Tietoa ruokapalvelusta
Ruokapalvelut on kaupunginhallituksen toimialan alainen yksikkö, joka valmistaa ja tarjoaa ateriapalveluja Nurmeksen kaupungin kouluille ja päiväkodeille. Ruokalistasuunnittelussa noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) ravitsemussuosituksia. Ruokalistakierto on kuusi viikkoa.
Ruokapalveluja tarjotaan yhdeksässä toimipisteessä. Asiakkaina ovat koulujen oppilaat ja henkilökunta sekä lapset ja henkilökunta päiväkodeissa. Vuonna 2024 valmistettiin 222 921 ruoka-annosta.
Ruokapalveluissa työskentelee 13 ruokapalvelun ammattilaista.
Kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan allergian, muun sairauden tai eettisen vakaumuksen vaatima ruokavalio.
Erityisruokavalio ei välttämättä aina ole saman näköistä päivän perusruoan kanssa.
Erityisruokavaliot suunnitellaan erityisruokavalioilmoituksen ja terveydenhoitajan tai lääkärin kirjoittaman todistuksen perusteella. Erityisruokavalioilmoituksen ja siihen liittyvän lääkärintodistuksen voit toimittaa kouluissa terveydenhoitajalle, opettajalle tai keittiöhenkilökunnalle ja päiväkodeissa henkilökunnalle.
Erityisruokavalio tulee tarkastaa vuosittain toimittamalla erityisruokavalioilmoitus ja tarvittava todistus kouluissa terveydenhoitajan ja päiväkodeilla henkilökunnan kautta keittiöhenkilökunnalle lukuvuoden alussa.
Mikäli erityisruokavalioon tulee lukuvuoden aikana muutoksia, niistä toimitetaan uusi erityisruokavalioilmoitus kouluissa terveydenhoitajalle, opettajalle tai keittiöhenkilökunnalle ja päiväkodeissa henkilökunnalle.
Ennakkoon tiedetyt pidempiaikaiset erityisruokavaliota tarvitsevan henkilön poissaolot pyydetään ilmoittamaan koulun keittiöön.
Jos henkilö toistuvasti jättää syömättä hänelle valmistetun erityisruokavalioaterian, lopetetaan erityisruokavalion valmistus.
Ruokavalion laajentamisesta riittää huoltajien ilmoitus.
Erityisruokavalio terveydellisistä syistä
Toimitetaan erityisruokavalioilmoitus kouluissa terveydenhoitajalle ja päiväkodeissa henkilökunnalle. Tarvittaessa ilmoitukseen liitetään lääkärintodistus.
Pysyvät erityisruokavaliot
- esim. keliakia, vaikea anafylaktisen reaktion aiheuttanut allergia, diabetes
- diagnoosivaiheessa saatu lääkärintodistus riittää, ei tarvitse uutta vuosittain
Laktoositon ruokavalio
- lääkärintodistusta ei tarvita
- ilmoitus erityisruokavaliosta terveydenhoitajalle tai päiväkotihenkilökunnalle riittää
- lähes kaikki tarjolla oleva ruoka on laktoositonta tai tarjolla on laktoositon vaihtoehto
Ruoka-aineallergiat
- lääkärintodistus uusitaan vuosittain
Määräaikaiset kokeiludieetit
- toteutetaan lääkärintodistuksella, jossa mainitaan kokeilun loppumispäivämäärä
- kokeilun loputtua siirrytään takaisin normaaliruokavalioon, jos uutta lääkärintodistusta ei ole sitä ennen toimitettu
Erityisruokavalio uskonnollisista ja eettisistä syistä
Lääkärintodistusta ei tarvita. Vaaditaan vuosittain kouluissa terveydenhoitajalle tai päiväkodeissa henkilökunnalle toimitettava erityisruokavalioilmoitus.
