Navigation Menu

Tietoa Nurmeksesta / ruokahuolto / kuva

Tietoa Nurmeksesta / Ruokahuolto

Ruokapalvelut

Ruokapalveluilla on kaksi tuotantokeittiötä. Molemmat keittiöt valmistavat kaikkia päivän aterioita aamupalasta iltapalaan, myös viikonloppuisin. Ruokapalvelutyöntelijät (22 hlö) huolehtivat ruoanvalmistuksesta, asiakaspalvelusta ja astiahuollosta sekä muista keittiöiden työtehtävistä päivittäin klo. 6–18 välisenä aikana.

Ruokapalvelupäällikkö Maarit Hoffrén johtaa ruokapalveluita. Ruokapalveluesimies Pirjo Piirainen vastaa Valtimon koulukeskuksen keittiöstä ja ruokapalveluvastaava Satu Utriainen Kyrölän tuotantokeittiön päivittäisestä toiminnasta.

Kyrölän tuotantokeittiön päivittäin valmistamat noin 1300 ateriaa, syödään Nurmeksen viidessä päiväkodissa (Hannila, Pikku-Kaarle, Naperot, Porokylä ja Rekula), kahdella koululla (Kirkkokatu ja Porokylä), terveyskeskuksessa, Kuusikummun ja Kyrölän asumispalveluyksiköissä sekä toimintakeskuksessa.

Valtimon koulukeskuksen keittiö valmistaa noin 350 ateriaa päivässä jaettavaksi Niksulan päiväkotiin, Valtimon koululle sekä Kotorannan ja Välskärin asumispalveluyksiköihin.

 

ERITYISRUOKAVALIOT

Ruokapalvelun asiakkaista noin 10 prosentille valmistetaan jokin erityisruokavalio ateria. Erityisruokavalioita ovat muun muassa allergioiden aiheuttamat ruokavaliot, gluteeniton ruokavalio, maidoton ruokavalio ja rakennemuunnellut (sose, nestemäinen) ruokavaliot. Näitä asiakkaiden yksilöllisiä erityisruokavaliotarpeita toteuttavat dieettikokit.

Erityisruokavalioita toteutamme vain terveydenhoitohenkilöstön todistuksen perusteella. Todistuksen voi toimittaa kouluterveydenhoitajalle, opettajalle, ruokapalvelutyöntekijälle tai muulle henkilökunnalle. Ruokavaliot tulee tarkistaa vuosittain.

 

PÄIVÄKOTIRUOKAILU

Ruokapalvelu valmistaa päiväkotiruokailuun noin 220 lounasta. Päiväkodissa tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Vuorohoidossa oleville tarjotaan myös päivällinen ja iltapala sekä mahdolliset viikonlopun ateriat.

Päiväkotiruokailu on osa varhaiskasvatusta. Terveelliset ja monipuoliset päiväkodissa tarjotut ateriat edistävät lapsen hyvinvointia ja terveyttä yhdessä kotona tarjottavien aterioiden kanssa, jotka yhdessä muodostavat täysipainoisen kokonaisuuden. Pehmeää runsaskuituista ruisleipää on tarjolla joka päivä näkkileivän ohella. Vaaleaa leipää on tarjolla kerran viikossa.

Ruokalistasuunnittelussa olemme huomioineet Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset. Erityisesti kiinnitämme huomiota kuidun, sokerin, suolan ja rasvan määrään sekä laatuun. Puolipäivähoidossa ateriat kattavat 1/3 ja kokopäivähoidossa 2/3 päivän ravinnon tarpeesta. Ravitsemussuositus toteutuu vain, jos lapsi syö kaikki aterian osat.

 

KOULURUOKAILU

Ruokapalvelu tarjoaa noin 850 koululounasta päivittäin. Koululounas sisältää pääruuan lisäkkeineen, salaatin tai raasteen, maidon, piimän ja veden, leipää ja ravintorasvaa. Kasvisvaihtoehto on tarjolla kaikille koululaisille perusruoan rinnalla joka päivä. Pehmeää runsaskuituista ruisleipää on tarjolla joka päivä näkkileivän ohella. Vaaleaa leipää on tarjolla kerran viikossa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositusten mukainen koululounas kattaa keskimäärin kolmanneksen oppilaan koko päivän energiantarpeesta. Kotona syötävien aterioiden osuudeksi jää 2/3 energiantarpeesta. Koululounaan väliin jättäminen ja korvaaminen epäterveellisillä vaihtoehdoilla johtaa terveydellisiin ongelmiin, väsymykseen ja sitä kautta huonoon keskittymiskykyyn ja oppimisvaikeuksiin. Tärkeää on, että oppilas syö täysipainoisen ja monipuolisen kouluaterian kaikki osat.

