Navigation Menu

Kulttuuri ja vapaa-aika / kulttuuri / blogiotsikko

Nurmeksen kaupungin blogit

 

Публикатор

angle-left Nurmes-talon muuttokuulumisia osa 1



Nurmes-talon peruskorjaus alkaa kesällä, ja me käyttäjät olemme luvanneet, että talo on tyhjä kesäkuun loppuun mennessä. Pitkään kestänyt valmistelu on viimein siinä pisteessä, että omaakin työhuonetta on ryhdyttävä katsomaan kriittisellä silmällä: mitä otan mukaan ja mikä menee kiertoon.

(Omasta työhuoneesta lähtee mukaan työpöydän, työtuolin ja yhden viherkasvin lisäksi yksi taideteos. Maija Laurisen Nimetön, pigmenttimustevedos vuodelta 2011, saatiin lahjoituksena taiteilijalta itseltään vuonna 2013, ja sitä haluan katsella myös väliaikaisessa toimistossani. Nurmekselaiselle Maijalle myönnettiin äskettäin Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahastosta vuoden työskentelyapuraha, onnittelut siitä!)

Kirjasto (kuvassa) on ollut suljettuna pian kahden viikon ajan. Henkilökunta paiskii töitä sekä Nurmes-talossa että entisissä Pop-pankin tiloissa Kauppatori 3:ssa. Sitä mukaa, kun kirjasto autioituu täällä talossa, täyttyvät hyllyt väistötiloissa. Kohta alkaa loppukiri, kun Popin kirjaston avaaminen lähestyy. Avajaispäivä on maanantai 3. kesäkuuta.

Nurmes-talossa puhutaan outoa kieltä, jossa toistuvat sanat pop ja kop. Eilen kiinnitin yhteen nojatuoliin palan maalarinteippiä, jossa luki POP. Ja antakaas olla, kun kesäkuu koittaa: siinä vaiheessa kuvaan astuu myös KOP. Kötsin museo sulkeutuu kuukauden vaihteessa, minkä jälkeen käynnistyy muutto Nurmes-talosta myös kohteeseen KOP. Kansallisosakepankin rakennuttama talo valmistui vuonna 1947 osoitteeseen Kirkkokatu 20, ja sinne Nurmeksen museo valmistelee uusia vaihtuvia näyttelyitä. Kopin museo avautuu 1.7.

Nurmes-talon eläväiset vakiokäyttäjät, tanssi- ja musiikkiharrastuksissaan käyvät lapset ja nuoret ovat pikkuhiljaa laittamassa pillejään ja balettitossujaan pussiin. Nurmeksen Seppojen tanssijaosto järjesti huikeat kevätnäytöksensä viime viikonloppuna, ja Pielisen Karjalan musiikkiopiston toimipistekin lopettelee lukuvuottaan näin päivinä.

Viimeinen konsertti Hannikaisen salissa on tänään perjantaina, kun Olli Soikkeli & Paulus Schäfer Trio saapuu vierailulle. Aika passeli lopetus kulttuurikeväälle: Nurmeksen omaa kitaravirtuoosia kuullaan salissa juuri ennen peruskorjauksen aiheuttamaa taukoa!

Ennen kuin Hannikaisen sali suljetaan, siellä vietetään vielä Kirkkokadun yläkoulun kevätjuhlaa ja lakkiaisia lauantaina 1. kesäkuuta. Se vasta onkin juhlallinen päätös, kun tuoreet ylioppilaat saavat valkolakkinsa!


 

Дневники

Päiväsi Puu-Nurmeksessa

punainen Kauppala-lippu

On kesäaamu Puu-Nurmeksessa. Juot aamukahvia parvekkeella ja katselet miten aurinko hälventää yön viimeistä auteretta Pielisen pinnalta. Tähän maisemaan voisi tottua.

Järven tuoksun houkuttelemana päätät suunnata aamu-uinnille satamaan. Laskeudut sandaaleissa harjua alas palosolaa pitkin, joka kulkee vanhojen hirsitalojen lomitse. Puita on kaikkialla. On kuin metsä olisi aina askeleen päässä.

Veden virkistämänä askellat rantaa sivuten kohti toimistohotellia etätöihin. Auto ei olekaan täällä välttämätön. Kaikki perustarpeet on kivenheiton päässä ja pyyhällät halutessasi junalla tai linjurilla isoihin kaupunkeihin.

Kuvituskuva, Nurmeksen vanha rautatieasema

Puolilta päivin käyt lounaalla vanhalle juna-asemalle perustetussa ravintolassa. Ruokailun keskeyttää hetkeksi pillin vihellys ja lasten riemuhuudot. Ohitse puksuttaa paikallinen museoveturi. Junankuljettaja Tapani vilkuttaa lapsille ja viheltää pilliä uudestaan. Pian on aika viedä matkustajia päiväretkelle Valtimolle.

Paketoituasi työt on hyvä hetki käydä ostoksilla pääkadun putiikeissa sekä sopia illan rientoja. Valittavana on padelia, suppailua, elokuvaa, konserttia, seinäkiipeilyä, golfia, kalastusta… Ehkä tänään mennään ihan karkkipussilla ja leffateatterilla.