Uskonnollisiin syihin perustuvat erityisruokavaliot (esim. sianlihaton ruokavalio)
- kun perusruokalistan mukainen ruoka ei sovi, tarjotaan pääsääntöisesti lakto-ovo-vegetaarisen kasvisruokavalionmukainen ateria
- uskontoihin liittyviä paastonajan ruokavalioita ei toteuteta
- eri uskontojen vaatimien käsittelytapojen mukaisten ruoka-aineiden ja ruokalajien hankinta ei ole mahdollista
Kasvisruokavalio
- kasvisruokavalio noudattaa pääsääntöisesti lakto-ovo-vegetaarista ruokavaliota
- kasvikunnan tuotteiden lisäksi ruokavalio sisältää maitotaloustuotteita ja kananmunaa
- proteiinin lähteinä kasvisruokavaliossa käytetään maitovalmisteita, kananmunaa, ja vaihdellen papuja, linssejä, sieniä, soijaa, soijavalmisteita ja muita kasviproteiinivalmisteita
Vegaaniruokavalio
- proteiinin lähteinä vegaani ruokavaliossa käytetään vaihdellen papuja, linssejä, sieniä, soijaa, soijavalmisteita ja muita kasviproteiinivalmisteita.
- maitotaloustuotteet korvataan kasvispohjaisilla vastaavilla tuotteilla. Vaihdellen käytetään kaura‑, soija- ja kookosperäisiä kasvispohjaisia tuotteita.
- vegaaniruokavaliota noudattavan lapsen ja nuoren suositellaan olevan ravitsemusterapeutin tai lääkärin seurannassa
- täysipainoisen vegaaniruokavalion toteutumista ei voida täysin taata.
- kaikkien valmistus- ja lisäaineiden alkuperää ei välttämättä pystytä selvittämään.
Ilmoitus erityisruokavaliosta
Jos noudatat erityisruokavaliota terveydellisistä, eettisistä tai uskonnollisista syistä, pyydämme sinua täyttämään erityisruokavalioilmoituksen. Tämän ilmoituksen avulla voimme varmistaa, että ruokailujärjestelyt vastaavat yksilöllisiä tarpeitasi ja kunnioittavat vakaumuksiasi. Tarvittaessa toimita erityisruokavalioilmoituksen liitteenä lääkärintodistus.
Lääkärintodistus tai lääkärin allekirjoitus vaaditaan:
- pysyvissä erityisruokavalioissa diagnosointivaiheessa, esim. keliakia, diabetes, yleistyneen allergisen reaktion tai vaikean anafylaktisen reaktion aiheuttanut allergia
- määräaikaisissa kokeiludieeteissä, kokeilun ajaksi ja jos kokeilu jää pysyväksi erityisruokavalioksi
Kaavakkeen täyttäminen
Lataa erityisruokavalioilmoitus yllä olevasta linkistä.
Täytä kaavakkeeseen kaikki pyydetyt tiedot huolellisesti. Tarvittaessa pyydä lääkärin tai terveydenhoitajan allekirjoutus. Huoltaja allekirjoittaa ilmoituksen.
Toimita huolellisesti täytetty ilmoitus
- koulun tai päiväkodin keittiölle tai
- sähköpostilla osoitteeseen [email protected]
Tarvittaessa tuotantokeittiön dieettikokki on yhteydessä erityisruokavalioiden tarketamiseksi.
Ruokalistasuunnittelu
Ruokalistasuunnittelu perustuu voimassa oleviin ravitsemussuosituksiin
- Kestävää terveyttä ruoasta — kansalliset ravitsemussuositukset 2024 THL.
- Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 NNR2023. Pohjoismaiden ministerineuvosto.
- Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017 THL.
- Terveyttä ja iloa ruoasta — varhaiskasvatuksen ruokailusuositus 2017 THL.
