohjaa monipaikkaisuuden potentiaalista ja sitoutetaan uusia toimijoita mukaan monipaikkaisuuden huomioimiseen ja hyödyntämiseen Pohjois-Karjalassa sekä tuetaan nousevia kehittämis- ja toimenpideituja toteutukseen.
Tuloksena syntyy uusia käytäntöjä sekä toiminta- ja vuorovaikutusmalleja. Eri kunnissa toteutettavat pilotit juurtuvat hankkeen aikana osaksi toimijoiden ja paikallisyhteisöjen pysyvää toimintaa ja lisäksi kokemukset piloteista pyritään siirtämään ja juurruttamaan laajemmin koko maakunnan käyttöön ja hyödyksi. Pitkän aikavälin vaikutuksena on monipaikkaisten ihmisten integroituminen kuntien ja paikallisyhteisöjen toimintaan. Maaseutualueet, kylät ja elinkeinoelämä saavat käyttöönsä ylialueellista inhimillistä pääomaa ja osaamista, mikä lisää niiden elinvoimaisuutta, uusiutumista ja muutoskestävyyttä. Hankekonsortion koordinaattorina toimii Itä-Suomen yliopisto ja toimet toteutetaan aikavälillä 8/2024 -3/2026.