Kuvituskuva satamasta

Päivän päätteeksi istahdat laiturin nokassa lepäävän rantabaarin terassille seuraamaan auringonlaskua ja iltakalalta kiireettä lipuvia veneitä.

Tämä voisi olla sinun arkipäiväsi. Nurmeksessa on myös laadukkaat palvelut terveydenhuollosta koulutukseen ja useisiin harrastusmahdollisuuksiin. Työmahdollisuudet ovat monipuoliset ja luovat sinulle mahdollisuuden tasapainottaa työ- ja yksityiselämä. On kuin olisit yhtä aikaa mökillä ja kaupungissa.

Nurmeksesta löydät todellisen elämän laadun.

Kauppala-kyltti

Nurmes-talon hieman yli kaksi vuotta kestänyt sulkuaika on päättymässä. Osa osalta kirjasto- ja kulttuuritalo avautuu käyttäjilleen loppukesän ja syksyn 2021 aikana.

Maailmanlaajuinen koronapandemia on kurjistanut olosuhteitamme entisestään maaliskuusta 2020 alkaen. Ei riittänyt, että Nurmes-talo oli suljettuna, vaan toiminta muissakin tiloissa on ollut pahimpina aikoina keskeytyneenä. Henkisen elämän sulku on ollut liki totaalinen, kun vapaa sivistystyökin, eli meillä Ylä-Karjalan kansalaisopisto, keskeytti opetuksen.

Tarvitsemme kohtaamisia ja uusia kokemuksia jaksaaksemme arkea. Houkutteleva kunta ei synny pelkistä elämän peruspalikoista, vaan tarvitaan mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen ja kulttuurin kokemiseen. Nurmes-talo on kääntämätön kortti paikallisessa vetovoimaisuuskeskustelussa.

Me Nurmes-talossa työskentelevät uskomme siihen, mitä tämä huikeassa maisemassa sijaitseva komea talo pitää sisällään. Kirjasto, kulttuuritarjonta, elokuvat, kiehtova paikallishistorian esittely Kötsin museossa, galleria kuvataiteen esittelemiseen, kokoustilat erilaisia kohtaamisia varten sekä tilat tanssin, liikunnan ja musiikin harrastamiseen ovat paketti, jota saa etsiä muista samankokoisista Suomen kunnista. Kokonaisuuden kruunaa uusi kahvila, jossa on saanut mahdollisuuden kasvu-uralla oleva paikallinen yritys.

Aloitamme uuden elämän Nurmes-talossa avaamalla kirjaston maanantaina 9. elokuuta klo 10. Tervetuloa takaisin!

Maailman hauskin kesätyö. Päätettiin laittaa työhakemukset tulille kun kuultiin että kaksi paikkaa Nurmeksen kaupungin kesäsomettajaksi olisi auki. Pari viikkoa ja hyperaktiivista päivää myöhemmin ollaan saatu kyllä seikkailla  koko rahan edestä! Ollaan käyty kolme kertaa Valtimolla, tehty kirjastosta joulupukkiasussa video, matkattu kirjastoauton ja katurin kyydissä, käyty frisbeegolffaamassa enemmän kuin osataan laskea.. Myös kaikenlaisia sosiaalisia tilanteita on tullut vastaan ja hyvät kanssakäymistaidot ovat kyllä osoittautuneet tärkeiksi. Toisaalta juuri ihmisten kanssa tekeminen on se, mikä tästä duunista teki niin hauskan! Suosittelemme lämpimästi somettajan hommia kaikille vähänkään aiheesta kiinnostuneille ja seikkailun haluisille nuorille!
-Niilo ja Miko
Kuvituskuva, järvi Kuvituskuva, leikkipuisto Kuvituskuva, taksi

Katurin kyydissä

Hyvää torstaita kaikille! Tänään käytiin hupiajelulla katurissa ja haastateltiin samalla asiakkaita. Katuri kiisi hiekkateitä pitkin kuin tuuli ja seura oli rattoisaa. Katuri kuskasi asiakkaita ja kauppatavaroita mutkattomasti ja asiakkaat olivat tyytyväisiä. Katurin palveluista lisätietoa saat täältä:https: //www.nurmes.fi/joukkoliikenne

Kuvituskuva, taksi
Lämmintä loppuviikkoa kaikille!
-Miko ja Niilo

 

Tänään oli tosi chilli päivä, vaikka nukuinki vähän pommiin. Lähettiin heti aamusta kaverin kyydissä Valtimolle frisbeegolffaamaan. Otettiin paljon kuvia. Sitten mentiin haastattelemaan kirjastossa kesätöissä olevaa Ainoa. Loput työpäivästä meni Mikonniemellä istuskellessa. Päivä oli niin sanotusti 'short and sweet'.  Aurinkoista päivänjatkoa kaikille!

Poika heittää frisbeegolfia

-Miko ja Niilo

— Предметов на странице
Показывается результатов: 1 - 5 из 35.