 

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN RUOKAILU

Tarjoamme ikäihmisten ja vammaispalvelujen asiakkaille aterioita terveyskeskuksessa, päiväkeskuksessa, palveluasumisen yksiköissä, pitkäaikaishoidon osastoilla sekä kotiin kuljetettuna. Ravitseva ja monipuolinen ruoka ylläpitää ja edistää hyvinvointia. Ruokalistasuunnittelussa huomioimme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset. Erityisesti kiinnitämme huomiota energian, proteiinin ja kuidun määrään.

 

KOTIIN KULJETETTAVAT ATERIAT

Kotiin kuljetettavia, yksittäispakattuja aterioita, ikäihmisille, valmistetaan molemmissa valmistuskeittiöissä, yhteensä noin 160 ateriaa päivässä. Kotiin kuljetettavan aterian hinta on 7,70 €. Ateria sisältää pääruoan, energialisäkkeen, lämpimän kasvislisäkkeen, tuoresalaatin tai tuorepalan, jälkiruoan ja täysjyväleipää sekä kotiin kuljetuksen. Ateriakokonaisuus kattaa 20–30 % päivän energiantarpeesta (1800 kcal) ja sisältää 20–30 g proteiinia. Kotona ateria kannattaa täydentää leipälevitteellä ja ruokajuomalla, jotka eivät kuulu kotipalveluaterian sisältöön.

Halutessasi kotiin kuljetettavan ateriapalvelun ota yhteyttä Siunsoten palveluohjaukseen.

Nurmeksen kaupungin ruokalistat ovat luettavissa JAMIX MENU mobiilisovelluksesta

JAMIX MENU on maksuton mobiilisovellus, jonka avulla näet kaikkien sitä käyttävien ravintoloiden ruokalistat suoraan omalla älypuhelimellasi tai tabletilla. Yksityiskohtaisen ruokalistan lisäksi voit tarkastella muun muassa ainesosaluetteloita sekä ravintoarvotietoja.

JAMIX MENU -sovellusta käyttäviä ravintoloita voit hakea kätevästi joko listalta tai kartalta. Karttanäkymään avautuu lähialuekartta, jonka kautta voit suoraan siirtyä tarkastelemaan valitsemasi ravintolan ruokalistaa. Sovellus avautuu suosikkinäkymään, jonne voit rakentaa oman suosikkilistasi valitsemiesi ravintoloiden ruokalistoista.

JAMIX MENU -mobiilisovelluksen voi käydä lataamassa ilmaiseksi eri sovelluskaupoista (App Store, Google Play ja Windows Phone Store).

JAMIX MENU palvelun ilmoittamat hiilijalanjälkitiedot ovat vielä puutteelliset. Tietoja päivitetään vähitellen sovellukseen.

Voit tarkastella toistaiseksi ruokalistoja myös alla olevista linkeistä

KOULUT                                                                     JAMIX MENU 

PÄIVÄKODIT                                                             JAMIX MENU                              

HENKILÖKUNTA TERVEYSKESKUS                     JAMIX MENU                              

ASUMISYKSIKÖT                                                     JAMIX MENU

KOTIPALVELUATERIAT                                          JAMIX MENU

 

 Ruokalistoilla huomioitavat teemat ja juhlapäivät näet tästä linkistä Teema- ja juhlapäivät 2021-2022

Ruokapalvelut / Portaat luomuun

Luomu

Vuodesta 2020 ruokapalvelut on vähitellen lisännyt luomutuotteiden käyttöä. Olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa. Tällä hetkellä olemme toisella luomu portaalla ja luomuprosenttimme on 14 %. Nyt käytössämme on rasvaton luomu maito, luomu piimä, luomu jogurtti, luomu kananmuna, luomu hiutaleet, luomu näkkileipä ja luomu leipä.

Yhteystiedot, ruokahuolto

Ruokapalvelut

Maarit Hoffrén ruokapalvelupäällikkö 04010 45715 maarit.hoffren(at)nurmes.fi
Satu Utriainen ruokapalveluvastaava 04010 45783 satu.utriainen(at)nurmes.fi
Valtimon koulukeskuksen keittiö Opinkuja 2 75700 Valtimo 04010 41307 keittio.valtimo(at)nurmes.fi
Palvelukeittiö, Kirkkokadun koulu 04010 45786
Palvelukeittiö, Porokylän koulu 04010 45788