Navigaatiovalikko

Tietoa Nurmeksesta / ruokahuolto / kuva

Tietoa Nurmeksesta / Ruokahuolto

           

Ruokapalvelut

Ruokapalvelut

 

Ruokapalvelut valmistaa arkipäivisin noin 1150 ateriaa päivässä. Ateriat valmistetaan Valtimon koulukeskuksen tuotantokeittiöllä, josta ne kuljetetaan päivittäin päiväkodeille ja kouluille.

 

Ruokapalvelupäällikkö Maarit Hoffrén vastaa ruokapalveluiden kokonaisuudesta ja ruokapalveluvastaava Satu Utriainen tuotantokeittiön päivittäisestä toiminnasta. Lisäksi tuotantokeittiöllä työskentelee kolme ruokapalvelutyöntekijää ja koulujen palvelukeittiöissä kuusi ruokapalvelutyöntekijää. Ruokapalvelutyöntelijät huolehtivat ruoanvalmistuksesta, asiakaspalvelusta ja astiahuollosta sekä muista keittiöiden työtehtävistä päivittäin klo. 7–15 välisenä aikana.

 

ERITYISRUOKAVALIOT

Ruokapalvelun asiakkaista noin 2 prosentille valmistetaan jokin erityisruokavalio ateria. Erityisruokavalioita ovat muun muassa allergioiden aiheuttamat ruokavaliot, gluteeniton- ja maidoton ruokavalio Näitä asiakkaiden yksilöllisiä erityisruokavaliotarpeita toteuttaa dieettikokki.

Erityisruokavalioita toteutamme vain terveydenhoitohenkilöstön todistuksen perusteella. Todistuksen voi toimittaa kouluterveydenhoitajalle, opettajalle, ruokapalvelutyöntekijälle tai muulle henkilökunnalle. Ruokavaliot tulee tarkistaa vuosittain.

 

PÄIVÄKOTIRUOKAILU

Ruokapalvelu valmistaa päiväkotiruokailuun noin 300 ateriaa päivässä. Päiväkodissa tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Vuorohoidossa oleville tarjotaan myös päivällinen ja iltapala sekä mahdolliset viikonlopun ateriat.

Päiväkotiruokailu on osa varhaiskasvatusta. Terveelliset ja monipuoliset päiväkodissa tarjotut ateriat edistävät lapsen hyvinvointia ja terveyttä yhdessä kotona tarjottavien aterioiden kanssa, jotka yhdessä muodostavat täysipainoisen kokonaisuuden. Pehmeää runsaskuituista ruisleipää on tarjolla joka päivä näkkileivän ohella. Vaaleaa leipää on tarjolla kerran viikossa.

Ruokalistasuunnittelussa olemme huomioineet Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset. Erityisesti kiinnitämme huomiota kuidun, sokerin, suolan ja rasvan määrään sekä laatuun. Puolipäivähoidossa ateriat kattavat 1/3 ja kokopäivähoidossa 2/3 päivän ravinnon tarpeesta. Ravitsemussuositus toteutuu vain, jos lapsi syö kaikki aterian osat.

 

KOULURUOKAILU

Ruokapalvelu tarjoaa noin 850 koululounasta päivittäin. Koululounas sisältää pääruuan lisäkkeineen, salaatin tai raasteen, maidon, piimän ja veden, leipää ja ravintorasvaa. Kasvisvaihtoehto on tarjolla kaikille koululaisille perusruoan rinnalla joka päivä. Pehmeää runsaskuituista ruisleipää on tarjolla joka päivä näkkileivän ohella.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositusten mukainen koululounas kattaa keskimäärin kolmanneksen oppilaan koko päivän energiantarpeesta. Kotona syötävien aterioiden osuudeksi jää 2/3 energiantarpeesta. Koululounaan väliin jättäminen ja korvaaminen epäterveellisillä vaihtoehdoilla johtaa terveydellisiin ongelmiin, väsymykseen ja sitä kautta huonoon keskittymiskykyyn ja oppimisvaikeuksiin. Tärkeää on, että oppilas syö täysipainoisen ja monipuolisen kouluaterian kaikki osat.

 

KOTIMAISTA 84 %

Nurmeksen kaupungin ruokapalvelun käyttämien elintarvikkeiden kotimaisuutta selvitettiin vuoden 2021 aikana. Kotimaisuuden määrittäminen tehtiin tavarantoimittajilta saatujen tietojen pohjalta elintarvikeryhmittäin niitä kyseenalaistamatta.

Täysin kotimaisia (100 %) tuoteryhmiä ovat liha ja lihajalosteet, kananmuna ja kananmunatuotteet, ravintorasvat sekä lastenruoat. Näissä tuoteryhmissä käytämme vain kotimaisia tuotteita.

Yli viidenkymmenen, mutta alle sadan prosentin kotimaisuusasteen tuoteryhmiä ovat maitotaloustuotteet (93 %), leivät ja muut leipomotuotteet (89 %), vihannekset ja juurekset (81 %), viljatuotteet (68 %), mehut ja mehukeitot (90 %), valmisruoat (97 %), maustamisen tuotteet (54 %), kuumat juomat (91 %), keitot ja kastikkeet (89 %) ja jäätelöt (97 %).

Alle viidenkymmenen prosentin kotimaisuusasteen saavat seuraavat tuoteryhmät: kalat ja kalajalosteet (46 %), marjat ja hedelmät (29 %), säilykkeet (34 %) ja erityisruokavalioiden valmistukseen käytetyt erilaiset maidon korvikkeet (14 %).

Kaikkien tuoteryhmien yhteismäärästä laskettuna, kotimaisten tuotteiden määrä on 84 %..

 

LUOMUA 22 %

Olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa. Tällä hetkellä olemme kolmannella luomu portaalla ja luomuprosenttimme on 22 %. Käytössämme on nyt 13 luomutuotetta, esimerkiksi rasvaton luomumaito, luomupiimä, luomujogurtti, luomuhiutaleet ja luomunäkkileipä.

 

RUOKALISTAT

 

SYKSY 2024

Koulut. pdf (8.8.-22.12.2024)

Päiväkodit. pdf (22.7.-31.12.2024)

 

KEVÄT 2024 

Koulut.pdf (8.1.-1.6.2024)

Päiväkodit.pdf (1.1.-21.7.2024)

 

MEALDOO-PALVELUSSA

Nurmeksen kaupungin koulujen ja päiväkotien ruokalistat löytyvät Mealdoo-palvelusta.

Ruokalistojen lisäksi palvelussa voi tarkastella muun muassa ainesosaluetteloita sekä ravintoarvotietoja.

KOULUT 

 PÄIVÄKODIT 

 

Yhteystiedot, ruokahuolto

Ruokapalvelut

Maarit Hoffrén ruokapalvelupäällikkö 04010 45715 maarit.hoffren(at)nurmes.fi
Satu Utriainen ruokapalveluvastaava 04010 45783 satu.utriainen(at)nurmes.fi
Valtimon koulukeskuksen keittiö Opinkuja 2 75700 Valtimo 04010 41307 keittio.valtimo(at)nurmes.fi
Palvelukeittiö, Kirkkokadun koulu 04010 45786
Palvelukeittiö, Porokylän koulu 04010 45788