Koti » Kulttuuri ja vapaa-aika » Nurmeksen museo » Museon historiaa ja kokoelmat

Museon histo­riaa ja kokoel­mat

Nurmek­sen museon esine­ko­koelma on muodos­tu­nut talol­li­nen Väinö Hämäläi­sen (1883–1947) tekemän lahjoi­tuk­sen pohjalle, joka käsit­tää yli 3000 esinettä ja yli tuhat valoku­vaa. Hämäläi­sen kokoel­man esineet ovat aktii­vi­sen matkai­lun ja keräi­ly­toi­min­nan tulos, joten osa niistä on lähtöi­sin muualta kuin Nurmek­sesta.

Mustavalkoinen kuva, jossa mies istuu työpöytänsä takana lukemassa.
Väinö Hämäläi­nen kotonaan

Hämäläi­sen kokoel­man lisäksi Nurmek­sen museon esine­ko­koel­mien toinen avain­ko­ko­nai­suus on Nurmes-seuran 1980-luvun alussa Nurmek­sen kaupun­gin­museolle tekemä lahjoi­tus. Seura lahjoitti 1960-luvun lopulla kerää­mänsä yli tuhan­nen esineen suurui­sen maata­lous­pai­not­tei­sen esinei­den kokoel­man, jota siihen asti oli pidetty esillä entisessä vilja­ma­ka­sii­nissa.

Paikal­lis­ten kokoel­mien lisäksi Nurmek­sen museo tallen­taa romani­kult­tuu­ria valta­kun­nal­li­sesti.

Nurmek­sen museon esine­ko­koel­maan kuuluu tällä hetkellä noin 22 000 esinettä. Valokuva­kokoelman koko on noin 86 000 kuvaa.  Valoku­va­ko­koel­mien suurim­pia kokonai­suuk­sia ovat Ylä-Karja­lan kuva-arkisto ja Kuva-Vakan kokoelma. AV-kokoelma on näihin nähden varsin pieni. Se käsit­tää noin 400 äänitettä, videota, eloku­vaa ja kaita­fil­miä. AV-kokoel­man ydin on Nurmes-seuran 1970–1990-luvuilla tekemät haastat­te­lut ja Kotiseutu-iltojen taltioin­nit. 

Nurmek­sen museon kokoel­mien digitoin­ti­työ jatkuu koko ajan, ja kokoel­mat ovat niiltä osin selat­ta­vissa Kansal­lis­kir­jas­ton hakupal­velu Finnassa.