Ruokalistasuunnittelussa otetaan huomioon
- vähäsuolaisuus
- runsaskuituisuus
- rasvan pehmeälaatuisuus
- vähäsokerisuus
Ruokalajit
- laatikkoruoka 1 kerran viikossa
- kastikeruoka 1 kerran viikossa
- keittoruoka 1–2 kertaa viikossa
- puuro tai velli 4 kertaa kuuden viikon listalla
- kappaletuotteet 1 kerran viikossa
- salaattia, tuoreita kasviksia, hedelmiä tai marjoja joka päivä
Pääraaka-aineet
- kala 1 kerran viikossa
- kokoliha (broileria, nautaa, possua) kerran viikossa
- makkara tai kinkku 3 kertaa kuuden viikon listalla
- jauheliha (nautaa, broileria) kerran viikossa
- lihaton ruoka (puuro, velli, kasvis) kerran viikossa
Aterian lisäkkeet
- keitetty peruna, perunasose, kermaperuna, lohkoperuna, täysjyväpasta, ohrahelmi vaihdellen 2 kertaa viikossa
- lämminkasvislisäke 2 kertaa viikossa
- salaatti tai raaste ja salaatinkastike 3 kertaa viikossa
- tuorepala, kasvis leivän päälle tai hedelmä 2 kertaa viikossa
- tuorejuusto tai juusto viipaleena 1–2 kertaa viikossa
- kananmuna 1 kerran kuuden viikon listalla
- näkkileipä päivittäin
- ruisleipä 2 kertaa viikossa, keittoruoalla
- vaalealeipä ja riisipiirakka kerran kuuden viikon listalla
- 60 % rasvaa sisältävä margariini päivittäin
- rasvaton maito, rasvaton piimä ja vesi päivittäin
Koululounas kattaa kolmasosan koululaisen päivän ravitsemuksesta
Ravintoaine | Suositus / ateria | Saanti / ateria |
Energia kcal | 550–850 | 583 |
Proteiini % | 13–17 | 19 |
Hiilihydraatit % | 45–50 | 45 |
Rasvat % | 30–40 | 33 |
Tyydyttynyt rasva % | < 10 | 9 |
Kuitu g | 8–11 | 8 |
Suola % | 0,5 | 0,5 |
Raaka-ainehankinta
Käytetyistä elintarvikkeista 81 % on kotimaisia
- Liha ja lihajalosteet, kananmunat sekä ravintorasvat ovat 100 % kotimaisia
- Maito- ja maitotaloustuotteet ovat 93 % kotimaisia
- Leivät ja muut leipomotuotteet ovat 89 % kotimaisia
- Vihannekset ja juurekset ovat 81 % kotimaisia
- Viljatuotteet ovat 68 % kotimaisia
- Kalat ja kalajalosteet ovat 46 % kotimaisia
- Säilykkeet ovat 34 % kotimaisia
- Marjat ja hedelmät ovat 29 % kotimaisia
Käytetyistä elintarvikkeista 10–12 % on lähellä tuotettua
- Tuoreleipä ja muut leipomotuotteet hankitaan paikallisesta Pielispakarin leipomosta
- Perunat, keittojuurekset ja kasvisraasteet hankitaan Enosta Puhakan juureskuorimolta
- Tuorejuusto valmistetaan Valion tehtaalla Joensuussa
Käytetyistä elintarvikkeista 19 % on luomua
- Portaat luomuun ohjelmassa olemme portaalla 4
- Käytössämme on 15 luomutuotetta
- Joka päivä tarjolla on Valion D‑vitaminoitu rasvaton luomumaito
Lautasmallin mukainen lounas; jauhelihakastike ja perunat

Annoksen sisältö
- Jauhelihakastike 150 g
- Peruna 120 g
- Lämmin kasvislisäke 50 g
- Salaatti 100 g
- Salaatinkastike 1 rkl
- Näkkileipä 2 viipaletta
- Kasvirasvalevite 1 tl
- Rasvaton maito 1,75 dl
Annoksen ravintosisältö
- Energia 578 kcal
- Proteiinit 20 %
- Hiilihydraati 42 %
- Rasva 33 %
- Tyydyttynyt rasva 7 %
- Kuitu 9 %
- Suola 0,5 %
Raaka-ainekustannus
- tämän lounaan hinta 1,54 €
- vaihtelee aterioittain1,07–2,48 €
- annoksen keskihinta 1,37 €
Nurmeksen kaupungin koulujen ja päiväkotien ruokalistat löytyvät Mealdoo-palvelusta. Ruokalistojen lisäksi palvelussa voi tarkastella ruokalajien ainesosaluetteloita sekä ravintoarvotietoja. Alla linkit Mealdoo-palveluun.
Alta voit myös tulosta ruokalistat.
Yhteystiedot
Satu Utriainen
ruokapalveluvastaava
0401045783
Valtimon tuotantokeittiö
0401041307
Kirkkokadun koulu, palvelukeittiö
0401045786
Porokylän koulu,
palvelukeittiö
0401045788
Rekulan päiväkoti, palvelukeittiö
0504086059
Nurmesjärven päiväkoti, palvelukeittiö
0504795813