Koti » Kaupunki ja päätöksenteko » Hankkeet ja projek­tit » Monipaikkaisten Pohjois-Karjala – Potentiaalipuheista teoiksi

Monipaik­kais­ten Pohjois-Karjala — Poten­ti­aa­li­pu­heista teoiksi

Pohjois-Karja­lassa on tunnis­tettu merkit­tä­vää, ja proak­tii­vi­sella kehit­tä­mi­sellä käyttöön saata­vaa monipaik­kais­ten pääomaa työn, yrittä­jyy­den, yhtei­söl­li­syy­den, osalli­suu­den ja hoivan näkökul­mista. Tieto­pe­rus­taa asian edistä­mi­seksi on nyt olemassa, ja sitä on välitetty toimi­joille. On aika siirtyä poten­ti­aa­li­pu­heista kohti kette­rästi kokei­le­vaa toimin­taa. Hankkeessa toteu­te­taan neljä kokei­lua eri puolilla maakun­taa. Niiden tavoit­teena on synnyt­tää toimin­ta­ta­poja, jotka mahdol­lis­ta­vat monipaik­kai­suu­den parem­man hyödyn­tä­mi­sen maakun­nan kehit­tä­mi­sessä.

Nurmek­sen kaupunki tekee pilot­ti­hank­keen, jossa kartoi­te­taan monipaik­kais­ten eli vapaa-ajan asukkai­den osaamista ja ediste­tään heidän kiinnit­ty­mis­tään alueelle pidem­pi­kes­toi­sesti tai pysyvästi. Kunta-järjestö-yhteis­työtä tiivis­te­tään ja kehite­tään täsmä­rek­ry­toin­nin käytän­töjä, jotta osaavaa työvoi­maa voidaan kohden­taa alueen tarpei­siin.

Osana pilot­tia:

  • Laadi­taan ja toteu­te­taan sähköi­nen kysely monipaik­kais­ten osaami­sesta
  • Järjes­te­tään tilai­suuk­sia, joissa monipaik­kai­sia voidaan kohdata
  • Luodaan yhteis­työtä kunnan ja järjes­tö­jen välillä osaami­sen hyödyn­tä­mi­seksi

Lisäksi hyödyn­ne­tään muiden pilot­tien tuotok­sia, kuten viestin­nän kehit­tä­mistä ja monipaik­kais­ten tietoi­suu­den lisää­mistä alueen yhdis­tys- ja vapaa-ajan toimin­nasta.

Nurmek­sen pilotin toteut­ta­jat: Nurmek­sen kaupunki, Itä-Suomen yliopisto (UEF), Suomen ympäris­tö­kes­kus (SYKE).

Kokei­lut liitty­vät monipaik­kais­ten asukkai­den osaami­sen kartoit­ta­mi­seen, monipaik­kais­ten juurrut­ta­mi­seen ja osallis­ta­mi­seen osaksi maaseu­dun paikal­li­syh­tei­söjä, vuoro­vai­ku­tus­ta­po­jen ja viestin­nän kehit­tä­mi­seen monipaik­kais­ten tavoit­ta­mi­seksi, etätyö­ti­lo­jen käytön tehos­ta­mi­seen ja monipaik­kais­ten rekry­toi­mi­seen vastaa­maan maaseu­dun osaavan työvoi­man tarpei­siin. Lisäksi hankkeessa lisätään eri toimi­ja­ta­ho­jen ymmär­rystä ja tieto­poh­jaa monipaik­kai­suu­den poten­ti­aa­lista ja sitou­te­taan uusia toimi­joita mukaan monipaik­kai­suu­den huomioi­mi­seen ja hyödyn­tä­mi­seen Pohjois-Karja­lassa sekä tuetaan nouse­via kehit­tä­mis- ja toimen­pi­dei­tuja toteu­tuk­seen.

Tulok­sena syntyy uusia käytän­töjä sekä toiminta- ja vuoro­vai­ku­tus­mal­leja. Eri kunnissa toteu­tet­ta­vat pilotit juurtu­vat hankkeen aikana osaksi toimi­joi­den ja paikal­li­syh­tei­sö­jen pysyvää toimin­taa ja lisäksi kokemuk­set piloteista pyritään siirtä­mään ja juurrut­ta­maan laajem­min koko maakun­nan käyttöön ja hyödyksi. Pitkän aikavä­lin vaiku­tuk­sena on monipaik­kais­ten ihmis­ten integroi­tu­mi­nen kuntien ja paikal­li­syh­tei­sö­jen toimin­taan. Maaseu­tua­lu­eet, kylät ja elinkei­noe­lämä saavat käyttöönsä ylialu­eel­lista inhimil­listä pääomaa ja osaamista, mikä lisää niiden elinvoi­mai­suutta, uusiu­tu­mista ja muutos­kes­tä­vyyttä. Hanke­kon­sor­tion koordi­naat­to­rina toimii Itä-Suomen yliopisto ja toimet toteu­te­taan aikavä­lillä 8/2024 ‑3/2026.